naar inhoud
zwarte containers voor afval 3 soorten formaat

Van zak naar bak in 2022

06 okt
Vanaf 4 april 2022 worden de restafvalzakken in Diksmuide vervangen door containers. De huidige grote en kleine restafvalzakken verdwijnen helemaal.

Er komt wel een nieuwe kleine witte restafvalzak (33 liter) in de plaats voor wie geen container heeft, maar die is wel een pak duurder dan het alternatief met containers. Afval wordt vanaf 4 april om de twee weken opgehaald.

Alle andere gemeenten van het IVVO-werkingsgebied zoals Ieper, Veurne en Poperinge werken al met dit systeem. Via een chip in je container weet het systeem van welk adres de container afkomstig is en van welke rekening hij de kost kan nemen. De kostprijs is afhankelijk van het gewicht van je container. De containers zijn voorzien van een sticker met je adres, zo herken je jouw bak meteen!

Container aanvragen

In het najaar van 2021 zal je een uitnodigingsbrief ontvangen van IVVO met daarop een unieke code en wachtwoord. Hiermee kan je inloggen in het klantenportaal om je container te bestellen.

Wie minder goed overweg kan met de pc kan de container ook telefonisch bestellen via 057 21 41 60 of het antwoordstrookje uit je brief terugsturen naar IVVO klantendienst – Bargiestraat 6, 8900 Ieper. Je mag het strookje ook afgeven aan het onthaal van het stadhuis (Grote Markt 6) of het administratief centrum (Heernisse 6) of er in de brievenbus deponeren.

Kostprijs container en afvalophaling

Een container is gratis, je betaalt geen aankoop- of huursom. Je ontvangt per brief een betalingsuitnodiging van 35 euro. Dit voorschot wordt aan jouw gebruikersprofiel gekoppeld. Gebruik je al een groene afvalcontainer? Dan zal je geen betalingsuitnodiging ontvangen maar zal je gft-saldo voortaan ook  gebruikt worden voor de kost van je restafval. 

Telkens de ophaalwagen je container ledigt, gaat er 0,20 euro per kilogram restafval van je rekening. Bied je de container niet aan, dan kost het je niets. Van zodra er minder dan 10 euro op je rekening staat, ontvang je een nieuwe betaaluitnodiging van IVVO. Wie werkt met kleine witte restafvalzakken (33 liter) betaalt elf euro per rol, ofwel 1,1 euro per zak. Dit is een stuk duurder dan de containers.

Welke restafvalcontainer kies ik best?

Er zijn drie formaten beschikbaar:

 • 40 liter (H 52 cm x D 34 cm x B 47,5 cm)
 • 140 liter (H 108 cm x D 57 cm x B 50,5 cm) = standaardformaat
 • 240 liter (H 108 cm x D 73 cm x B 59 cm)

Heb je nu ongeveer één restafvalzak per week, dan neem je best een container van 140 liter. In het najaar stellen we in het stadhuis (Grote Markt 6), administratief centrum (Heernisse 6) en recyclagepark (Heernisse 7a) een aantal containers tentoon zodat je goed kunt inschatten hoe groot ze zijn.

Merk je na verloop van tijd dat de container die je bestelde te groot of te klein is? Dan kan je de container één keer gratis omruilen bij IVVO voor een ander exemplaar. 

Wat met je geelgroene restafvalzakken?

De huidige geelgroene restafvalzakken verdwijnen helemaal. Nog tot in maart 2022 kun je de huidige grote en kleine restafvalzakken aankopen, daarna geldt een overgangsperiode tot 1 juli 2022. Wie daarna nog lege zakken heeft, mag deze terugbrengen naar het centraal onthaal in het stadhuis (Grote Markt 6) en magazijn (Heernisse 6), hier staat geen einddatum op. Je krijgt het aankoopbedrag nadien terugbetaald via overschrijving.

Overgangsperiode tot 1 juli 2022

Tot en met 1 april 2022 blijft de afvalophaling via de huidige restafvalzakken (wekelijks dus) verlopen. Daarna schakelen we over op tweewekelijkse afvalophaling met containers/witte zakken, maar kun je je geelgroene restafvalzakken wel nog gebruiken tot 1 juli 2022 als overgangsmaatregel.

OVERZICHT

Tot 1 april: huidige regeling van de afvalophaling

 • Wekelijkse ophaling restafval in zakken
 • Tweewekelijkse ophaling pmd
 • Vierwekelijkse ophaling papier en karton
 • Tweewekelijkse ophaling gft

Van 4 april tot en met 1 juli 2022

 • Tweewekelijkse ophaling restafval in containers
 • Tweewekelijkse ophaling restafval in grote en kleine geelgroene zakken
 • Tweewekelijkse ophaling restafval in witte afvalzakken
 • Tweewekelijkse ophaling pmd
 • Vierwekelijkse ophaling van papier en karton
 • Tweewekelijkse ophaling gft

Vanaf 4 juli 2022

 • Tweewekelijkse ophaling restafval in containers en/of witte restafvalzakken
 • Tweewekelijkse ophaling pmd
 • Vierwekelijkse ophaling papier en karton
 • Tweewekelijkse ophaling gft

Tegemoetkoming medisch afval

Per kalenderjaar kunnen mensen met veel medisch afval via het Sociaal Huis gratis 40 grote huisvuilzakken (2 rollen) ontvangen. Vanaf 2022 is er een evenwaardige compensatie voorzien.

Wat bij een verhuis?

De afvalcontainer hangt vast aan je adres. Ben je van plan om te verhuizen (zowel binnen als buiten Diksmuide)? Dan laat je de container achter voor de volgende bewoner. Je container kan in geen geval mee verhuizen naar je nieuwe woonst. Beschikt je nieuwe woonst nog niet over een container? Vraag er dan een aan via IVVO.

Restafvalophaling voor ondernemingen

Voor ondernemingen (horeca, bedrijven…) zijn volgende scenario’s mogelijk:

 • Je woont op hetzelfde adres als je onderneming
  • Je kiest voor de reguliere tweewekelijkse restafvalophaling (met een maximum van 2 x 240 liter per ophaling aan € 0,20/kg)
  • Je kiest voor het systeem van ‘vergelijkbaar bedrijfsafval’, waardoor je niet beperkt bent in het aanbieden van afval. Net zoals bij de reguliere restafvalophaling krijg je een betaaluitnodiging, maar dan wel op naam van je bedrijf (die je ook in je belastingen kunt inbrengen):

Vergelijkbaar bedrijfsafval 40 liter 140 liter 240 liter 770 of 1100 liter
Aanbiedingskost(som per aangeboden container per keer) € 1 € 1 € 1 € 4
Verwerkingstarief € 0,20/kg
 • Je woont op een ander adres dan je onderneming (binnen of buiten Diksmuide)
  • Je sluit een bedrijfscontract af met IVVO:
Bedrijfscontract IVVO 40 l 140 l 240 l 770 l 1100 liter
Maandelijkse huurprijs per container € 2 € 2,50 € 3 € 5 € 6
Verwerkingstarief € 0,20/kg
 • Je sluit een contract af met een andere private ophaler

IK WOON IN EEN APPARTEMENT (MEERGEZINSWONING)

Woon je in een appartementsgebouw (of meergezinswoning), dan zijn er volgende opties:

 • Je kiest -per appartement- voor de reguliere tweewekelijkse restafvalophaling (met een maximum van 2 x 240 liter per ophaling aan € 0,20/kg) of werkt met de kleine restafvalzak
 • De vereniging van mede-eigenaars (VME) of syndicus sluit een bedrijfscontract af met IVVO. De factuur staat dan op naam van de VME of syndicus
 • De VME of syndicus sluit een contract af met een andere private ophaler


Er komt later dit najaar nog een infovergadering waarop alle VME’s/syndici uitgebreid alle informatie in detail krijgen. De uitnodiging volgt nog.

Nieuwsoverzicht