naar inhoud
tapas/hapje, Pulled pork, Diksmuideling en Papegaei

Pulled pork, Diksmuideling en Papegaei

06 jul
Een jaar lang krijg je iedere maand een recept voorgeschoteld van een Diksmuidse kok. Elk recept bestaat bestaat voornamelijk uit streekproducten van Diksmuidse bodem. Tijdens deze zomermaanden stelt Klaas Vanhooren (35) van restaurant Koer-gette een streekgebonden creatie voor.

Ingrediënten voor 4 personen

Pulled pork

1 kg spiering met been (De Heerlijkheid, Vladslo)

50 cl appelsap

Kruiden (cayennepeper, zout, paprikapoeder)

Kandijsuiker

Look

Optioneel: mosterd- en korianderzaad

Saus

10 cl Papegaei (de rest is voor de chef)

10 gr boter (Kasteelhoeve, Sint-Jacobskapelle)

15 gr bloem

130 gr melk

100 gr Diksmuideling kaas met kruiden (Kasteelhoeve, Sint-Jacobskapelle)

Peper/zout/nootmuskaat 

Zo ga je te werk

Pulled pork

  1. Meng 1 eetlepel van alle kruiden samen.
  2. Wrijf de spiering hier royaal mee in.
  3. Leg de spiering in een ovenschaal, voeg 30 cl appelsap toe aan de schaal (evt. ook wat whisky naar smaak) en overdek met aluminiumfolie.
  4. Zet de schaal twee uur in de oven op 150 graden.
  5. Na 2 uur leg je de aluminiumfolie aan de kant en laat je het nog eens 2 uur op 150 graden verder garen.
  6. Hou de ovenschaal wel in de gaten en voeg wat appelsap toe indien nodig.
  7. Laat het vlees daarna 10 minuten rusten onder de aluminiumfolie en trek dit daarna heel fijn uit elkaar met twee vorken.
  8. Meng het vlees goed onder het sap in de ovenschaal.

 

Saus

  1. Laat 10 cl Papegaeibier voor de helft inkoken op een laag vuurtje.
  2. In een ander pannetje smelt je 10 gram boter op een laag vuur.
  3. Als de boter gesmolten is meng je er 15 gram bloem onder en laat je deze roux even uitbakken.
  4. Voeg – terwijl je blijft kloppen – langzaam de melk toe aan de roux.
  5. Voeg hierna het ingekookte Papegaeibier toe tot je een egale bechamelsaus hebt. Kruid goed met peper, zout en nootmuskaat.
  6. Snijd de kaas in heel fijne stukjes en laat deze rustig wegsmelten in de bechamelsaus. Hier mogen nog kleine blokjes kaas in zitten.

Als afwerking leg je een mooie portie pulled pork op je bord en overgiet je het met saus. De rest bewaar je in de koelkast voor de volgende dag. Werk af met wat fijne kruiden, wij kozen voor bieslook en kervel.

Dit is Klaas

“We baten nog maar drie jaar ons restaurant Koer-gette uit in Nieuwkapelle. Het gebouw is de oude dorpsschool in Nieuwkapelle. Ons terras bevindt zich op de “speelKOER”. En aangezien ik verzot ben op courgettes was de naam voor ons snel duidelijk: Koer-gette. Het ondernemen in Diksmuide is zo aangenaam, er is zoveel te doen in en rond de stad. Deze opdracht was, samen met de lockdown, een wake-upcall om het lokale te ontdekken. Soms vergeet je waar je woont en hoeveel toffe en kwalitatieve producten er vlak naast je deur zijn. Na enkele bedrijfsbezoeken was ik compleet verkocht.”

Maak dit gerecht na en win een eetbon t.w.v. € 60

Klaas leverde al heel wat werk, nu is het aan jou! Maak dit gerecht en post een foto ervan op Facebook of Instagram met hashtag #diksmuidsestreekproducten. Eind augustus pikt een onschuldige hand twee winnaars die een bon krijgen ter waarde van € 60 bij restaurant Koer-gette.

Psst, vergeet niet om je bericht openbaar te delen, zodat wij het zeker kunnen zien. 

Restaurant Koer-gette
Nieuwkapellestraat 21, Nieuwkapelle
0499 42 74 91

info@koer-gette.be

www.koer-gette.be

Nieuwsoverzicht