Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) is bevoegd voor de controle van de hygiëne. Zij leveren de toelating voor de verkoop of levering van levensmiddelen aan de eindverbruiker.
Voor het produceren, verpakken, opslaan, vervoeren of in de handel brengen van voedingsmiddelen heb je een registratie of toelating van FAVV nodig.
Een registratie is voldoende als je alleen dranken en/of voorverpakte voeding met houdbaarheid van minstens drie maanden bij kamertemperatuur verkoopt of als je enkel kamers met ontbijt aanbiedt. Voor alle andere horecazaken is een toelating vereist. Je hebt ook een toelating van het FAVV nodig als je bijvoorbeeld maaltijden thuis maakt en online aanbiedt.
De registraties en toelatingen moeten uitgehangen worden op een van buiten zichtbare plaats.
Deze vergunning kan aangevraagd worden aan het ondernemingsloket of via Foodweb.
Bij het FAVV vind je ook alle richtlijnen en formaliteiten met betrekking tot de import en export van levensmiddelen.
Jaarlijks moet er een heffing betaald worden aan het FAVV. Hiervoor vul je de online aangifte in via de website van Foodweb.