naar inhoud
Rosane Morlion

Rosane Morlion - Moeder van de Boter- en Kaasfeesten

02 mei
In oktober vorig jaar schonk Rosane Morlion, zeg maar de moeder van de Boter- en Kaasfeesten, haar volledig archief aan de stad.

Tijdens haar jarenlange carrière hield ze alle indrukken en ervaringen die ze opdeed nauwgezet bij. Haar documenten en foto’s geven een uniek beeld van vijftig jaar lokale geschiedenis op vlak van gastronomie en cultuur.

Rosane (Veurne, 1934) en haar man, Cyriel Vandevelde (1936-2015), waren pioniers op het vlak van zuivel. Met hun bedrijf ‘In ’t Kaasboerke’ in Esen verhandelden ze vanaf 1970 bijna een kwarteeuw eieren, boter en kazen. Rosane bleef tot 2000 actief in de kaaswereld.

Aan de wieg

Samen stonden Rosane en Cyriel aan de wieg van de Boter- en Kaasfeesten. Het ontstaan van de feesten vinden we terug als onderdeel van de Sinksenmaandagmarkt van 1972. Het koppel wou die markt een nieuw elan geven door zowel de internationale als de Diksmuide boter- en kaasproductie in de kijker te zetten. Op die manier ontstonden ook de bekende boter- en kaasworpen van op het stadhuis. De twee riepen ook de ‘Orde van de Beuterwaeghe’ in het leven, waarin sinds 1974 jaarlijks drie personen worden opgenomen die zich inzetten voor Diksmuide.

Rosane gebruikte haar internationale connecties om kaasboeren naar Diksmuide te brengen, maar ook om de reputatie van de Diksmuidse boter en kaas wereldwijd bekend te maken. Samen met Cyriel trok ze soms met een bestelwagen vol kaas naar het buitenland om de producten bekender te maken. Het duo speelde dus een onmiskenbare rol in de internationalisering van de kaas- en botermarkt.

Opmerkelijke kennis

Rosane hield er van om alles grondig te documenteren en bij te houden. Niet alleen over de Boter- en Kaasfeesten, maar ook over haar contacten, ontmoetingen, ervaringen als expert-jurylid van de Concours Générale Agricole in Parijs. Rosane schonk in 2017 al een enkele fotoalbums over de Boter- en Kaasfeesten. Met de tweede schenking van vorig jaar is het archief zo goed als compleet.

Kaasbuffet Boter- en Kaasfeesten

Maandag 6 juni 2022

Op maandag 6 juni dompelen we Diksmuide opnieuw onder in de folklore en traditie van weleer met de Boter- en Kaasfeesten.

Wil je optimaal genieten van de Boter- en Kaasfeesten en kennismaken met het uiteenlopende kazenpallet? Kom dan proeven van het ruime kaasassortiment met een lekker streekbiertje. Op maandag 6 juni om 12.30 uur kan je terecht in Salons Saint Germain om aan te schuiven aan het overheerlijke kaasbuffet.

Tot 27 mei kan je je voor 20 euro per persoon inschrijven bij de dienst Toerisme, Grote Markt 6 of door 20 euro per persoon over te schrijven op het rekeningnummer BE39 0910 1759 4819 met als mededeling ‘Kaasbuffet + naam’.

Nieuwsoverzicht