naar inhoud

Nieuws : Milieu en duurzaamheid

 • Alle berichten
 • Groen initiatief

  Landschapsfonds steunt groene initiatieven

  maandag 15 juli 2019
  Altijd al een pluktuin willen hebben in jouw dorp? Of wil je een kruidenwandeling in je buurt ontwikkelen? Het Landschapsfonds Westhoek helpt die droom realiseren!
 • Water

  Captatieverbod IJzerbekken vanaf 10 juli

  woensdag 10 juli 2019
  Door de aanhoudende droogte is het waterpeil in de waterlopen van het IJzerbekken alarmerend laag. Daarom besliste gouverneur Carl Decaluwé, samen met het provinciaal droogteoverleg, dat er vanaf 10 juli 2019 een captatieverbod geldt voor alle waterlopen in het IJzerbekken.
 • Jonge processierups

  Opgelet voor de processierups

  woensdag 3 juli 2019
  De afgelopen dagen is de processierups op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen gesignaleerd. Het kleine insect kan voor sterke overlast zorgen. Spot je zelf een processierups in je buurt? Laat dit dan weten aan het meldpunt.
 • Bofas

  BOFAS opnieuw actief voor tussenkomst in sanering van tankstations

  dinsdag 2 juli 2019
  BOFAS, het door de overheid erkend fonds dat financieel en/of operationeel tussenkomt bij de bodemsanering van tankstations, is sinds 8 mei 2019 opnieuw actief. Snel zijn is de boodschap, want het fonds wordt slechts gedurende een aantal maanden opnieuw opengesteld voor nieuwe aanvragen.
 • zwarte vuilbak

  Betalen op het recyclagepark

  maandag 1 juli 2019
  Er komen regelmatig vragen over betalen op het recyclagepark. Vooral het verschil tussen ‘tegemoetkoming’ en ‘provisie’ zorgt voor verwarring.
 • pmd zak in stelling

  Nieuwe pmd-zak nog niet voor IVVO regio!

  maandag 1 juli 2019
  Fost Plus (verwerking huishoudelijk verpakkingsafval) wil de inzameling van pmd uitbreiden naar alle plastic verpakkingen.
 • OVAM

  Bekendmaking wijzigingen Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval

  woensdag 19 juni 2019
 • oude jeansbroeken

  Efficiëntere textielinzameling, vernieuwde textielcontainers

  maandag 3 juni 2019
  In Diksmuide wordt jaarlijks 140 000 kilogram textiel opgehaald. Sinds vorig jaar beheert IVVO die inzameling in Diksmuide. Zonder hun toestemming mag niemand hier huishoudelijk textiel inzamelen.
 • glimworm

  Glimmen de wormen in Diksmuide

  maandag 3 juni 2019
  Wie in Diksmuidse zomernachten wel eens op wandel gaat,kan verrast worden door een merkwaardig lichtje in de wegberm. Het lijkt op het stand-by lichtje van een pc, maar wellicht gaat het om het loklichtje van de grote glimworm. Vooral de polder van Nieuwkapelle is een echte ‘hotspot’ in de Westhoek.
 • Politieverordening betreffende huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen

  vrijdag 3 mei 2019
  Je kunt de politieverordening downloaden via de rechterbalk van deze pagina. Ze werd goedgekeurd in de gemeenteraad van maandag 29 april 2019.
 • Zwerfvuilactie

  350 vrijwilligers ruimden zwerfvuil in Diksmuide

  maandag 29 april 2019
  Diksmuidelingen houden van nette straten en bermen zonder zwerfvuil. Op zaterdag 23 maart namen meer dan 350 vrijwilligers, verdeeld over 22 projecten, deel aan de zwerfvuilactie in Diksmuide.
 • dak en gezin

  Isoleren zonder zorgen, schrijf je in voor het groepsaanbod

  maandag 29 april 2019
  Dit aanbod werd uitgewerkt in het kader van het project ‘Energieke Dorpen’ ter ondersteuning van het traject van de gevelscan in Pervijze. Als inwoner van Diksmuide kun je mee profiteren
 • eikelmuis

  Opsporingsbericht: Eikelmuis met Zorro-masker

  maandag 29 april 2019
  Weet jij waar we Zorro kunnen vinden in de Westhoek? Misschien woont hij in jouw tuinhuis of heeft hij een knus plekje gevonden in jouw haag? Je hebt het ongetwijfeld al door, we zijn niet op zoek naar schermheld Zorro! Wie zoeken we dan wel? De zeldzame en bedreigde eikelmuis!
 • bende logo.JPG

  STOP! Daar is de W'ijze(r) klimaatpolitie!

  vrijdag 5 april 2019
  Ook in Diksmuide laat het klimaat de leerlingen niet koud. Sinds oktober vormen alle zesdeklassers samen de Bende van Diksmuide. In basisschool W’ijzer deelt de klimaatpolitie 'oeps' en 'bravo'-kaartjes uit in de klassen. Bij de ijsblokkenrace reikten ze diploma’s uit aan de winnende groepen.
 • Industrieterrein

  Camperparking Heernisse maakt plaats voor eerste proefproject van geautomatiseerd transport in Vlaanderen

  dinsdag 26 maart 2019
  Het college van burgemeester en schepenen besliste op 26 maart om de procedure voor de aanleg van een camperparking in de Heernisse stop te zetten. De Vlaamse Waterweg nv, beheerder van de IJzer, wil de locatie gebruiken om slib over te dragen op schepen en via de IJzer naar Oostende te brengen.
 • Zwerfvuilactie

  350 vrijwilligers ruimen op 23 maart zwerfvuil in Diksmuide

  maandag 18 maart 2019
  Diksmuidelingen houden van nette straten en bermen zonder zwerfvuil. Op zaterdag 23 maart nemen meer dan 350 vrijwilligers, verdeeld over 22 projecten, deel aan de zwerfvuilactie in Diksmuide. Die 350 vrijwilligers zullen samen meer dan 160 km weg of 320 km wegbermen vrijmaken van zwerfvuil.
 • bende logo.JPG

  Nieuwe logo's voor De Bende van Diksmuide

  donderdag 14 maart 2019
  De voorbije weken kwamen duizenden mensen op straat die een ambiteuzer klimaatbeleid vragen. Morgen staat opnieuw een grote klimaatmars gepland. Ook in Diksmuide laat het klimaat de leerlingen niet koud. Sinds oktober vormen alle zesdeklassers samen de Bende van Diksmuide.
 • Ijzerboomgaard

  Open vanaf de paasvakantie: Café de Ijzerboomgaard en kinderboerderij 't Land van Vlierbos

  woensdag 6 maart 2019
  ’t Land van Vlierbos opent vanaf vrijdag 5 april de deuren. Zowel de kinderboerderij als het café De IJzerboomgaard zijn vanaf dan open voor het grote publiek.
 • de Bolwachters

  De Bende van Diksmuide stript!

  donderdag 21 februari 2019
  Hoera! 't Is weer 'klimaatdonderdag' en dus tonen we jullie graag weer iets van De Bende van Diksmuide. Maak kennis met de Bolwachters uit klas 5a en 5b van het Sint-Niklaasinstituut!
 • mazoutgeur

  Sterke mazoutgeur centrum Diksmuide

  dinsdag 19 februari 2019
  Een aantal particulieren merkten vanmorgen een sterke mazoutgeur op in hun kelder. De brandweer ging ter plaatse en stelde vast dat de mazoutgeur uit het rioleringsnetwerk komt. Uit metingen blijkt dat er geen gevaar is.
 • het groene legioen

  Eerste ijsblokchallenges door De Bende van Diksmuide

  woensdag 13 februari 2019
  Op dikketruiendag deden de leerlingen van Klavertje Vier Beerst en die van De Klimop de ijsblokchallenge. Om het belang van goed isoleren aan te tonen, kregen ze de opdracht om 24 uur lang voor een ijsblok van 3 kg te zorgen.
 • oproep dikketruiendag

  Dikketruiendag 2019

  dinsdag 12 februari 2019
  Dinsdag 12 februari was Dikketruiendag. We promoveerden collega Axel tot kopman van ons eigen klimaatpeloton. Hij riep alle medewerkers op om (zeker) vandaag de woon-werkverplaatsing met de fiets te doen.
 • het groene legioen

  De Kim schrijft eigen lied voor De Bende van Diksmuide

  donderdag 7 februari 2019
  De leerlingen van Buitengewoon Onderwijs De Kim doopten hun eigen Klimaatbende om tot Het Groene Legioen. En daar hoort een zelfgemaakt lied bij!
 • huis warmtescan

  Vraag je gratis warmtescan aan!

  dinsdag 5 februari 2019
  Wil je weten of je woning warmte verliest en waar die warmte net verloren gaat? Het uitvoeren van een warmtescan van je gevel en dak kan hierop een antwoord geven.
 • vleermuis

  Vleermuizen onder je dak?

  maandag 4 februari 2019
  Vleermuizen spreken tot de verbeelding. Ook in jouw omgeving komen meer vleermuizen voor dan je zou denken! Heb je vleermuizen onder je dak? Laat het ons weten.
 • Blikjes, plastiek flessen, kroonkurken

  Wat mag er in mijn pmd-zak?

  maandag 4 februari 2019
  Naast plastic flessen en flacons horen ook metalen deksels, kroonkurken, spuitbussen en aluminium schalen in de pmd-zak.
 • bende logo.JPG

  De Bende van Diksmuide ontwerpt eigen logo's

  donderdag 31 januari 2019
  De voorbije weken kwamen duizenden mensen op straat die een ambiteuzer klimaatbeleid vragen. Ook in Diksmuide laat het klimaat de leerlingen niet koud. Sinds oktober vormen alle zesdeklassers samen de Bende van Diksmuide. Momenteel zoeken ze per school een naam en logo voor hun eigen bende-afdeling.
 • Afvalkalender

  Bekijk de nieuwe afvalkalender voor 2019

  donderdag 10 januari 2019
  De afvalkalender voor 2019 staat online. Iedere brievenbus kreeg een exemplaar. Heb je toch geen ontvangen? Stuur dan een mailtje naar milieu@diksmuide.be of bel 051 79 31 40.
 • kindje zwerfvuil opruimen

  Doe mee aan de vijfde grote zwerfvuilopruimactie!

  maandag 7 januari 2019
  Zwerfvuil: het blijft een hardnekkig probleem waar veel mensen zich aan storen. IVVO en de aangesloten gemeenten willen hier blijvend iets aan doen en een duidelijk signaal geven. Sinds 2015 organiseren we jaarlijks een grote zwerfvuilopruimactie.
 • gloeilampen in de lucht

  Kapotte lampen en armaturen? Recycleren!

  maandag 7 januari 2019
  Spaarlampen en tl-lampen hebben een lange levensduur. Maar ooit leggen ze toch het loodje: de lamp knippert, zoemt en gaat stuk. Zelfs een ledlamp leeft niet eeuwig. Ook als je nieuwe verlichting koopt, moet je de oude lampen ergens kwijt zien te raken.
1-30 Van 41