naar inhoud
groepsfoto 50 jaar rottach egern

50 jaar verbroedering met Rottach-Egern

08 jun
Van 24 tot 28 april was een 51-koppige delegatie Diksmuidelingen te gast in Rottach-Egern (Beieren – Duitsland) voor de viering van 50 jaar partnerschap tussen beide gemeenten. Het werd een hartelijke ontvangst!

De delegatie stond onder leiding van Burgemeester Lies Laridon burgemeester van Diksmuide, Schepen Marc De Keyrel en Liliane Bruynooghe, voorzitster van het Jumelage comité van Diksmuide. De delegatie bestond uit 51 sympathisanten van deze jumelage. Voor velen was het een blij weerzien in Rottach en hun vrienden daar, voor andere was het de eerste maal. Het hoogtepunt van de verbroederingsreis was de officiële ontvangst van de Diksmuidse delegatie die werd aangeboden door het gemeentebestuur van Rottach.

Op 7 mei 1965 werd het partnerschapsverdrag tussen Rottach en Diksmuide ondertekend. Dit gebeurde door toenmalig Diksmuids burgemeester Jules Vancollie en burgemeester Wundshammer van Rottach-Egern.

Het ontstaan van de verbroedering was in zijn tijdsgeest bijzonder. Twintig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog ontstond een verbroedering met een samenwerking in de geest van wederzijds begrip. Huidig burgemeester van Rottach Christian Köck, verwees hier nadrukkelijk naar tijdens zijn toespraak. Verder had hij het over de onverbreekbare duurzame vriendschap tussen de vertegenwoordigers van beide gemeenten en het feit dat deze jumelage de wederzijdse culturele, economische en menselijke vriendschappelijke betrekking tussen de burgers bevordert.

Burgemeester Lies Laridon had in haar toespraak woorden van lof voor de verbroedering. “De grondleggers van deze verbroedering zouden trots zijn als ze konden zien wat er van hun initiatief geworden is. De twee steden hebben bruggen gebouwd en kunnen tevreden terugkijken op wat er bereikt is.” Ze besloot haar toespraak met de woorden “dat vriendschap niet kan gekocht worden, maar dat deze verder moet worden gehandhaafd”. Dit, meteen als een uitnodiging voor een tegenbezoek aan onze stad Diksmuide.

“Dat een verbroedering veel verder kan leiden dan vriendschap bewijst dhr. Toni Oberauer uit Rottach Egern, in 1965 was hij een eerste maal in Diksmuide in 1971 leerde hij zijn toekomstige vrouw Maria Serpieters uit Esen kennen. Samen met hun 2 kinderen wonen ze in Rottach Egern.” Aldus Liliane Bruynooghe voorzitster van het jumelagecomité.

Zoals het een jumelage betaamt werden heel wat geschenken uitgewisseld: burgemeester Lies Laridon mocht van burgemeester Christian Köck een prachtige bos bloemen een herinneringsschild van 50 jaar partnerschap tussen beide gemeenten ontvangen. Op hun beurt overhandigden burgemeester Lies Laridon en schepen Marc De Keyrel een geschenkmand met Diksmuidse streekproducten aan burgemeester Christian Köck.

Samen met de leden van de gemeenteraad van Rottach en de vrienden van de verbroedering werden vele herinneringen opgehaald aan 50 jaar partnerschap. “De ontvangst was op z’n minst hartelijk te noemen. Sep Brummer, gemeentesecretaris in Rottach, verzorgde de begeleiding van de groep. Hij deed dat op een warme, spontane manier. We voelden ons echt welkom. De officiële plechtigheid was tot in de puntjes verzorgd en onze delegatie kreeg de gelegenheid om de prachtigste plekjes van Rottach-Egern te ontdekken. Er was een boottocht op de Tegernsee met daarbij een wandeling langs het meer zodat we enkele prachtige, hetzij wel dure, hotels konden bewonderen. Verder stond er een bezoek aan de Wendelstein een 1.838 meter hoge berg van waar men een prachtig zicht heeft op het centraal Alpengebergte met de Grossglockner (Oostenrijk). Ook een bezoek aan een oud Beiers dorp en een biologische kaasmakerij mochten we niet missen.” Aldus een enthousiaste Dirk Coopman die een trouwe jumelagedeelnemer is.

“Bij de terugkeer niets dan blije en tevreden Diksmuidelingen. Het is erg fijn te zien dat deze jumelage na vijftig jaar onze inwoners nog steeds beroert. We kijken er alvast naar uit om onze jumelagestad tijdens een tegenbezoek te mogen verwelkomen.” Zo rondt burgemeester Laridon af.

Nieuwsoverzicht