naar inhoud

Burggraaf Frederikplein (2013)

Toon op stratenplan

Algemene info

Updates

 • foto Burggraaf Frederikplein feestelijk geopend

  Burggraaf Frederikplein feestelijk geopend

  dinsdag 17 december 2013
  Het nieuwe busstation van De Lijn werd op 7 december officieel geopend. Dit gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, lokale mandatarissen en talrijke genodigden.

  Het eilandperron telt zeven nieuwe haltes voor bussen met telkens een schuilhuisje. De bussen rijden in één richting rondom het eilandperron. Het centrale plein bestaat uit een aantal verhoogde plantvakken met lange zitbanken. Graspartijen met enkele bomen waarborgen een sterk groen karakter en kunnen dienst doen als ligweide. Er is een pad aangelegd dat een diagonale looplijn vormt van de uitgang van het station richting stadspark en zwembad. Dit past in het idee van een volledige groene wandellus rondom de stad. Behalve de heraanleg van het wegdek en de perrons gebeurden ook werken aan nutsleidingen en de riolering.

  Gebruiksgemak voor de reizigers staat centraal

  Het Burggraaf Frederikplein is een nieuw toonaangevend plein in de stad. Er zijn verschillende doorsteken gemaakt om een zo vlot mogelijke overstap tussen trein en bus of verschillende bussen mogelijk te maken. Er komen ook nog real-time infoborden door De Lijn.

  De ontwikkeling van het busstation kaderde binnen het Sintropherproject. Dit is een vijfjarig transnationaal samenwerkingsproject dat als doel heeft lokale en regionale transportvoorzieningen te bevorderen naar, vanuit en binnen vijf perifere regio’s in Noordwest-Europa.

  Gedeelde kosten

  De aanleg van het nieuwe busstation werd in 2012 onderhandeld met De Lijn en Infrax. In oktober 2012 werd het dossier voor de herinrichting goedgekeurd door de gemeenteraad, ruim een jaar later is het vernieuwde plein in gebruik.
  De heraanleg van het plein was onmogelijk geweest zonder de samenwerking van bovengenoemde partners. Dat het project bovendien kaderde in het Sintropherproject was een belangrijke financiële duw in de rug.

  De werken werden geraamd op 1.183.859,85 euro, btw inbegrepen. Het aanbestedingsbedrag komt op 822.871,62 euro, btw inbegrepen, verdeeld onder de verschillende financiële partners komen de aandelen op:

  • 385.628,73 euro ten laste van stad Diksmuide, waarvan Europese subsidie in het kader van Sintropher 42 % bedraagt;
  • 140.865,49 euro ten laste van Infrax;
  • 296.377,40 euro ten laste van VVM De Lijn.

  Plein met een historische naam

  Het vernieuwde plein met de bushalten van de Lijn aan het NMBS-station heeft een eigen naam gekregen: het Burggraaf Frederikplein. De naam verwijst naar de graaf Frederik van den Bergh (1559-1618) die in 1608 het burggraafschap Diksmuide van de overleden Marie de Sacquespée aankocht.

  De stadsvrouw was kinderloos en de erfgenamen beslisten om alle heerlijke rechten en andere onroerende goederen te verkopen. Tot aan de Franse Revolutie behielden de graven van den Bergh en hun nakomelingen hun rechten en het burggraafschap Diksmuide. Het kasteel in ’s Herenberg (Nederland) was het stamslot van de graven van den Bergh. In de zomer van 2013 ontving het stadsbestuur een delegatie van Stichting Huis Bergh. Deze stichting heeft als doel het kasteel Huis Bergh, de kunstverzameling en de bossen voor het nageslacht te bewaren en toegankelijk te maken.

  Deel van een ruimer verhaal

  Het vernieuwde plein is het begin van een opwaardering van de stationsomgeving. In opdracht van de stad werd door Plantec een masterplan voor deze buurt opgemaakt.

  Hierin vallen diverse aspecten op te merken:

  • de aanleg van een pendelparking aan de overkant van het station, bereikbaar via een insteekweg vanaf de Esenweg;
  • een fietsverbinding station – Esen – Kortemark langs de spoorweg;
  • de heraanleg van de Bortierlaan met een groene wandelboulevard;
  • de oprichting van een nieuw busstation door De Lijn;
  • een woonproject tussen deze nieuwe stelplaats en het busstation.

  In de loop van deze legislatuur wordt onder andere de heraanleg van de Bortierlaan een van de volgende realisaties.

  ZIE OOK DE FOTOREPORTAGE VAN DE FEESTELIJKE OPENING

  MEER INFO
  Technische dienst
  Heernisse 6
  Tel. 051 79 31 01
  benny.jonckheere@stad.diksmuide.be

Terug naar overzicht

Status

Afgeronde projecten

Technische fiche

 • Bouwheer: Stadsbestuur Diksmuide - De Lijn
 • Studiebureau: Plantec
 • Aannemer: Norré - Behaeghel
 • Startdatum: maandag 27 mei 2013
 • Einddatum: zondag 1 december 2013

Deelgemeente

Centrum