naar inhoud
Sara, Sabrina en Eline van Bar Biezoender

Kies voor een bijzondere lunch bij Bar Biezoender

02 jun
Sinds januari heeft Diksmuide er een bijzondere bar bij: in Bar Biezoender kan je elke woensdagmiddag terecht voor een lekkere lunch. Onder begeleiding van Duin en Polder staan medewerkers van begin tot einde in voor zowel de bereiding als de bediening en vinden ze er een veilige werkvloer.

Bar Biezonder neemt sinds eind januari elke woensdagmiddag de cafetaria van LDC Ten Patershove over en serveert er boerenstuuten met beleg, groentjes en verse soep. Sabrina is één van de twee mensen die elke woensdag paraat staan als vrijwilliger. “Nog voor Bar Biezoender er zat stond ik al elke woensdag achter de bar van het lokaal dienstencentrum. Samen met Laurent ben ik dat gewoon blijven doen toen de bar er kwam.”

Veilige werkvloer

Hoe lekker de geserveerde lunch ook smaakt, de hoofddoelstelling van de bar is het creëren van een zinvolle dagbesteding. Bar Biezoender werd opgericht door Duin en Polder en geeft mensen met (een vermoeden van) een beperking een zinvolle dagbesteding.

Mensen met (een vermoeden van) een beperking ervaren een afstand tot de arbeidsmarkt, en vinden in de bar een veilige werkplek waar ze volgens eigen kunnen en met coaching aan de slag kunnen. Sara is één van de medewerkers die aan de slag gaan in Bar Biezoender. “Ik start om 10 uur met het klaarzetten van de zaal en de reservaties”, vertelt Sara. “Mijn jobcoach helpt mij in de bar. Zo kan ik op eigen tempo aan de slag, ook als het te druk wordt.”

Werkaanbod

Eline is één van de drie jobcoaches die op de werkvloer ondersteuning geven. "Ik zorg voornamelijk voor ondersteuning in de keuken, mijn collega Carine ondersteunt in de bar en Cindy zorgt voor de coördinatie van het project. We voorzien sowieso steeds twee jobcoaches op de werkvloer.”

Via het inclusieproject kunnen mensen met (een vermoeden van) een beperking actief deelnemen aan de samenleving. Eline: “Eén keer per maand organiseren we in de bar een ontmoetingsavond op vrijdagavond, waarbij we enkel drankjes serveren. Iedereen is welkom, ongeacht mogelijkheden of achtergrond. Zo willen we nog meer kansen tot ontmoeting realiseren.”

Lekker lokaal

Alle producten komen van lokale handelaars. De soep wordt artisanaal gemaakt, de groentjes worden met de hand gesneden en het brood bakt Duin en Polder in het Polderhuis, één van hun werkplekken met dagondersteuning. “De soep maken we op dinsdag: tomatensoep met balletjes en een tweede soep die wekelijks verandert. Wie wil kan ook een liter soep kopen om mee te nemen”, vertelt Sabrina.

Karaoke

Wat de bar nog net iets meer biezoender maakt is dat er naast de lokale lunch, regelmatig een activiteit op het menu staat. "Westhoek Vrijetijd Anders is onze vrijetijdspartner. WVA organiseert elke maand één activiteit op woensdag en één ontmoetingsavond op vrijdag. Deze activiteiten staan open voor iedereen. Data zijn steeds terug te vinden op onze Facebookpagina 'Biezonder'

In de toekomst

“We kijken heel tevreden naar wat Biezoender nu al betekent binnen Diksmuide. Naast heel wat gekende klanten zien we ook veel nieuwe mensen wat zowel tijdens de lunch als tijdens de activiteiten tot mooie ontmoetingsmomenten en inclusie leidt”, aldus Eline. “Daarnaast zijn we volop bezig met de uitwerking van ons zomerprogramma, kijken we uit naar een tweede openingsdag, een hartig aanbod op woensdagnamiddag, etc. Wat het wordt blijft nog even een verrassing, maar lekker wordt het zeker!

Praktisch

Iedereen is elke woensdag tussen 10 en 17 uur welkom in Bar Biezoender in lokaal dienstencentrum Ten Patershove (M. Doolaeghestraat 2). Reserveren is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Dat kan via 0499 88 21 10 of biezoender@duinenpolder.be.

Heb je interesse om mee te werken in Bar Biezoender? Of wil je meer info omtrent het project? Neem dan contact op met coördinator Cindy Pauwels, 0478 20 24 28 of jobbureau@duinenpolder.be.

Bar Biezoender is een samenwerkingsverband van de Dienst Begeleid Werken Duin en Polder vzw, het lokaal bestuur en vzw Westhoek Vrijetijd Anders.

 

Nieuwsoverzicht