naar inhoud

Heraanleg Esenplein

Toon op stratenplan

Algemene info

Eind 2015 werd gestart met de rioleringswerken en de heraanleg van het Esenplein. Het plein zelf kreeg een nieuwe aanblik. De kasseien werden vervangen door platines, de groenzone werd een picknickzone met oplaadpunt voor elektrische fietsen en de karakteristieke leibomen rond de kerk werden nu doorgetrokken langs het plein.

De stad investeerde 429.000 euro in dit project. De firma Petillion uit Ieper was uitvoerende aannemer. Door faling van de aannemer dienen nog enkele kleinere deelwerken te worden uitgevoerd. Deze zijn voorzien rond eind oktober - november 2016.

 

Aanleg gescheiden riolering

In opdracht van Infrax werd het studiebureau Plantec aangesteld als ontwerper voor de rioleringswerken in de schoolomgeving van Esen. Op vraag van het stadsbestuur werd deze opdracht uitgebreid met de herinrichting van het Esenplein, met eveneens de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel.

 

Een eigentijds plein

De bestrating van het plein wordt uitgevoerd in platines, terwijl de straat naar de school in asfalt wordt uitgevoerd. Het voetpad langs de Roeselarestraat wordt in betonklinkers gelegd. Het aantal parkeerplaatsen blijft gelijk.

 

Groene picknickzone met oplaadpunt voor fietsen

De huidige groene zone krijgt een flinke opfrisbeurt. Het bushokje, de fietsstallingen en vuilnisbak blijven behouden. Verder komt er nog een picknickbank en een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

 

i

Dienst wegen en waterlopen

Heernisse 6

Tel. 051 79 31 00

openbare.werken@stad.diksmuide.be

Updates

 • foto Start heraanleg Esenplein

  Start heraanleg Esenplein

  woensdag 4 november 2015
  Vanaf 23 november wordt gestart met de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel en de heraanleg van het Esenplein.

  Het plein zelf krijgt een nieuwe aanblik. De kasseien worden vervangen door platines, de groenzone wordt een picknickzone mét oplaadplunt voor elektrische fietsen en de karakteristieke leibomen van rond de kerk worden nu doorgetrokken langs het plein. De stad investeert 429.000 euro in dit project. De firma Petillion uit Ieper is uitvoerde aannemer. Einde van de werken is voorzien in de loop van april 2016.

  Aanleg gescheiden riolering mét uitbreiding van heraanleg plein

  In opdracht van Infrax werd er een studiebureau Plantec aangesteld als ontwerper voor de rioleringswerken in de schoolomgeving in Esen. Op vraag van het stadsbestuur werd deze opdracht uitgebreid met de herinrichting van het Esenplein.

  Er wordt voor het projectgebied voorzien in de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel.

   

  Een eigentijds plein

  De bestrating van het plein wordt uitgevoerd in platines, terwijl de straat naar de school in asfalt wordt voorzien. Het voetpad langs de Roeselarestraat wordt in betonklinkers voorzien. Het aantal parkeerplaatsen blijft gelijk.

   

  Een groene picknickzone met oplaadpunt voor fietsen

  De huidige groene zone krijgt een flinke opfrisbeurt. Het bushokje, de fietsstallingen en vuilnisbak blijven behouden. Verder komt er nog een picknickbank met oplaadpunt voor elektrische fietsen.

  Verwante werkzaamheden

  Infrax is bijna klaar met alle voorbereidende werken aan nutsleidingen en ook de openbare verlichting werd reeds geplaatst. De werken die deze nutsmaatschappij nog dient uit te voeren zijn minimaal.

  Ook de Watergroep dient nog enkele aanpassingen te doen: een sleuf maken en twee koppelingen doen.

  Fasering en bereikbaarheid

  De werken starten in de week van 16 november. De werken zullen  90 werkdagen duren, omgerekend komt dit ongeveer op 4,5 kalendermaanden uit. Deze timing is onder voorbehoud van weerverlet of onvoorziene werken.

  Eerst zal gewerkt worden in de straat Esenplein. Pas na nieuwjaar starten de werken op het plein zelf. Dit om het plein zo lang als mogelijk vrij te houden als parking.

   

  Gedetailleerd planning

  (onder voorbehoud van weersomstandigheden en onvoorziene werken)

  • 16/11 – 19/12: Aanvang rioleringswerken (vak vanaf de school tot aan de Roeselarestraat). De weg wordt in steenslag aangevuld.
  • 06/01 : start heraanleg bovenbouw straatje
  • 06/01 – 31/01 : Rioleringswerken plein
  • 01/02 – 30/04 : heraanleg bovenbouw plein

  Bereikbaarheid en minder-hinder maatregelen

  Er wordt op toegezien om de bereikbaarheid van de woningen en de huisarts zo goed als mogelijk te voorzien.

  Tijdens de uitvoering van de rioleringswerken zal de werkzone steeds afgebakend zijn. In de mate van het mogelijke wordt de voetpadstrook voorlopig zoveel mogelijk behouden.
  De woningen en school blijven bereikbaar voor hulpdiensten.

  Gedurende de werken wordt een kiss and ride zone ingericht ter hoogte van de kerk om de schoolkinderen steeds op een veilige manier naar school te kunnen brengen.

  Communicatie en buurtvertegenwoordiging

  Voor deze werken zal wekelijks een werfvergadering gebeuren waarbij Infrax, aannemer Petillion, studiebureau Plantec en het stadsbestuur aanwezig zijn. Een buurtvertegenwoordiger zal bij het begin van de werfvergadering de bezorgdheden en suggesties van buurtbewoners kunnen aankaarten.

   

 • Bewonersbrief Esenplein

  maandag 23 november 2015
  In de week van 23 november starten de werken aan het Esenplein.
 • Update project Esenplein

  vrijdag 4 maart 2016
  Vanaf maandag 7 maart start de aanleg van de rioolaansluiting die het Esenplein met de Roeselarestraat verbindt. Hiervoor moet in rijweg op de Roeselarestraat worden gewerkt. Het verkeer wordt in die periode (vermoedelijk 14 dagen) met verkeerslichten geregeld.

  In deze periode kunnen schoolkinderen de school bereiken vanaf de Roeselarestraat langs kantoor Biervliet – vervolgens het Esenplein langs de woningen (voetpad in mager beton aangelegd) – padje over kerkhof naar ingang school.

  Rond 11 maart (onder voorbehoud van weersomstandigheden en onvoorziene werken) wordt de grondlaag geasfalteerd over het stuk Roeselarestraat t.e.m. het straatje van het Esenplein.
  Ondertussen gaat men ook de voetpadstrook in het straatje aanleggen.

 • foto Esenplein wordt vrijdag 17 juni geasfalteerd

  Esenplein wordt vrijdag 17 juni geasfalteerd

  woensdag 15 juni 2016

  Op vrijdag 17 juni asfalteert firma Van Meenen het overige gedeelte van het Esenplein. Concreet gaat het over het schoolstraatje en het korte stuk net voor feestzaal De Kroon.

  Er wordt ter plaatse bekeken welke verkeersorganisatie het meest gunstig is voor zowel de aannemer als het verkeer. 

  Duurtijd
  De duur van de werken wordt geschat op één dag. Vanaf zaterdag 18 juni kan de parking op het Esenplein en het Schoolstraatje zelf opnieuw in gebruik worden genomen.

   

  Contact
  Voor vragen of opmerkingen i.v.m. deze werken kan u steeds terecht bij de stedelijke dienst die deze werken opvolgt.

  Bezoekadres: Heernisse 6 (Administratief centrum)
  T 051 79 31 00
  openbare.werken@diksmuide.be 

   

   

   

Foto's

 • Esenplein (7)
Terug naar overzicht

Status

Afgeronde projecten

Technische fiche

 • Bouwheer: Stad Diksmuide - Infrax
 • Studiebureau: Plantec
 • Aannemer: Petillion
 • Startdatum: maandag 23 november 2015
 • Einddatum: donderdag 30 juni 2016

Deelgemeente

Esen