naar inhoud
personeelsleden Diksmuide

Bijenvriendelijkste gemeente

02 mei
De groen- en milieudienst zet al jaren in op een bijenvriendelijk beleid. Die inspanningen leveren hun vruchten af, want Diksmuide kwam als winnaar uit de bus tijdens de groenawards van de Vereniging voor Openbaar Groen.

Diksmuide kreeg de titel ‘bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen’ in de categorie ‘gemeenten met minder dan 40.000 inwoners’. Niet alleen de groen- en milieudienst verdient complimentjes. Ook de wegendienst stak de handen uit de mouwen voor heel wat onthardingsprojecten in de stad.

Bloemrijk Diksmuide

De opmaak van een hemelwater- en droogteplan resulteerde in enkele ‘quick wins’, waarbij ze verharde grijze zones omtoverden in kleurrijke groenzones met bijenvriendelijke aanplantingen. Denk aan de groenstrook langs de begraafplaats in de Woumenweg en aan het bijenparadijs op de hoek van de Grauwe Broedersstraat vlakbij het postgebouw.

Omdat het niet goed gaat met de bijenpopulatie willen we het diertje alle overlevingskansen geven. Bloemen zijn daarbij een redmiddel. We bekijken alle groenzones op openbaar domein door een bijenvriendelijke bril en waar nodig voorzien we bijenvriendelijke aanplantingen. Voor die bebloeming ontving onze stad bovendien ook een aparte award.

Burger aan zet

Ook jij kan je steentje bijdragen. Zo kan je jaarlijks intekenen op een groepsaankoop van bomen, struiken en gevelplanten aan voordelig tarief. Daarnaast is er de bijenwerkgroep, opgericht in de schoot van de stedelijke milieuraad. De werkgroep verenigt burgers die zich willen inzetten voor het bijenbeleid. In 2019 tekenden ze een bijenactieplan uit.

Ook de komende jaren blijft de groen- en milieudienst werk maken van een bijenvriendelijk Diksmuide. De dienst zet maximaal in op ontharding van voetpaden en werkt daarvoor samen met inwoners. Daarnaast zetten ze een educatief programma op poten voor scholen. Door de bijenpopulatie ten slotte te monitoren, wil de dienst het plantenaanbod nog gerichter bijsturen in functie van het diertje in nood.

Nieuwsoverzicht