naar inhoud

Netwerk sites langs de IJzerfront - parking IJzertoren (2014)

Algemene info

Op maandag 7 oktober starten de renovatiewerken langs de IJzerdijk ter hoogte van de IJzertoren, die dan ook wordt afgesloten voor alle verkeer. Deze werken zullen uiterlijk tot 28 februari 2014 duren.

De werken omvatten het verleggen en vervangen van nutsleidingen en openbare verlichting, plaatsen van riolering, aanleggen van een nieuwe parking en vernieuwen van het wegdek tot aan de Frontzate. Ook het plein aan de Paxpoort krijgt een onthaalvriendelijk uitzicht, want daarnaast bouwt het Museum aan de IJzer een nieuw toegangsgebouw.

 

Deze werken zullen uiterlijk tot 28 februari 2014 duren.

 

Gezien de aard van de werken is het noodzakelijk om de IJzerdijk ter hoogte van de IJzertoren voor de volledige duur van de werken af te sluiten voor alle verkeer. Voor de inwoners van Sint-Jacobskapelle is er een omleiding via de Rellemstraat en Oude Zeedijk (Oudekapelle) en vervolgens via de Oudkapellestraat en de Kaaskerkestraat. Het doorgaand verkeer wordt vanaf de Knokkebrug omgeleid langs de Knokkestraat, Oude Zeedijk en Lepelstraat naar Nieuwkapelle. Vervolgens rijdt het verkeer via de Nieuwkapellestraat, Oudekapellestraat en de Kaaskerkestraat.

Verkeer in de richting van de Knokkebrug wordt via de Lostraat en de Boterpotstraat naar de IJzerdijk geleid.

 

Aangepaste route voor fietsers

Voor fietsers is er een kortere omleiding voorzien. Vanaf de IJzerdijk kunnen fietsers de Frontzate (langs de spoorweg) nemen. Vervolgens kunnen ze ter hoogte van de fietsoversteekplaats (aan Delhaize) aansluiten op de Kaaskerkestraat om zo het centrum te bereiken.
Fietsers die de IJzerdijk op willen richting Sint-Jacobskapelle of Knokkebrug dienen de Kaaskerkestraat te nemen om vervolgens ter hoogte de fietsoversteekplaats (aan Delhaize) de Frontzate te nemen.

 

Bereikbaarheid IJzertoren

De bezoekers aan de IJzertoren zullen van de doorgang in de Kaaskerkestraat naast Restaurant ’t Fort kunnen gebruik maken om naar de IJzertoren te gaan.

Het Museum aan de IJzer sluit de deuren van 18 november 2013 tot eind februari 2014, waarbij het museum ondertussen een complete gedaanteverwisseling ondergaat.

Updates

 • foto Opening IJzerdijk en plein IJzertoren

  Opening IJzerdijk en plein IJzertoren

  zaterdag 1 maart 2014
  In kader van de herdenking 14-18 investeerde de stad in de herinrichting van het plein voor de IJzertoren, de IJzerdijk en de aanleg van een nieuwe groene parking.

  Vernieuwde parking en plein nabij de IJzertoren

  De werken omvatten het verleggen en vervangen van nutsleidingen en openbare verlichting, plaatsen van riolering, aanleggen van een nieuwe parking met aansluitende info- en picknickzone, en vernieuwen van het wegdek vanaf het toegangsgebouw van het domein tot aan de Frontzate. Ook het plein aan de Paxpoort met het nieuwe toegangsgebouw kreeg een onthaalvriendelijk uitzicht.

  Groene parking Door de aanleg van de nieuwe parking konde vroegere, visueel storende parkeerstrook langs de IJzerdijk opgeheven worden. Op deze manier kan het profiel van dit stuk IJzerdijk (zone Hoge Brug tot startpunt Frontzate) een verkeersveilige herindeling krijgen. De nieuwe parking werd aangelegd in grastegels en heeft capaciteit van 90 wagens. Omdat het recent ingezaaide gras nog moet aansterken kan de parking pas binnen enkele weken in gebruik genomen worden. De drie eerste parkeerplaatsen worden in de komende weken nog uitgerust met elektrische laadpunten voor fietsen en voertuigen. Deze parking wordt meteen ook de parking voor het nog te ontwikkelen provinciaal domein ‘de IJzerboomgaard’.

  Bureau de Witte Kamer stonden in voor de ontwerp van de groene parking, aannemer Deschamps legde de parking aan. Voor de aanleg van de parking betaalt de stad zo’n 405.851 euro (incl. BTW), dit is het bedrag zonder aftrek van de 20% subsidie van de provincie West-Vlaanderen en 47% subsidie van toerisme Vlaanderen. 

  IJzerdijk en gezellig plein aan de over van de IJzer

  De voormalige parkeerstrook aan de IJzerdijk werd omgevormd tot wandel- en fietsverbinding vanaf de parking tot het toegangsgebouw van de IJzertoren. Het wegdek kreeg een fietsvriendelijke inrichting. De IJzerdijk kreeg een veiligere inrichting door ondermeer een lichte asverschuiving ter hoogte van de Paxpoort. De plantvakken en zitbanken geven de zone voor de Paxpoort de uitstraling van een gezellig plein aan de oever van de IJzer.

  Verder is er nu ook een afgeschermde wandelstrook, fietsenstallingen met rustruimte, infozuil en picknickzone voorzien op de voormalige parking tussen de Paxpoort en het secretariaat van het museum.

  Plantec NV stond in voor de ontwerpen voor de herinrichting van de IJzerdijk en het plein. Aannemer Petillion stond in voor de uitvoering. Voor de herinrichting van de IJzerdijk en het plein voor de IJzertoren telt het stadsbestuur zo’n 185.170 euro (incl. BTW) neer, dit is het bedrag zonder aftrek van de 20% subsidie van de provincie West-Vlaanderen en 47% subsidie van toerisme Vlaanderen. Er werd eveneens zo’n 60.189 euro (incl. BTW) voorzien voor nieuwe openbare verlichting langs de IJzerdijk.

  Met de opening van het nieuwe Museum aan de IJzer is meteen ook de eerste site langs het IJzerfront opgewaardeerd. Ondertussen lopen de werkzaamheden aan de Petroleumtanks, Oud-Stuivekens en de Duitse begraafplaats op hun einde.

 • Fotoreportage van de opening Museum aan de IJzer

  donderdag 6 maart 2014
  De officiële inhuldiging van het vernieuwde Museum aan de IJzer vond plaats op 28 februari 2014, dit in aanwezigheid van talrijke genodigden.

Foto's

 • DSCF2165 kraan plein IJzertoren (jpg)
 • DSCF2167 - nooit meer oorlog (jpg)
 • DSCF2170 (jpg)
 • DSCF2175 - asfalt gieten (jpg)
 • parking IJzertoren
Terug naar overzicht

Status

Afgeronde projecten

Technische fiche

 • Bouwheer: Stadsbestuur Diksmuide
 • Startdatum: maandag 7 oktober 2013
 • Einddatum: vrijdag 28 februari 2014

Deelgemeente

Centrum