Tips voor de afvalsorteerder
06
sep
Begin juli schakelden we met z’n allen over van de vuilniszak naar afvalcontainer. Sindsdien wordt de container niet langer wekelijks, maar tweewekelijks opgehaald. Met deze zes tips vermijd je dat je container .. .een geurtje krijgt.
- Plaats je bak niet in de volle zon en maak m regelmatig schoon
- Gooi afval in aparte afgesloten zakken in de container.
- Vliegen houden niet van mottenballen. Hang een netje of lege wc-blokjeshouder in je container, of plak een exemplaar in t deksel van je container.
- Wikkel etensresten in wat krantenpapier.
- Laat je container regelmatig verluchten door het deksel wat open te zetten.
- Het vocht uit je afval zorgt voor vieze geuren. Leg je wat stro of krantenpapier op de bodem van je container, dan kan dit t vocht absorberen.
De omschakeling van zak naar bak heeft ook voor verenigingen of organisaties die activiteiten of evenementen organiseren een impact. We zetten nog even de spelregels op een rij.
- Of je activiteit nu plaatsvindt in het ontmoetingscentrum (oc), op het dorpsplein of een ander plekje in de buurt: sorteren is de basis. Sorteer al het afval in vijf fracties: glas, papier en karton, pmd, gft en restafval.
- In het oc zijn dozen, bakken en containers aanwezig zodat je alle afval apart kunt inzamelen. Maak je geen gebruik van het oc? Voorzie dan zelf de nodige bakken. Via het stedelijk magazijn kan je lege containers gebruiken, die je nadien leeg terugbezorgt.
- Een goede voorbereiding is de helft van het werk. Voorzie afvaleilanden waarop je duidelijk aangeeft welke afvalfractie waar hoort. Wie goed sorteert betaalt veel minder. Glas en papier en karton kan je gratis naar het recyclagepark brengen, een pmd-zak kost niet veel, en heel wat afval hoort erin thuis.
Grote hoeveelheden etensresten of restafval na een eetfestijn, barbecue, mosselfeest, rommelmarkt, etc. mogen sinds kort niet in of naast de container van het oc worden achtergelaten. Maak hiervoor afspraken met de cateraar of met een private ophaler. |
Vragen bij de afvalregels? Neem dan contact op met de dienst Milieu via milieu@diksmuide.be of 051 79 31 40.