naar inhoud
Kroketje van Keiemse kaas, beenham en prei

Kroketje van Keiemse kaas, beenham en prei

05 jan
Een jaar lang krijg je iedere maand een recept voorgeschoteld van een Diksmuidse kok. Elk recept bestaat voornamelijk uit streekproducten van Diksmuidse bodem. Zo zetten we letterlijk en figuurlijk onze heerlijke en kwalitatieve producten op de kaart. We starten met traiteur Maarten Vandermeulen.

Ingrediënten voor een 25-tal balletjes

160 gr boter

200 gr bloem

1l melk

400 gr Keiems bloempje ( het Dischhof - Keiem)

300 gr beenham (de heerlijkheid - Vladslo)

300 gr prei (hoeve Vandermeulen - Esen)

½ citroen

Peper en zout

3 eierdooiers

Slaatje naar wens (sla, tomaten, granaatappel)

Balsamicocrème

Zo ga je te werk

  1. Smelt de boter, doe de bloem bij de schuimende boter en roer goed.
  2. Laat de roux wat opdrogen tot je een biscuitgeur krijgt.
  3. Doe de melk erbij en blijf goed roeren tot je een gladde, dikke bechamelsaus verkrijgt.
  4. Snijd de kaas in stukken en voeg toe.
  5. Haal de pot van het vuur en meng de kort geblancheerde prei en beenham hieronder.
  6. Meng de eierdooiers eronder en werk af met peper, zout en citroensap.
  7. Laat het beslag een nacht in de koelkast staan.
  8. Maak balletjes van het deeg en wentel deze eerst in bloem, daarna door wat eiwit en vervolgens door paneermeel of panko.
  9. Frituur de balletjes op 175 °C tot ze goudbruin zijn.
  10. Serveer met een slaatje en wat balsamicocrème.

Smakelijk!

Maak dit gerecht na en win een eetbon

Maarten leverde al heel wat werk, nu is het aan jou! Maak dit gerecht en post een foto ervan op Facebook of Instagram met hashtag #diksmuidsestreekproducten. Op het einde van de maand pikt een onschuldige hand twee winnaars die een bon krijgen ter waarde van €60 bij traiteur Vandermeulen.

Psst, vergeet niet om je bericht openbaar te delen, zodat wij het zeker kunnen zien. 

Dit is Maarten

“Al vanaf mijn 10 jaar wou ik beenhouwer worden. Na mijn opleiding in de ‘slagerschool’ in Diksmuide volgde ik een eenjarige opleiding in Ter Duinen in Koksijde. Al snel wist ik dat ik niet alleen vlees wou versnijden, maar ook wilde klaarmaken voor mijn klanten.”

“Het is leuk een zaak te hebben in een stad die zoveel te bieden heeft. Veel Diksmuidse producten scoren hoge prijzen, niet alleen in de Westhoek maar over het hele land en worden geserveerd in sterrenrestaurants. Daarnaast hebben we een gigantisch assortiment aan verse groenten. Prei, bloemkolen, wortelen, schorseneren, aardappelen en bonen komen allemaal van de hoeve van mijn ouders. Met producten die zo vers zijn, maak je het verschil. Het afgelopen jaar is zeer zwaar geweest. We moesten de weinige opdrachten die we kregen met beide handen vastnemen om te overleven. Hopelijk brengt dit jaar opnieuw rust en zekerheid voor de toekomst.”

Info

Traiteur Vandermeulen

Roeselarestraat 81A, Esen

0491 59 20 42 - www.traiteurvandermeulen.be

Nieuwsoverzicht