naar inhoud
Vogelgriep

Preventieve maatregelen tegen vogelgriep gedeeltelijk opgeheven

14 mei
Goed nieuws voor de eigenaars van pluimvee, hobbypluimvee en vogels. Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) laat weten dat de preventieve maatregelen in verband met de vogelgriep (H5) gedeeltelijk zijn opgeheven. Het binnen voederen van pluimvee blijft wel verplicht.

Soepelere maatregelen

Waakzaamheid blijft echter nodig: het vogelgriepvirus is nog steeds aanwezig onder wilde vogels in ons land en onze buurlanden. Experten voorspellen dat het virus ook deze zomer nog zal blijven circuleren. De kans op besmetting is de laatste weken echter afgenomen.

De periode van verhoogd risico blijft nog steeds behouden, maar het is:

  • Niet langer verplicht om pluimvee en vogels op te hokken, dit geldt zowel voor particuliere houders als professionele houders
  • Niet meer verplicht om dieren binnen of onder netten te drenken

Binnen voederen wel verplicht

Opgelet, het binnen voederen van pluimvee blijft wel verplicht.

In november vorig jaar werd het hoopathogene vogelgriepvirus H5 vastgesteld in België en onze buurlanden. Om ons pluimvee te beschermen tegen dit zeer besmettelijke en dodelijke virus, voerde de federaal minister van landbouw David Clarinval een periode van verhoogd risico in en werden verschillende preventieve maatregelen getroffen die golden voor zowel professionele houders als particulieren. 

Wie nog eens alle info wil nalezen, kan terecht op de website van het FAVV.

Nieuwsoverzicht