naar inhoud
gevuld bord met glas en fles wijn

Varkenshaasje met “bachten-de-Kupesausje”

06 sep
Een jaar lang krijg je iedere maand een recept voorgeschoteld van een Diksmuidse kok. Elk recept bestaat voornamelijk uit streekproducten van Diksmuidse bodem. Zo zetten we letterlijk en figuurlijk onze heerlijke en kwalitatieve producten op de kaart.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg varkenshaasje Bien Acquis Diksmuide (bij ons te verkrijgen) 
  • 6 sneden Diksmuideling met kruiden (Kasteelhoeve – Sint-Jacobskapelle)
  • 6 sneden huisbereide Italiaanse ham 
  • Boerenboter (’t Hof van de Rhille – Woumen)
  • 2 st jonge prei (De Fruitweelde)
  • 700 gr aardappelen (Rik Logghe – Sint-Jacobskapelle)
  • 10 krieltjes (De Fruitweelde)
  • 1 bakje champignons (De Fruitweelde)
  • 2 sjalotten (De Fruitweelde)
  • 100 ml witte wijn 
  • 250 ml culinaire room 
  • 2 koffielepels tomatenpuree
  • 1 soeplepel blanke roux 
  • 0,5 kg bloemkool (De Fruitweelde)
  • 8 jonge wortels (De Fruitweelde)
  • 2 Ministar tomaatjes (De Fruitweelde)
  • Groente- en runderbouillon 
  • Peterselie (De Fruitweelde)
  • Peper en zout 
  • Tijm en laurier 

Zo ga je te werk

  1. Bekleed de varkenshaasjes met de kaas zonder korst, leg er de ham (zonder vel) dwars over en sluit onderaan.
  2. Bak de varkenshaasjes in “beste beuter” kort goudbruin aan.
  3. Leg het vlees vervolgens op een bakplaat en bak het 35 minuten in een voorverwarmde oven op 145-160°C. Controleer het vlees regelmatig.
  4. Stoof de fijngesneden sjalot in de pan, voeg de champignons er in schijfjes aan toe samen met de tomatenpuree.
  5. Blus met witte wijn, bevochtig met de room en voeg de runds- en groentebouillon, tijm, laurier en peper toe naar smaak.
  6. Laat alles even inkoken en bind indien nodig met wat blanke roux.
  7. Schil en kook de aardappelen goed gaar, snijd het wit van de prei en snijd het fijn in ringen.
  8. Stoof de prei gaar met peper en groentebouillon.
  9. Plet de aardappelen en prei samen met een klontje boter tot een smeuïg geheel en kruid af met peper en zout.
  10. Kook ook de krieltjes gaar, laat even afkoelen, snijd ze in partjes en fruit ze aan in boter. Kruid met peper en zout.
  11. Was de andere groenten en stoom ze gaar, stoof ze daarna even kort aan en kruid met peper en zout.
  12. Dresseer het bord zoals op de foto. Smakelijk!

Dit is Annelies

“We hebben onze culinaire slagerij negen jaar. Al onze bereidingen worden met lokale verse producten bereid. Ik zit natuurlijk al langer in het vak, dit jaar ben ik 18 jaar werkzaam als kok. Ik werkte al in diverse keukens. Ondernemen in Diksmuide is zeer goed, deze actie is een leuk initiatief voor ondernemers. Zo kunnen we tonen wat we zoal doen en is het ook een mooie publiciteit. Voor herhaling vatbaar!“


Culinaire slagerij Nautilus   
IJzerlaan 43, Diksmuide

051 55 56 00

info@nautilusdiksmuide.be   

 

Nieuwsoverzicht