naar inhoud
5 kittens

Mijn kattin heeft kittens gebaard. Welke wettelijke stappen moet ik ondernemen?

02 mei
Een kat (ver)kopen of weggeven? Zorg er dan voor dat het diertje geïdentificeerd kan worden. Sinds 2017 ben je verplicht om dat nummer te registreren in de centrale databank ‘CatID.

Bij de identificatie plant de dierenarts een chip in de hals van de kat, waarna het dier een uniek chipnummer ontvangt. Samen met de gegevens van de kat geef je de gegevens van de verantwoordelijke in. Verhuis je, verkoop je de kat of sterft het beestje? Dan ben je verplicht om de registratiegegevens aan te passen.

Sterilisatie of castratie

Vervolgens dien je de kat(tin) te steriliseren of te castreren voor het dier vijf maanden is. Vanaf die leeftijd zijn de meeste kattinnen vruchtbaar en kan de kater beginnen sproeien. De dierenarts vermeldt de ingreep in CatID. Verkoop je, adopteer je een kat of geef je er eentje weg? Dan moet het beestje gesteriliseerd of gecastreerd zijn.

Sterilisatie of castratie heeft niet alleen voordelen voor het dier, het bezorgt jou ook minder kopzorgen. Het voorkomt sproeien, rondzwerven en vechten met andere katten en het heeft voordelen op gezondheidsvlak, want hoe vaker een kattin krols is, hoe groter de kans op baarmoederontstekingen en melkklierkanker.

Nieuwsoverzicht