naar inhoud
baby's, 2 dames bij opvang

Boekenruilkastjes in Diksmuidse dorpen

15 nov
De afgelopen weken doken in verschillende Diksmuidse dorpen boekenruilkastjes op. In Keiem, Vladslo, Pervijze, Oostkerke … prijkt sinds kort een leuk ruilkastje waar iedereen gratis boeken uit kan nemen en er hun eigen boeken een nieuw leven kan geven.

Onze stad werkt voor dit project samen met intergemeentelijk samenwerkingsverband IJzervallei dat ook in Houthulst en Alveringem boekenruilkastjes plaatste. Inwoners stonden zelf in voor de opsmuk van de kastjes. Daarvoor werd een beroep gedaan op lagereschoolkinderen, lokale kunstenaars, vrijwilligers, etc.

Hoe werkt het?

Je kiest een boek en zet er eentje voor in de plaats (dat mag ook bij je volgende bezoek zijn). Herhaal dit zoveel je maar wil! Met dit initiatief willen we ruilen en hergebruik onder de aandacht brengen, mensen aan het lezen zetten en bibliotheekbezoek stimuleren.

Meter en peter

Elk boekenruilkastje kreeg een meter en/of peter die zich over het kastje ontfermt. We trokken naar Vladslo en Keiem voor een kennismaking met de meters en peter van de kersverse boekenruilkastjes in die dorpen.

Boekenruilkastje Keiem

Waar? Bij groepsopvang Eigenwijsje (Tervaetestraat 4c, Keiem)

Wie? De opvang wordt gerund door drie samenwerkende onthaalmoeders die samen tien eigen kinderen hebben en zich ontfermen over achttien kindjes in de opvang. Een gezellige bende en meer dan zorg genoeg voor het boekenruilkastje dus!

Waarom? “Elke reden om kinderen en volwassenen aan het lezen te zetten is een goede reden. Het ecologische aspect is mooi meegenomen. In de opvang hadden we al enkele ruilboekjes, het ruilkastje is een zeer mooi vervolg hierop!”

“Als opvang verslinden wij letterlijk en figuurlijk boekjes. Het delen van boeken lijkt ons een super idee. Het ruilkastje is erg toegankelijk en kan voor onze doelgroep een eerste stap richting de bib vormen.

Boekenruilkastje Vladslo

Waar? Het ruilkastje staat aan de ingang van oc De Zwaan (Vladsloplein 10, Vladslo)

Wie? Peter Bart Debergh (midden op foto) en meter Eveline Vanheste wonen net om de hoek. De geknipte personen om een oogje in het zeil te houden dus!

Waarom? “De vrijwilligers van het bewonersplatform (voorzitter Jan, links op de foto) vroegen ons of we geen zin hadden om meter en peter van het kastje te worden. Af en toe eens kijken of het kastje in orde blijft, of er voldoende boeken in zitten, en alles netjes blijft … dat zagen we meteen zitten. Het is een leuke aanwinst voor het dorp!”

“Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf niet zo vaak lees in tegenstelling tot Eveline, al lees ik soms wel eens een strip”, aldus Bart.

Nieuwsoverzicht