Wateroverlast
Hier bundelen we alle informatie over de gevolgen van de wateroverlast.
Info-update 1/12 - 9.45 uur
- De afgelopen weken werden heel wat zandzakken bedeeld. Heb je er zelf ook nog liggen Dan heb je volgende opties:
-
- Niet-gebruikte zandzakken mag je houden.
-
- Zelf in staat om gebruikte zandzakken weg te brengen? Dan kun je ze gratis kwijt in het recyclagepark.
-
- Lukt je dat niet? De technische dienst van de stad voorziet op 11, 12, 13 en 14 december ophaalrondes in het centrum van Diksmuide om de resterende zandzakken in te zamelen. Woumen komt later aan de beurt.
Wel belangrijk: leg de zandzakken op een goed bereikbare plaats langs de straatkant. Dat maakt het voor de technische dienst gemakkelijker om alle zandzakken op te halen.
- Lukt je dat niet? De technische dienst van de stad voorziet op 11, 12, 13 en 14 december ophaalrondes in het centrum van Diksmuide om de resterende zandzakken in te zamelen. Woumen komt later aan de beurt.
Info-update 27/11 - 17 uur
- De provincie West-Vlaanderen organiseert samen met de getroffen Westhoeksteden en -gemeenten Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge een infosessie over de wateroverlast op maandag 4 december. Die gaat door in CC Kruispunt (Maria Doolaeghestraat 2).
- Voor mensen die te kampen hadden met wateroverlast, is er een pagina met heel wat nuttige informatie: hoe meld ik mijn schade, wat met overtollige zandzakken, voedsel en drank, waar kan ik terecht als ik hulp nodig heb ...
Info-update 23/11 - 16.40 uur
- De Vladslostraat is opnieuw toegankelijk voor verkeer.
Info-update 22/11 - 14.30 uur
- Het recyclagepark opent vanaf donderdag 23 november opnieuw de deuren.
Info-update 21/11 - 16.45 uur
- De inwoners van de Bloemmolenkaai, Kasteelstraat, Hof ter Bloemmolens, Beerstblotestraat en Sint-Sebastiaanwijk kregen tot op heden het advies hun ondergrondse parkeergarage uit voorzorg niet te gebruiken. Dit is niet langer van toepassing, ondergrondse garages kunnen opnieuw veilig gebruikt worden.
Info-update 21/11 - 15 uur
- Sociale kruidenier nUniek opent vanaf morgen opnieuw de deuren. Het recyclagepark blijft voorlopig nog steeds gesloten.
Info-update 20/11 - 13.15 uur
- Gaf je als inwoner gevolg aan de vraag van de provinciale crisiscel om preventief te evacueren? Keer niet op eigen initiatief terug:
- bel 051 46 08 91
- na je oproep, gaan Brandweer Westhoek en Fluvius ter plaatse om na te gaan of het wel veilig is. Zij brengen je op de hoogte!
- Er viel opnieuw behoorlijk wat neerslag en er is er nog op komst. Na dinsdag wordt er opnieuw een drogere periode voorspeld.
- Afhankelijk van de effectieve hoeveelheid neerslag, kan er misschien in de loop van de namiddag en avond wel een significante stijging volgen van het waterpeil. Verwacht wordt dat deze het maximale peil van de voorbije weken niet meer zouden bereiken. Lokaal betekent dit dan dat mogelijks opnieuw een aantal waakdrempels (in Roesbrugge en Woumen) overschreden worden. Enkel aan de Fintele kan in het slechtste geval de alarmdrempel opnieuw overschreden worden.
- Omdat de neerslaghoeveelheden onduidelijk zijn, blijven zeker nog tot eind deze week alle pompinstallaties stand-by in de Westhoek.
- Bewoners die de voorbije dagen geëvacueerd werden en naar hun woning willen terugkeren moeten contact opnemen met het nummer 051 46 08 91. Het multidisciplinair team van de CP-OPS zal elke vraag afzonderlijk beoordelen op basis van o.a. de volgende criteria:
- De bereikbaarheid van de woning (hoe hoog staat het water nog in de straat)
- De veiligheid in de woning. Dit zal gezamenlijk bekeken worden door de netbeheerder Fluvius en de brandweer
- Van zodra de woning veilig verklaard wordt, zullen de betrokkenen hierover verwittigd worden.
Info-update 20/11 - 9.15 uur
- Het callcenter is niet langer operationeel. In de plaats zijn er twee infopagina's op de website van brandweer Westhoek waar er info terug te vinden is over wat te doen tijdens en na wateroverlast.
- Openbare verlichting in de getroffen regio blijft nog tot en met zondag 26 november 's nachts branden.
- Het recyclagepark en sociale kruidenier nUniek blijven tot nader order gesloten.
- Het lokaal bestuur blijft inwoners van de Bloemmolenkaai, Kasteelstraat, Hof ter Bloemmolens, Beerstblotestraat en Sint-Sebastiaanwijk adviseren om hun ondergrondse parkeergarage niet te gebruiken.
Info-update 19/11 - 9.15 uur
- De Tervaetebrug is opnieuw toegankelijk voor het verkeer, net zoals de IJzerdijk tussen Tervaetebrug en de Vicioniastraat.
Info-update 18/11 - 20.30 uur
- De IJzerdijk onder de spoorwegbrug is opnieuw open voor het verkeer.
- Door de beperkte neerslag bleven de waterpeilen voorlopig onder controle. Waakzaamheid blijft echter geboden.
- De gevallen neerslag zal zich wel vertalen in een stagnatie of lichte stijging van de waterpeilen in de IJzer. Het alarmpeil bij Lo-Fintele is nog steeds overschreden. Voor Woumen verwachten we geen nieuwe overschrijding van de alarmdrempel.
- De winterdijk bij de Blankaart in Woumen houdt stand. Er gebeurde een grondige inspectie en herstellingen doorgevoerd waar nodig. Dankzij nieuw opgevorderd materiaal (zoals een amfibiekraan om op drassige grond te kunnen werken en speciale zware klei) konden deze herstellingen tijdig gebeuren.
Info-update 18/11 - 13 uur
- De inwoners van Hof ter Bloemmolens ervaren problemen met de afvoer van hun sanitair. Het Buitenbeentje biedt hun sanitaire voorzieningen als tussentijdse oplossing aan. Je kan die bereiken via de deur van het Buitenbeentje die uitgeeft op Hof ter Bloemmolens.
Rioolbeheerder Fluvius is op de hoogte en probeert zo snel mogelijk het probleem op te lossen. - De waterpeilen in Woumen en Diksmuide blijven verder dalen.
- De winterdijk wordt ter plaatse continu opgevolgd. De dijkexperten van de Vlaamse overheid blijven aanwezig op het terrein.
- De eerder geëvacueerde bewoners uit de kritieke gebieden kunnen voorlopig nog niet naar huis terugkeren. De situatie is nog te precair, zeker in combinatie met de voorspelde regen vandaag.
- De Watergroep beklemtoont dat het drinkwater veilig is. Het drinkwater wordt continu gecontroleerd.
Info-update 17/11 - 13 uur
- Alarmdrempels zijn deze ochtend niet overschreden en worden nauwlettend in de gaten gehouden.
- De Winterdijk blijft standhouden. Dijkexperten van De Vlaamse Waterweg volgen dit op de voet en zijn stand-by om in te grijpen waar nodig.
- Zijne Majesteit de Koning Filip en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden samen met de gouverneur brachten een bezoek aan het getroffen gebied. Zij willen hiermee zowel de getroffen bewoners als alle ingezette hulpverleners een hart onder de riem steken.
Info-update 16/11 - 13.55 uur
De situatie bij industrieterrein Heernisse/Tervaetebrug (Stuivekenskerke) is precair. De dijk aan Heernisse wordt verhoogd, maar het is onduidelijk hoeveel bijkomende neerslag nog zal vallen en wat de impact hiervan zal zijn. Daarom neemt het stadsbestuur enkele voorzorgsmaatregelen.
- Het stadsbestuur vraagt inwoners om ondergrondse parkeergarages in de Bloemmolenkaai, Kasteelstraat, Hof ter Bloemmolens, de Beerstblotestraat en Sint-Sebastiaanwijk uit voorzorg te ontruimen. Plaats je wagen op de centrumparking station (overkant station).
- Na overleg met brandweer en hulpdiensten werd besloten om de twee evenementen die dit weekend plaatsvinden in de Polderhalle uit voorzorg niet door te laten gaan. Het stadsbestuur wil absoluut vermijden dat mensen in het water belanden, zeker in combinatie met alcoholgebruik. De organisatoren (schoolbal en I Love Beenhespe van KSA Diksmuide) werden hiervan op de hoogte gebracht.
- Sociale kruidenier nUniek blijft morgen 17/11 gesloten. Ook het recyclagepark blijft zeker tot en met dit weekend gesloten. Ook Kind en Gezin en het CLB schorten hun dienstverlening voor onbepaalde tijd op.
- Zandzakken nodig? Kom dan niet naar de brandweer of technische dienst van de stad. Wie (zeer dringend) zandzakken nodig heeft kan dit melden via 1722 of www.1722.be.
Info-update 16/11 - 10 uur
- Kom niet naar de brandweerpost van Diksmuide of de technische dienst van de stad om zandzakken op te halen. Wie (zeer dringend) zandzakken nodig heeft, kan dit melden via www.1722.be.
Info-update 15/11 - 20.30 uur
- Er is een callcenter voor de bevolking actief. Hier kan je als bewoner terecht met je vragen in verband met wateroverlast. Je kan hen bereiken op 0800 14 689.
- Misschien vind je ook wel al een antwoord bij onze veelgestelde vragen.
Info-update 15/11 - 16.30 uur
- De blijvende hoge waterstand aan de Winterdijk in Woumen vormt een bedreiging voor de nabijgelegen woningen.
- Een 15-tal woningen worden preventief geëvacueerd in Woumen.
- Betrokken bewoners worden door de politiediensten verwittigd en krijgen instructies mee. Zij zullen worden opgevangen in het OC Heuvelhuis in Klerken.
- De situatie wordt op de voet gevolgd, verdere evacuaties zijn momenteel niet aan de orde.
- Het recyclagepark is voor onbepaalde tijd gesloten. Het park ligt net naast de IJzer en om schade aan weegbruggen en elektronische systemen te vermijden, blijft het dicht.
Afgesloten straten
- Woumen
- Rapestraat
- Noordbroekstraat
- Zuidbroekstraat
- Diksmuide
- Paddestraat
- Alleyepad (wandelpad)
Hulp nodig?
Niet-dringende hulp
Wateroverlast? Meld het zoveel mogelijk via www.1722.be. Geen internet? Bel dan naar 1722.
-
Doe je hulpverzoek via mail OF telefonisch. De snelheid van de hulpverlening wordt niet beïnvloed door de manier waarop je het verzoek indient.
-
Houd rekening met wachtrijen, omdat de hulpdiensten veel oproepen ontvangen. Bel niet opnieuw of naar een andere dienst om dubbele registratie te voorkomen en de wachttijd niet te verlengen.
Levensbedreigend
Levensgevaar? Bel naar 112.