Diksmuidse aardbeien met panna cotta van witte chocolade
Dessert
Diksmuidse aardbeien met panna cotta van witte chocolade
door Jelle Devisch
Ingrediënten voor 4 personen
500 g aardbeien (Warande)
Marinade
100 gram suiker
50 gram water
5 blaadjes munt
1 citroen
Panna cotta met witte chocolade
250 gram room
1 blaadje gelatine
50 gram witte chocolade
50 gram suiker
Granite
1 flesje blauwe fever tree
60 gram Père et Mère gin
50 gram bloemsuiker
50 gram citroensap
Afwerking
Zandkoekjes van bakker Bert
Zo ga je te werk
Marinade
- Kook de suiker en het water al roerend op en laat het daarna afkoelen.
- Snijd de munt heel fijn en meng ze onder de koude siroop samen met wat citoenzeste.
- Snijd de aardbeien in vier, meng ze onder de marinade en laat ze 1 uur marineren.
Panna cotta met witte chocolade
- Week ondertussen de gelatine in koud water.
- Kook de room op en giet ze boven op de witte chocolade en de suiker.
- Knijp de gelatine goed uit en voeg ook toe aan de roommengeling.
- Vul de glaasjes of borden en zet in de koelkast.
Granite
- Meng alle ingrediënten samen en stop het mengsel drie à vier uur in de diepvries.
- Schraap het diepgevroren mengel los met een vork tot ijsschilfers.
Afwerking
- Dresseer de aardbeien op de panna cotta zoals op de foto.
- Voeg de ijsschilfers van de granite van gin toe.
- Breek de zandkoekjes en werk hiermee het dessertje af. Je kunt het dessertje eventueel nog verder afwerken met eetbare bloemen zoals bijvoorbeeld goudsbloem, of met enkele blaadjes munt.
Dit is Jelle Père et Mère bestaat sinds 2016. Ik nam de zaak twee jaar geleden over maar zit al meer dan tien jaar in het vak. Ik heb in enkele sterrenzaken gewerkt en ruilde die graag om voor een eerlijke restaurantkeuken, al gebruik ik de ervaring en de smaken natuurlijk wel nog steeds. Ik vind het prettig om te ondernemen in Diksmuide omdat alle handelaars aan elkaar hangen. Het is geen grootstad, waardoor het netwerk iets compacter en persoonlijker is, en je sneller met elkaar gaat samenwerken. Ik ben benieuwd hoe de hobbykoks het ervan af zullen brengen. Als streekproduct koos ik voor aardbeien. Naar mijn idee is het de lekkerste fruitsoort die er is, op en top Belgisch. Ik haal mijn aardbeien bij de Warande (Woumen). Daar kan je lekkere aardbeien kopen van Diksmuidse bodem, die zeer kwaliteitsvol zijn. Ze worden vers geplukt en de dag erna liggen ze op onze borden. De aardbeien die de hoofdrol spelen in mijn dessert fris ik op met mijn zelf samengestelde gin. De florale smaak met frisse citrustoetsen combineert perfect met de aardbeien. Deze gin stelde ik vorig jaar samen om een persoonlijk aperitief te hebben in ons restaurant en bleek wel in de smaak te vallen. Intussen is hij verkrijgbaar bij ons en bij verschillende handelaars in Diksmuide. Een gin tonic blijft nog steeds een van de populairste aperitieven, dus mogen we wel trots zijn dat we er ook eentje hebben van Diksmuidse bodem. |
Maak dit gerecht na en win een eetbon t.w.v. €60
Jelle leverde al heel wat werk, nu is het aan jou! Maak dit gerecht en post een foto ervan op Facebook of Instagram met hashtag #diksmuidsestreekproducten. Op het einde van de maand pikt een onschuldige hand twee winnaars die een bon krijgen ter waarde van €60 bij restaurant Père et Mère.
Psst, vergeet niet om je bericht openbaar te delen, zodat wij het zeker kunnen zien.
Restaurant Père et Mère
Grote Markt 43, Diksmuide
www.pere-et-mere.be
0473 59 00 58