naar inhoud
Brecht en Nick van de sportclub

Sportclubs klaar voor start sportseizoen

06 sep
Van volleybal en boogschieten tot netbal en duiken, onze stad telt meer dan dertig sportclubs die Diksmuidelingen wekelijks de nodige teamspirit, wilskracht en fair play bijbrengen. Tijdens maand van de sportclub laten we Brecht en Nick aan het woord.

“Ik speelde voetbal tot m’n veertigste maar stapte enkele jaren geleden over naar de tafeltennisclub, toch net wat minder belastend voor m’n lichaam”, knipoogt Nick. “Ondertussen ben ik er penningmeester en trainer, daarnaast ben ik ook bestuurslid in wandelclub Diksmuide.”

Ook Brecht heeft Diksmuidse roots en deelt de liefde voor sport. “Ik ben in de hockeysport gerold tijdens m’n bachelor lichamelijke opvoeding, maar heb altijd wel een brede interesse in sport gehad. Ik ben voorzitter van een zeilwagenclub in De Panne en doe mee aan triatlons.” Brecht stapte na z’n studies niet in het onderwijs, maar richtte z’n eigen bedrijf op – FuseAction – waarmee hij sporters professioneel begeleidt. Twee jaar geleden richtte hij de Diksmuidse hockeyclub op.

Leden gezocht

De tafeltennisclub bestaat sinds 2008, de hockeyclub staat aan de start van het tweede volwaardige werkjaar. “We hopen dit hockeyseizoen met een 60-tal leden te kunnen starten”, aldus Brecht. “De recente successen van onze Belgian Lions helpen daar zeker bij.” Nick knikt instemmend: “De hoogdagen van Jean-Michel Saive (beste Belgische tafeltennisser ooit) liggen ondertussen al even achter ons en dat merken we. Bovendien halveerde het ledenaantal sinds corona. We weten wat gedaan.”

Technische sporten


Zowel hockey als tennis zijn vrij technische sporten. “Door middel van een robot leren spelers de verschillende slagen aan”, aldus Nick. “Die robot creëert in feite zelf robots, want je wordt echt gedrild om een bepaalde slag aan te leren.” Ook hockey is erg technisch. “Er zijn veel gelijkenissen met voetbal, al heb je hier natuurlijk nog een extra verlengstuk in je handen dat je veilig moet kunnen hanteren. Veiligheid en fair play zijn enorm belangrijk in de hockeywereld, daar wordt van jongs af aan heel hard op ingezet bij spelers.”

In tegenstelling tot pingpong – dat vooral een mannensport is – wordt hockey in het algemeen iets meer door meisjes gespeeld. Enkel de Westhoek vormt daar een uitzondering op, hier zetten iets meer jongens de stap naar het hockeyveld.

Competitiebeesten

Nick en Brecht knikken beiden als we vragen of sport voor hen een verslaving is, een herkenbaar trekje bij veel sportievelingen. “Sport is voor mij een uitlaatklep, zowel op recreatief als prestatiegericht vlak. Ik train momenteel zo’n 12 tot 20 uur per week voor een Ironman in Oostenrijk, naast alle andere trainingen en lessen die ik geef.” Ook Nick geeft aan een competitiebeest te zijn. “Het durft al eens luid gaan ja”, lacht hij.

“Sport is voor mij ook een sociaal gebeuren”, vertelt Nick. “Ik heb vier kinderen, mijn beide zonen doen sinds kort aan tafeltennis. Ook in de wandelclub staat contact met anderen centraal en gaan we na een wandeling meestal samen nog iets drinken. Ook dat hoort er bij.”

Verenigingsleven

Nick en Brecht delen een liefde voor sport, maar stoppen ook beiden een deeltje van die passie in het verenigingsleven. Kort samengevat: veel werk en inzet om de sportmicrobe op anderen over te brengen. “Het papierwerk dat erbij komt kijken is niet altijd even aangenaam, maar de appreciatie van spelers of leden maakt dat altijd goed”, aldus Brecht.

Toekomstmuziek

 

“Voorlopig blijft de hockeyclub enkel focussen op een jeugdwerking, al zouden we onze trainingen graag verder uitbouwen naar extra speeldagen. De opstart van een volwassenenwerking zou dan bijvoorbeeld mogelijk worden”, legt Brecht uit. “Onze trainingen blijven het hele jaar doorlopen. We werken volop aan een website, en hopen binnenkort wat meer leden warm te maken voor de club.”

Hockey

- Spelers van 6 tot 18 jaar

- Elke woensdag training van 15.30 tot 16.30 uur (-12) en van 16.15 tot 17.30 uur (+12)

- Info via info@hockeydiksmuide.be, 0491 74 55 75 of icoontje facebookpagina Hockey Diksmuide – FuseAction.

Tafeltennisclub Smashing Smude

- Voor jong en oud

- Trainingen: donderdag (18.30 tot 23 uur) en zaterdag (10 tot 12 uur)

- Info via Nick Lannoo, 0473 92 78 16 of nick.lannoo@telenet.be.

#diksmuidemoves #sportersbelevenmeer

September, maand van de sportclub

De hockey- en tafeltennisclub zijn slechts twee van de vele Diksmuidse sportclubs die dit najaar opnieuw volop aan de slag hopen te kunnen gaan. Omdat sporters écht meer beleven zet de sportdienst de hele maand september onze sportclubs in de kijker. Volg de sportdienst op Facebook om alle sportverenigingen beter te leren kennen.

Benieuwd welke sport je op het lijf geschreven is? De sportdienst slaat de handen in elkaar met lagere scholen voor het sportkompas, waarbij kinderen aan de hand van testjes begeleid worden naar de sportclub die aansluit bij hun talent en interesse.

Daarnaast bundelt de sportdienst alle Diksmuidse sportverenigingen in één handige brochure. Meer info via www.diksmuide.be/sport, 051 79 33 00 of icoontje Facebookpagina ‘Sportdienst Diksmuide’.

Nieuwsoverzicht