naar inhoud

Restauratie stadhuis - nieuw toerismekantoor

Toon op stratenplan

Algemene info

Het Diksmuidse stadhuis is één van de mooiste in de regio en vormt samen met de Belforttoren en de Sint-Niklaaskerk een indrukwekkende site ten noorden van de Grote Markt. Het stadhuis, het belfort en het bijgebouw zijn beschermd als monument bij ministerieel besluit van 24 november 1999. Het belfort is samen met andere Vlaamse belforten sinds 01 november 1999 ingeschreven op de lijst van het werelderfgoed van de Unesco Conventie van 1972. De bouw van het huidige stadhuis dateert van 1923-1925 en is naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent). Het vorige stadhuis (1875-1880) - ontwerp L. Delacenserie) - werd in WO I vernield.

 

Functioneler stadhuis

Het stadhuis kent momenteel een diversiteit aan problemen. Zo zijn er sinds 1998 geen moderniseringswerken meer uitgevoerd. Daarnaast zijn niet alle lokalen voorzien voor de functies die er dienen te worden uitgevoerd. Er wordt daarom een evenwichtsoefening gemaakt voor wat betreft het toewijzen van welke ruimtes voor welke functies. Het bestuur wil het stadhuis functioneler maken. Het onthaal krijgt een nieuwe plaats, alle kantoren en vergaderzalen worden gerenoveerd, en er komt een lift. De zolder en de ruimte achter de vroegere raadzaal zullen eveneens worden ingericht voor kantoren. Het archief krijgt een plaats in de kelders van het stadhuis en de bunkers onder de koer van het stadhuis. De dienst toerisme verhuist van de Grote Markt 28 naar het bijgebouw van het stadhuis in de Van Pouckestraat 1.

 

Behalve de wijzigingen in het gebouw, zullen ook functiewijzigingen in de omgeving van het stadhuis worden uitgevoerd. De koer van het stadhuis zal een meer multifunctionele functie krijgen en wordt ook de centrale ingangsplaats van het vernieuwde stadhuis. Door de huidige muur rond de binnenkoer te vervangen door een meer open afsluiting, zal het vernieuwde stadhuis ook een meer uitnodigende look krijgen. De huidige ingang langs de pui aan de voorzijde krijgt een ceremoniële functie. Het bestuur wil de Van Pouckestraat verkeersvrij maken en er een pleinfunctie aan toekennen. De huidige openbare toiletten krijgen een nieuw onderkomen in het vroeger kantoor op de hoek van de Torenstraat en de Sint-Niklaasstraat.

 

Toegankelijker stadhuis

Vanop de binnenkoer zal men via een trappengaanderij het glazen terras kunnen betreden waar het nieuwe onthaal zich zal bevinden. Het gebouw zal ook toegankelijk zijn voor mensen met een kinderwagen of met een rolstoel. Zo komt er een hellend vlak rondom de binnenkoer, die men zal kunnen betreden via de omgebouwde garages in de Van Pouckestraat. Die poorten worden de nieuwe toegangsdeuren tot het stadhuis.

 

Energiezuiniger stadhuis

Ook qua duurzaamheid voldoet het huidige stadhuis totaal niet aan de huidige normen. Bijna overal vinden we nog enkele beglazing terug en het schrijnwerk is in slechte staat. Daarnaast zitten we met een verouderde verwarmingsinstallatie. Het gebouw moet tot 40% energiezuiniger worden. Er wordt dus extra aandacht besteed aan de energie-efficiëntie, waarvoor het stadsbestuur een beroep doet op Infrax. Dit is het netwerkbedrijf voor elektriciteit, gas, kabel en riolering waarbij Diksmuide aangesloten is. Het stadhuis van Diksmuide is voor Infrax een pilootproject voor Esco (Energy Services Company). Dit is een nieuwe dienstverlening die Infrax uitbouwt, met name een ondersteuning voor de lokale besturen voor energie-efficiënte gebouwen.

 

Investeringskost

 

De renovatie zal ongeveer 3 miljoen euro kosten, waarvan 1,65 miljoen euro wordt gesubsidieerd. De stad zal uiteindelijk instaan voor een uitgave van ongeveer 1,35 miljoen euro. Door deze investeringen zal ook een besparing gerealiseerd kunnen worden op de energiekost die nu onverantwoord hoog ligt. Door het vernieuwen van de verwarmingsketel wordt er gerekend op een besparing van ongeveer 6.000 euro per jaar. Door het plaatsen van dakisolatie kunnen we een besparing van ongeveer 10.000 euro per jaar behalen. Ook zal het huidige gebouw van toerisme een andere bestemming krijgen of in de toekomst opgenomen worden in een totaal project van de Boterhalle. Niettemin blijft het een grote investering, maar een investering die – zoals je hierboven kunt lezen – zich echt opdringt.

 

Updates

 • foto Symbolische meiboomzetting stadhuis

  Symbolische meiboomzetting stadhuis

  vrijdag 19 september 2014
  Op donderdag 18 september werden de vergulde duiven die de torenspits van het Belfort sieren onthuld. Een symbolische meiboomzetting voor de restauratie van het stadhuis en bijhorend nieuw toerismekantoor.

  De loodwerken op de toren van het stadhuis Diksmuide zijn zo goed als afgewerkt en de Belforttoren zal tegen de Frans –Belgische herdenkingsplechtigheid van 12 oktober 2014 uit de stelling genomen worden. Zo kan Z.K.H. Prins Laurent straks het stadhuis in als z’n glorie bewonderen.

  Naar aloude traditie in de bouwwereld is dit een zeer geschikt moment om een “meiboom zetting” te laten doorgaan samen met de arbeiders ter plaatse die zich dagdagelijks voor dit project inspannen.

  Voortgang restauratiewerken stadhuis

  Momenteel is de aannemer volop bezig met het voorzien van de bekabelingen in het stadhuis. Vervolgens gaat men beginnen met de technische voorzieningen zoals het plaatsen van de radiatoren. Ook het opvoegen van de gevels op de binnenkoer zijn bijna afgerond.
  Nog een groot onderdeel van de werken is het maken en plaatsen van de voorzetbeglazing. Doordat het stadhuis beschermd is als monument zijn we bijvoorbeeld verplicht om de oude ramen te behouden. Met voorzetbeglazing aan de binnenzijde kunnen we het comfort en de energierendabiliteit van het gebouw beheersbaar houden.
  In de kelders, waar straks het stadsarchief en de tentoonstellingsruimte komt, is men volop bezig met het cementeren van de muren. De ruimte-indeling in de kelders is rond en we beginnen stilaan een beeld te krijgen van hoe ons stadsarchief straks behuisd zal zijn.

  Aan de buitenzijde vatten de schilderwerken van het schrijnwerk zeer binnenkort aan. Als deze werken afgerond zijn kan de stelling definitief verdwijnen. Resteren dan vooral nog afwerkings- en interieurwerken zoals vloeren, het plaatsen van de lift en de schilderwerken. Het einde van al deze werken is voorzien tegen het zomerverlof van 2015.

  Einde werken aan toerismekantoor in zicht

  Het eerstvolgende sleutelmoment in dit grote restauratieproject is het finalisering van het nieuwe toerismekantoor. Momenteel zitten we hier in een afwerkingsfase. Het onthaalgedeelte werd gevloerd en alle bekabeling is voorzien. Nu rest enkel nog het installeren van de voorzetramen (die nu in het ateliers gemaakt worden), het aansluiten van alle nutsvoorzieningen, het leggen van de parketvloer bovenin het toerismekantoor, het gieten van de polybeton in een stuk van het onthaalgedeelte en als allerlaatste de schilderwerken.
  Tegen eind dit jaar willen we de balies, kasten, burelen en dergelijke installeren zodat onze toeristische dienst en dienst evenementen begin 2015 hun intrek kunnen nemen in dit pareltje op de Grote Markt.

 • foto Nieuw toerismekantoor - opendeur 25 & 26 april

  Nieuw toerismekantoor - opendeur 25 & 26 april

  dinsdag 21 april 2015
  Sinds 21 april vind je de toeristische dienst in z'n nieuwe kantoor. Kom het kantoor ontdekken tijdens het opendeurweekend van 25 en 26 april en pik meteen de tijdelijke expo 'Houden van ons ERFgoed'.

  Op 22 april verhuisde de dienst voor toerisme naar het gerestaureerde annexgebouw van het stadhuis. In een aantrekkelijk, modern kader ontvangen de medewerkers er de talrijke toeristen die het centrum van Diksmuide en de troeven van de Westhoek willen ontdekken.

   

  De dienst voor toerisme bevond zich sinds 1992 op de Grote Markt 28. Net naast de Boterhalle. Het infokantoor werd volgens de toen geldende normen ingericht. Deze onthaalruimte voldeed al een tijdje niet meer. In 1992 ontvingen we er ongeveer 5.000 bezoekers per jaar. Intussen ontvangen we gemiddeld ongeveer 20.000 baliebezoekers per jaar, met een uitschieter van ruim 27.000 in 2014. Op drukke dagen stonden bezoekers soms tot op de straat in de rij. Het opstapje bij binnenkomst zorgde soms voor gênante momenten, waarbij het baliepersoneel mensen in een rolstoel op straat te woord moest staan. Wie als gast alleen maar even wou rondkijken, voelde zich al vlug op de vingers gekeken door het aanwezige baliepersoneel.

   

  Door de verhuis van heel wat stadsdiensten naar het administratief centrum, Heernisse 6, ontstonden in 2010 mogelijkheden om de toeristische dienst te verhuizen naar de voormalige ontvangerij in het stadhuis op de Grote Markt. Bij de restauratie van het stadhuis werd deze optie dan ook uitgevoerd. De garage (het koetshuis) aan de achterkant van het gebouw werd erbij betrokken zodat extra ruimte en betere toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers ontstond. De bezoeker krijgt nu de kans om rustig de troeven van Diksmuide en de Westhoek thematisch in drie stappen te ontdekken: in de grote inkomruimte, in de interactieve kaartenkamer of via persoonlijk advies aan de balie.

   

  Verhalenschat van Diksmuide

  In een volgende fase, tegen het najaar van 2015, zal de bezoeker vanuit de dienst voor toerisme in de kelder van het stadhuis ook de verhalenschat van Diksmuide en de Westhoek kunnen ontdekken. Aan de hand van voorwerpen zetten we de bezoekers straks aan om stad en streek te verkennen. Dit deel sluit nauw aan bij de werking van het stadsarchief, dat hier een onderkomen krijgt.

   

  Meteen voldoet Diksmuide aan de noden en wensen van de hedendaagse bezoeker door een kwaliteitsvol onthaal aan te bieden. Het toeristisch-recreatief imago van Diksmuide en de lokale economie zullen hier zeker de vruchten van plukken. Uiteraard kan de eigen inwoner met zin voor natuur, cultuur en recreatie hier ook wel bij varen.

   

  Behalve op de restauratiesubsidie kon de stad Diksmuide ook op 460.000 euro aan toeristische subsidies rekenen vanwege Europa (Interreg IV), Toerisme Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen. Hierdoor werd het kostenplaatje van 594.000 euro herleid tot 134.000 ten laste van de stad.

   

  En verder

  De dienst evenementen verhuisde mee naar het toerismekantoor en neemt z'n intrek op de eerste verdieping van dit gebouw. De opening van het vernieuwde stadhuis is voorzien in het najaar.

 • foto Bezoek het stadhuis tijdens Openwervendag op 31 mei

  Bezoek het stadhuis tijdens Openwervendag op 31 mei

  zaterdag 2 mei 2015
  Op zondag 31 mei stelt aannemer Artes Woudenberg de werf éénmalig open voor het brede publiek. Herontdek ons prachtige stadhuis, maak kennis met de restauratietechnieken en vang nu al een glimp op van ons pareltje in wording. Welkom van 10u tot 17u.

  Ben je geïnteresseerd in hoe een historisch gebouw als het stadhuis gerestaureerd wordt? Tijdens Openwervendag krijg je een unieke blik op het stadhuis. Naast het nieuw ingerichte toeristisch bezoekerscentrum krijg je een rondleiding in het stadhuis. Op verschillende locaties is er uitleg over de diverse werken en technieken die werden toegepast in deze restauratie. De grote blikvangers zijn alvast de herbestemming van de ondergrondse kelders, de inbreng van een glazen lift en een nieuwe aanbouw in glas. Bovendien ontdek je hier hoe men zeer moderne en strakke ingrepen combineert met authentieke elementen.

   

  Opzet van de restauratiewerken is om het stadhuis te optimaliseren naar functies en gebruik, het gebouw volledig toegankelijk te maken en de volledige site terug op te waarderen. Er is gekozen voor een zachte restauratie met respect voor het authentieke. Hedendaags gebruik vraagt ook energetische maatregelen: isoleren van vloeren, dak en schrijnwerk. Deze gebeuren op een duurzame manier en met respect t.a.v. het Beschermde Monument.

Foto's

 • 20140401_111358.jpg
 • 20140401_111655.jpg
 • 20140401_111820.jpg
 • 20140401_112001.jpg
 • 20140401_112023.jpg
 • 20140401_112137.jpg
 • Afbeelding1 (jpg)
 • binnenkoer doorgang (jpg)
 • binnenkoer stadhuis (jpg)
 • doorgang toerisme - stadhuis (jpg)
 • doorsnede toerisme (jpg)
 • IMG_5170
 • kaartenkamer stadhuis (jpg)
 • kelder - exporuimte (jpg)
 • koer-stadhuis1.jpg
 • stadhuis (2).jpg
 • stadhuis (3).JPG
 • Vastleggen in volledig scherm 12062013 161539.bmp (jpg)
 • werfbezoek stadhuis.jpg
 • zijzicht binnenkoer stadhuis (jpg)
Terug naar overzicht

Status

Afgeronde projecten

Technische fiche

 • Bouwheer: Stadsbestuur Diksmuide
 • Studiebureau: ONO architectuur
 • Aannemer: Artes
 • Startdatum: zaterdag 27 oktober 2012

Deelgemeente

Centrum