naar inhoud
Josiane Jonckheere

Dankjewel Josiane

12 sep
Jonge gezinnen weten het ongetwijfeld: van zodra je zwanger bent … leg je maar beter een kinderopvang vast voor je kleine spruit. De opvangplaatsen zijn beperkt, dus moet je er snel bij zijn.

Heel wat Diksmuidse opvanginitiatieven en onthaalouders oefenen hun job met veel liefde en goesting uit. Josiane ging enkele weken geleden met pensioen en was 23 jaar lang onthaalouder.  

Josiane Jonckheere startte in 1999 een kinderopvang in Leke. Drieëntwintig jaar lang zorgde ze elke dag met veel liefde voor een vijftal kindjes, tot ze klaar waren om naar school te gaan. Enkele weken geleden ging Josiane met pensioen.

“Nadat mijn man overleed ben ik in het beroep gerold. ‘Eén kindje en zeker niet fulltime’, ik hoor het mezelf nog zeggen. Uiteindelijk zijn het er wat meer geworden. Ze arriveren ‘s morgens vanaf 7 uur. Naast de dutjes en het eten kijk ik met hen in boekjes, gaan we knutselen, wandelen in het dorp, etc.”

“Ik heb mijn job altijd graag gedaan. De sector doet pogingen om ons nog beter te ondersteunen. Als kindjes niet komen dan heeft dat meteen gevolgen voor mijn loon. Tegenwoordig beschermt het werknemersstatuut onthaalouders veel beter, waardoor hun loon bijvoorbeeld gegarandeerd is, ook als de kindjes ziek zijn.”

“Het mooiste aan mijn job zijn de kinderen. Je doet deze job niet als je niet graag kinderen ziet. Als ze voor de eerste keer komen zijn ze 3 maand oud, eens ze 3,5 jaar oud zijn zwaaien we ze uit. Doorheen de jaren maak je als onthaalouder heel wat mijlpalen van de kinderen mee. Ik heb ondertussen geleerd om dat niet altijd met mama of papa te delen. Die eerste keren blijven toch iets bijzonders”, sluit Josiane af met een knipoog.

Het opvangaanbod in Diksmuide kan je indelen in zelfstandige onthaalouders, groepsopvanginitiatieven en onthaalouders verbonden aan een dienst voor opvanggezinnen, zoals je in Diksmuide bijvoorbeeld ’t Prutske hebt.

Het stadsbestuur voorziet ruim 8.000 euro subsidies om bestaande en nieuwe kinderopvanginitiatieven te ondersteunen. Die middelen worden verdeeld in een afvalpremie, startsubsidie, basissubsidie en werkingssubsidie voor opvanginitiatieven.

Onthaalouders creëren een veilige en vertrouwde omgeving met veel structuur. Onthaalouders kunnen zich aansluiten bij een dienst opvanggezinnen, die een groot deel van het administratief werk overneemt, of kunnen ervoor kiezen om zelfstandig onthaalouder te worden.

Zin om als onthaalouder aan de slag te gaan? Neem dan contact op met marijke.van.rintel@diksmuide.be. Een overzicht van alle opvanginitiatieven vind je via www.kinderopvangwijzer.be/diksmuide.

Nieuwsoverzicht