naar inhoud

Nieuws : Milieu en duurzaamheid

 • Alle berichten
 • Politieverordening betreffende huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen

  vrijdag 3 mei 2019
  Je kunt de politieverordening downloaden via de rechterbalk van deze pagina. Ze werd goedgekeurd in de gemeenteraad van maandag 29 april 2019.
 • Zwerfvuilactie

  350 vrijwilligers ruimden zwerfvuil in Diksmuide

  maandag 29 april 2019
  Diksmuidelingen houden van nette straten en bermen zonder zwerfvuil. Op zaterdag 23 maart namen meer dan 350 vrijwilligers, verdeeld over 22 projecten, deel aan de zwerfvuilactie in Diksmuide.
 • dak en gezin

  Isoleren zonder zorgen, schrijf je in voor het groepsaanbod

  maandag 29 april 2019
  Dit aanbod werd uitgewerkt in het kader van het project ‘Energieke Dorpen’ ter ondersteuning van het traject van de gevelscan in Pervijze. Als inwoner van Diksmuide kun je mee profiteren
 • eikelmuis

  Opsporingsbericht: Eikelmuis met Zorro-masker

  maandag 29 april 2019
  Weet jij waar we Zorro kunnen vinden in de Westhoek? Misschien woont hij in jouw tuinhuis of heeft hij een knus plekje gevonden in jouw haag? Je hebt het ongetwijfeld al door, we zijn niet op zoek naar schermheld Zorro! Wie zoeken we dan wel? De zeldzame en bedreigde eikelmuis!
 • bende logo.JPG

  STOP! Daar is de W'ijze(r) klimaatpolitie!

  vrijdag 5 april 2019
  Ook in Diksmuide laat het klimaat de leerlingen niet koud. Sinds oktober vormen alle zesdeklassers samen de Bende van Diksmuide. In basisschool W’ijzer deelt de klimaatpolitie 'oeps' en 'bravo'-kaartjes uit in de klassen. Bij de ijsblokkenrace reikten ze diploma’s uit aan de winnende groepen.
 • Industrieterrein

  Camperparking Heernisse maakt plaats voor eerste proefproject van geautomatiseerd transport in Vlaanderen

  dinsdag 26 maart 2019
  Het college van burgemeester en schepenen besliste op 26 maart om de procedure voor de aanleg van een camperparking in de Heernisse stop te zetten. De Vlaamse Waterweg nv, beheerder van de IJzer, wil de locatie gebruiken om slib over te dragen op schepen en via de IJzer naar Oostende te brengen.
 • Zwerfvuilactie

  350 vrijwilligers ruimen op 23 maart zwerfvuil in Diksmuide

  maandag 18 maart 2019
  Diksmuidelingen houden van nette straten en bermen zonder zwerfvuil. Op zaterdag 23 maart nemen meer dan 350 vrijwilligers, verdeeld over 22 projecten, deel aan de zwerfvuilactie in Diksmuide. Die 350 vrijwilligers zullen samen meer dan 160 km weg of 320 km wegbermen vrijmaken van zwerfvuil.
 • bende logo.JPG

  Nieuwe logo's voor De Bende van Diksmuide

  donderdag 14 maart 2019
  De voorbije weken kwamen duizenden mensen op straat die een ambiteuzer klimaatbeleid vragen. Morgen staat opnieuw een grote klimaatmars gepland. Ook in Diksmuide laat het klimaat de leerlingen niet koud. Sinds oktober vormen alle zesdeklassers samen de Bende van Diksmuide.
 • Ijzerboomgaard

  Open vanaf de paasvakantie: Café de Ijzerboomgaard en kinderboerderij 't Land van Vlierbos

  woensdag 6 maart 2019
  ’t Land van Vlierbos opent vanaf vrijdag 5 april de deuren. Zowel de kinderboerderij als het café De IJzerboomgaard zijn vanaf dan open voor het grote publiek.
 • huis met straatthermografie

  Resultaten straatthermografie (Pervijze): donderdag 14 maart

  woensdag 6 maart 2019
  Op 20 januari is de thermocar uitgereden, om de voorgevels van meer dan 400 woningen in Pervijze te scannen. Op de warmtefoto kun je niet alleen zien hoeveel, maar vooral ook waar energie verloren gaat.
 • de Bolwachters

  De Bende van Diksmuide stript!

  donderdag 21 februari 2019
  Hoera! 't Is weer 'klimaatdonderdag' en dus tonen we jullie graag weer iets van De Bende van Diksmuide. Maak kennis met de Bolwachters uit klas 5a en 5b van het Sint-Niklaasinstituut!
 • mazoutgeur

  Sterke mazoutgeur centrum Diksmuide

  dinsdag 19 februari 2019
  Een aantal particulieren merkten vanmorgen een sterke mazoutgeur op in hun kelder. De brandweer ging ter plaatse en stelde vast dat de mazoutgeur uit het rioleringsnetwerk komt. Uit metingen blijkt dat er geen gevaar is.
 • het groene legioen

  Eerste ijsblokchallenges door De Bende van Diksmuide

  woensdag 13 februari 2019
  Op dikketruiendag deden de leerlingen van Klavertje Vier Beerst en die van De Klimop de ijsblokchallenge. Om het belang van goed isoleren aan te tonen, kregen ze de opdracht om 24 uur lang voor een ijsblok van 3 kg te zorgen.
 • oproep dikketruiendag

  Dikketruiendag 2019

  dinsdag 12 februari 2019
  Dinsdag 12 februari was Dikketruiendag. We promoveerden collega Axel tot kopman van ons eigen klimaatpeloton. Hij riep alle medewerkers op om (zeker) vandaag de woon-werkverplaatsing met de fiets te doen.
 • het groene legioen

  De Kim schrijft eigen lied voor De Bende van Diksmuide

  donderdag 7 februari 2019
  De leerlingen van Buitengewoon Onderwijs De Kim doopten hun eigen Klimaatbende om tot Het Groene Legioen. En daar hoort een zelfgemaakt lied bij!
 • huis warmtescan

  Vraag je gratis warmtescan aan!

  dinsdag 5 februari 2019
  Wil je weten of je woning warmte verliest en waar die warmte net verloren gaat? Het uitvoeren van een warmtescan van je gevel en dak kan hierop een antwoord geven.
 • vleermuis

  Vleermuizen onder je dak?

  maandag 4 februari 2019
  Vleermuizen spreken tot de verbeelding. Ook in jouw omgeving komen meer vleermuizen voor dan je zou denken! Heb je vleermuizen onder je dak? Laat het ons weten.
 • Blikjes, plastiek flessen, kroonkurken

  Wat mag er in mijn pmd-zak?

  maandag 4 februari 2019
  Naast plastic flessen en flacons horen ook metalen deksels, kroonkurken, spuitbussen en aluminium schalen in de pmd-zak.
 • bende logo.JPG

  De Bende van Diksmuide ontwerpt eigen logo's

  donderdag 31 januari 2019
  De voorbije weken kwamen duizenden mensen op straat die een ambiteuzer klimaatbeleid vragen. Ook in Diksmuide laat het klimaat de leerlingen niet koud. Sinds oktober vormen alle zesdeklassers samen de Bende van Diksmuide. Momenteel zoeken ze per school een naam en logo voor hun eigen bende-afdeling.
 • warmtefoto

  Thermocar bracht gevels van Pervijze in kaart

  maandag 21 januari 2019
  Zondagavond 20 januari vertrok een thermocar in Pervijze om alle voorgevels te scannen op energieverliezen. Vanuit Pervijze reed de wagen verder naar Houtem en Proven. In de loop van de avond en nacht werden zo 1400 Westhoekhuizen gescreend.
 • Afvalkalender

  Bekijk de nieuwe afvalkalender voor 2019

  donderdag 10 januari 2019
  De afvalkalender voor 2019 staat online. Iedere brievenbus kreeg een exemplaar. Heb je toch geen ontvangen? Stuur dan een mailtje naar milieu@diksmuide.be of bel 051 79 31 40.
 • kindje zwerfvuil opruimen

  Doe mee aan de vijfde grote zwerfvuilopruimactie!

  maandag 7 januari 2019
  Zwerfvuil: het blijft een hardnekkig probleem waar veel mensen zich aan storen. IVVO en de aangesloten gemeenten willen hier blijvend iets aan doen en een duidelijk signaal geven. Sinds 2015 organiseren we jaarlijks een grote zwerfvuilopruimactie.
 • gloeilampen in de lucht

  Kapotte lampen en armaturen? Recycleren!

  maandag 7 januari 2019
  Spaarlampen en tl-lampen hebben een lange levensduur. Maar ooit leggen ze toch het loodje: de lamp knippert, zoemt en gaat stuk. Zelfs een ledlamp leeft niet eeuwig. Ook als je nieuwe verlichting koopt, moet je de oude lampen ergens kwijt zien te raken.
 • tuin

  Maak je eigen kringlooptuin!

  maandag 7 januari 2019
  Hou je van leven en diversiteit in je tuin? Met respect voor de natuur en de eigenheid van je streek? Dan is een kringlooptuin iets voor jou. In een kringlooptuin krijgen planten ruimte en is er geen plaats voor eentonigheid.
 • kookboek

  Vlaco lanceert Het Restjeskookboek

  maandag 7 januari 2019
  In ‘Het Restjeskookboek’ van Vlaco vind je 60 recepten om meer uit je eten te halen. Je ontdekt er verrassende gerechten, samen met tips en variaties. Ze helpen je om in een handomdraai met kastoverschotjes en keukenrestjes een heerlijk, nieuw gerecht op tafel te toveren.
 • kindje in moestuin

  Een voorstel voor een groen initiatief?

  vrijdag 21 december 2018
  Eind november werd het Landschapsfonds Westhoek boven de doopvont gehouden. Langs deze weg kun je een voorstel voor een groen initiatief indienen (een buurttuintje aanleggen, een bosje aanplanten …) en kans maken op een toelage van 5.000 euro.
 • vol van water

  Geef mee vorm aan het waterbeleid van de toekomst

  woensdag 19 december 2018
  Van 19 december 2018 tot en met 18 juni 2019 kunt u uw mening geven over het ontwerp voor de waterbeleidsnota 2020-2025 met de beleidsvisie op het integraal waterbeleid en het overzicht van belangrijke waterbeheerkwesties.
 • groenten fruit en tuin afval container sorteerwijzer

  Nieuwe gft-sorteerregels en wijziging ophaling

  maandag 3 december 2018
  Sorteer vanaf 1 januari meer én gemakkelijker met de nieuwe gft-sorteerregels. Er is ook een wijziging van de gft-ophaling.
 • logo we zijn energiek

  Wij zijn energiek

  maandag 5 november 2018
  Met ‘Energieke dorpen’ willen we mensen bij elkaar brengen om aan de slag te gaan met het besparen en het opwekken van energie. Samen maken we van jouw dorp een Energiek dorp! Spreek dus af met jouw buren, vrienden, collega’s uit het dorp en schrijf je samen in voor een van onze gratis energieke opt
 • kind met bord in de hand

  De bende van Diksmuide

  woensdag 31 oktober 2018
  De klimaatbende is een bonte bende van directies, leerkrachten, medewerkers van het stadsbestuur en natuurlijk ook de leerlingen zelf! Ze gaan aan de slag in hun eigen school, dagen andere scholen uit en leren met wat ondersteuning en informatie van MOS (Milieuzorg op school) hoe ze echt kunnen help
1-30 Van 36