naar inhoud
Met Nachtraafbier gelakt buikspek van bij ons en picklegroenten

Met Nachtraafbier gelakt buikspek van bij ons en picklegroenten

08 jun
Een jaar lang krijg je iedere maand een recept voorgeschoteld van een Diksmuidse kok. Elk recept bestaat bestaat voornamelijk uit streekproducten van Diksmuidse bodem. Deze maand stelt Sandrine van het gloednieuwe restaurant Commerce 82 een streekgebonden creatie voor.
voorgerecht
door Sandrine Losfeld

Ingrediënten voor 2 à 3 personen.

1/2 kg natuurspek van de lokale beenhouwer (slagerij Maseman)

Marinade

250 ml Nachtraaf dubbel (de Centrale)

250 ml Cassissiroop (siroop van ’t Vlierbos bij Kazen Coopman)

2 el biohoning (de Koriander)

Picklegroenten

Wortelen

Komkommer

Daikon (witte Oost-Aziatische radijs)

Witte kool (Fruitweelde)

Bij het pickelen of inmaken van groenten gebruik je azijn, water en suiker om groenten langer te bewaren en ze een lekkere zoet(zuur) smaakje te geven. Keuze van de groenten hangt af van je persoonlijke voorkeur.

Kies voor een gelijke verhouding water, azijn en suiker (bv. 1 liter water en azijn + 1 kg suiker) en zorg dat je de groentjes volledig kunt onderdompelen.

Zo ga je te werk

Picklegroenten

  1. Snij de groenten in fijne reepjes.
  2. Meng je water, azijn en suiker en breng aan de kook tot de suiker is opgelost.
  3. Giet het kokend mengsel op de groenten tot ze volledig onderstaan en laat afkoelen. Zet het daarna in een gesloten bewaardoos in de koelkast.

Gelakt spek

  1. Meng het bier, de siroop en de honing in een ovenschotel.
  2. Kruid het spek langs alle kanten met peper en zout (voeg extra kruiden toe naar eigen smaak.

Chinese kruiden, koriander, komijn, gerookte paprika …).

  1. Leg het spek in de marinade met het vel naar boven. Het spek moet volledig onderstaan in de marinade. Voeg indien nodig marinade toe tot het spek volledig onderstaat.
  2. Zet de ovenschotel 30 minuten in de oven op 180 graden. Verlaag daarna de temperatuur tot 120 graden en laat het vlees 3 uur zachtjes garen. Verhoog daarna opnieuw de temperatuur tot 180 graden voor nog eens 30 minuten voor een heerlijk zacht stukje vlees.
  3. Neem het spek uit de ovenschotel en laat de marinade verder inkoken op je vuur tot het een siroop wordt. Wentel het spek langs alle kanten nog eens in de marinade.

Afwerking

Leg het malse spek samen met de picklegroentjes op een bord en versier met sesamzaadjes en verse kruiden naar keuze.

Dit is Sandrine

“Toen we stadscafé De Westpoort overnamen doopten we de zaak om tot Commerce 82. We hoopten het restaurant op 1 januari 2021 te openen. Door de coronaperikelen stelden we de opening uit tot afgelopen mei”, aldus chef-kok Sandrine. “Ik ben geboren in de horeca en werkte na mijn opleiding in verschillende sterrenzaken om uiteindelijk in de zaak van mijn ouders in Kortrijk te belanden. In 2002 opende ik samen met mijn man Benny restaurant De Tuin in Nieuwpoort, een zaak die we met veel liefde openhielden tot de eigenaar van het pand vorig jaar besloot om het te verkopen. We woonden toen al twee jaar in Diksmuide dus was het een logische keuze om hier een nieuwe locatie te zoeken.”

“Door veel te reizen en verschillende internationale stages te volgen is de liefde voor de wereldkeuken gegroeid. Die internationale invloed merk je ook in dit receptje: het lakken van gerechten is een typisch Aziatisch gebruik. Ik koos voor kwaliteitsproducten van hier, maar gaf ze een Aziatische toets. De picklegroentjes geven het zoete gerecht een frisse zure toets en is essentieel in het recept. Groentjes die gepickeld zijn, lenen zich tot heel veel combinaties. Het is lekker met sla, hesp, op een boterham, etc.”  

“In Diksmuide heb je veel ondernemers die met veel passie voor hun vak met smaakvolle en (h)eerlijke lokale producten werken. Leveranciers waarmee ik samenwerk denken mee als ik recepten wil uitproberen. ‘Een worst maken met jouw kruidenmengsel, Sandrine? Geen probleem.’ Bij grote leveranciers zou ik niet moeten afkomen met zo’n vragen. Ik woon hier doodgraag. Hoewel we hier nog maar twee jaar wonen voelen we ons al echte Diksmuidelingen.”

Maak dit gerecht na en win een eetbon t.w.v. € 60

Sandrine leverde al heel wat werk, nu is het aan jou! Maak dit gerecht en post een foto ervan op Facebook of Instagram met hashtag #diksmuidsestreekproducten. Op het einde van de maand pikt een onschuldige hand twee winnaars die een bon krijgen ter waarde van € 60 bij restaurant Commerce 82.

Psst, vergeet niet om je bericht openbaar te delen, zodat wij het zeker kunnen zien. 

Restaurant Commerce 82

Generaal Baron Jacquesstraat 82

Facebookicoontje Commerce 82

commerce82@proximus.be

051 50  05 47

Nieuwsoverzicht