naar inhoud
Kinderen spelen

Speelstraten zijn populair in Diksmuide

23 jul
Samen spelen is hip, cool en vooral heel erg leuk! Het concept van de speelstraat is populair in onze boterstad. We noteren vijf aanvragen voor speelstraten. Wie dit jaar nog van zijn straat een tijdelijke speelstraat wil maken kan dat nog steeds.

De zomer is er om te spelen. Veel mensen kiezen dit jaar opnieuw voor een staycation, mogelijk is dit de reden voor de populariteit van de speelstraten. Op dit moment wordt er volop gespeeld in de Nachtegaal- en de Grauwe Broedersstraat, binnenkort is de Stenenmolenstraat aan de beurt. En de kinderen van de Kerkhofstraat in Woumen, die verlengen hun vakantiegevoel want zij krijgen hun speelstraat in september.

Overzicht speelstraten

  • 03/07-04/07: Tramstationsstraat
  • 17/07-30/07: Nachtegaalstraat
  • 19/07-01/08: Grauwe Broedersstraat
  • 07/08-08/08: Stenenmolenstraat
  • 12/09: Kerkhofstraat

Wat is een speelstraat?

Een speelstraat is een (deel van een) bestaande straat die volledig wordt omgetoverd tot een tijdelijk speelparadijs. Kinderen kunnen er spelen, ongehinderd met fietsjes en gocarts crossen of de straat versieren met mooie krijttekeningen. Buren kunnen er samen picknicken en ontmoeten elkaar, ze organiseren een barbecue of spelen samen een spel badminton of Viking Kubb. De jeugddienst helpt graag bij de organisatie. Ze stellen een heuse spelbox voor jong en oud, fietsjes, steps en reuzenspelen ter beschikking.

Voorwaarden voor een speelstraat

Niet elke straat is geschikt om een speelstraat te worden. Dit zijn de voorwaarden:

  • De straat moet in een woonzone liggen met een snelheidsbeperking van maximaal 50km/uur.
  • Er rijdt geen openbaar vervoer in de straat.
  • 75% van de inwoners en 100% van de eventuele handelaars gaan akkoord.
  • Er moet een overwegend woonkarakter aanwezig zijn.

Je kan nog steeds een speelstraat aanvragen

Een speelstraat is een bewonersinitiatief. Je vraagt namelijk zelf, als bewoner, om van jouw straat een speelstraat te maken. Wie graag nog een aanvraag doet voor dit jaar kan dat zeker. Organiseer een rondvraag bij de inwoners van je straat, een voorbeeldformulier vind je op https://www.diksmuide.be/product/933/speelstraat. Heb je de goedkeuring van 75% van de inwoners en van de handelaars? Perfect, vul dan het aanvraag formulier in op de website. 

Probeer je aanvraag zo tijdig mogelijk te doen. Voor een speelstraat moet een aangepast verkeersreglement worden aangevraagd. Na het indienen van je aanvraag brengen de diensten mobiliteit en jeugd en de politie advies uit aan het college van burgemeester en schepenen die de beslissing neemt. De aanvragers worden na de beslissing op de hoogte gebracht of de aanvraag al dan niet werd goedgekeurd.

Aanvragen in het verleden

Een speelstraat kun je in Diksmuide al vele jaren aanvragen. In 2018 kwamen er 3 aanvragen, de daaropvolgende jaren volgden er  6 (2019) en 4 (2020) aanvragen. Bepaalde straten maakten er ondertussen een traditie van. Zo zien we de speelstraten in de Tramstationsstraat, Grauwe Broedersstraat, Nachtegaalstraat en Stenenmolenstraat steevast terugkomen. De inwoners van deze straten hebben het spelen en het fijne contact met de buren alvast goed te pakken!

Nieuwsoverzicht