naar inhoud
Sarah Van Campenhout, buurtinspectuur, kleding politie met fiets

Buurtinspecteurs zijn het aanspreekpunt in jouw buurt

15 nov
Diksmuide telt vijf buurtinspecteurs die elk het aanspreekpunt zijn in een aantal van de Diksmuidse dorpen en buurten.

In juni vervoegde inspecteur Sarah Van Campenhout als nieuwste lid het team van buurtinspecteurs van politiezone Polder, nadat ze zeven jaar lang instond voor de dispatching in politiezone Westkust. Ze geeft ons een kijk in de werking van de buurtinspecteurs.

“Binnen de dispatching behandel je de oproepen die binnenkomen via de 112-centrale of rechtstreeks bij de politiezone, je gaat met andere woorden de baan niet op. Mensen hadden enkel contact met mijn stem. Na zeven jaar opnieuw de baan op gaan was een grote aanpassing, maar wel eentje waar ik heel bewust voor gekozen heb.” 

Aanpak buurtinspecteurs

“Als buurtinspecteurs kunnen we onze uren redelijk vrij inplannen, afhankelijk van wat er die dag op het programma staat. Ik start en eindig mijn dagen meestal met schooltoezicht zodat de schoolkinderen veilig op school geraken. Daarnaast is m’n takenpakket erg uiteenlopend, van woonstcontrole bij een domiciliewijziging tot het intrekken van rijbewijzen, de controle op wapenvergunningen, bijstand bij deurwaarders, bemiddeling bij burenruzies of betekeningen.

Bij dat laatste gaan we langs bij mensen die een veroordeling opliepen en melden we hen hun voorwaarden en controleren we of die voorwaarden nageleefd worden. Meestal gaan we alleen op pad, maar soms is het beter om met twee langs te gaan, afhankelijk van de opdracht.”

Aanspreekpunt

“Elke inspecteur neemt enkele dorpen en/of wijken voor z’n rekening. Het is belangrijk dat we voor inwoners een herkenbaar aanspreekpunt zijn, al is het toch ook vaak wij die zelf naar de burger stappen, al dan niet nadat we een vraag of melding ontvingen.”

“Ik neem bijna altijd mijn fiets voor verplaatsingen. Op die manier ben ik voor inwoners nog heel wat bereikbaarder en herkenbaarder, maar zie ik ook zelf veel meer terwijl ik door de buurt fiets.”

Werking politie

Voor een vlotte werking van hun dienst staan de buurtinspecteurs in contact met heel wat andere diensten en instanties. Zo komen de inspecteurs regelmatig over de vloer van het administratief centrum van de stad als er bijvoorbeeld geschillen zijn over het gebruik van een bepaalde buurtweg of een stuk grond dat niet onderhouden wordt en waarvan ze de eigenaar willen kennen om deze vervolgens aan te spreken.  

En natuurlijk is er ook veel contact met andere politiediensten. Zo werken de buurtinspecteurs vanuit hun gebouw in de Rijkswachtstraat (tegen de Colruyt) maar werken andere diensten van politiezone Polder zoals de verkeersdienst, interventiedienst en het onthaal vanuit het gebouw in de Sint-Sebastiaanlaan.

Heb je een dringende oproep voor de politie? Bel dan altijd naar het noodnummer 112.

Politiezone Polder

Buurtinspecteurs

Eerste inspecteur Sarah Van Campenhout

0498 88 51 01

sarah.vancampenhout@police.belgium.eu

Woumen - Heernisse - Tuinwijk - Reigersnest

Eerste inspecteur Frank Lowagie

0492 97 05 08

frank.lowagie@police.belgium.eu

Centrum Diksmuide - Leke

Inspecteur Rudi Pareit

0492 97 05 07

rudi.pareit@police.belgium.eu

Beerst - Keiem - Vladslo

Eerste inspecteur Kristy Cornelis

0492 97 05 06

kristy.cornelis@police.belgium.eu

Esen - stationsbuurt - Schependom - Oostvesten - Vestenwal

Eerste inspecteur Steven Persyn

0492 97 05 09

steven.persyn@police.belgium.eu

Nieuwkapelle - Oudekapelle - Sint-Jacobskapelle - Kaaskerke - Lampernisse - Oostkerke - Pervijze - Stuivekenskerke - Bloemmolens

Hoofdinspecteur wijkwerking

Annelies Vansevenant

annelies.vansevenant@police.belgium.eu

 

Eerste hoofdinspecteur wijkwerking

John Joosens

john.joosens@police.belgium.eu

Commissaris

Geert Provoost

geert.provoost@police.belgium.eu

i

Politiezone Polder wijkwerking

Rijkswachtstraat 6

051 51 97 60

PZ.Polder.Wijk@police.belgium.eu

www.politie.be/5460

Nieuwsoverzicht