naar inhoud
zomeren op de markt

Stadsbestuur keurt 12 terrasuitbreidingen goed en staat open voor extra aanvragen

29 apr
Op zaterdag 8 mei mogen de terrassen van onze horecazaken terug open. Voorlopig kwamen er zeven aanvragen voor een tijdelijke uitbreiding van de terrassen op de Grote Markt, drie in het stadscentrum en twee in de dorpen.

Zowel onze ondernemers als onze inwoners en bezoekers kijken hard naar uit naar de opening van de terrassen. Om de horecazaken extra te ondersteunen besliste het stadsbestuur om soepel om te springen met aanvragen voor uitbreidingen van de terrassen. We lanceerden een oproep om te polsen wie hier gebruik van wil maken. 12 ondernemers deden een aanvraag voor tijdelijke uitbreiding van hun terras. Het college keurde deze allemaal goed. De uitbreiding geldt zolang de coronamaatregelen voor de horeca opgelegd worden en met een minimum tot 30 september 2021.

Uitbreidingen terrassen Grote Markt

 • ’t Gouden Mandeken: 12 m breed (gevelbreedte) en 20 m diep. De uitbreiding van het terras mag blijven staan gedurende de week, behalve op maandagochtend tussen 5 en 13 uur (maandagmarkt) en tijdens de zomerkermis.
 • ’t Brouwershuys: op het voetpad langs de zaak in de Reuzemolenstraat, met de nodige signalisatie voor voetgangers.
 • Frituur ’t Belfort: vóór de zaak op de Grote Markt zelf
 • Normandie: eerste parkeerplaats naast het boompje ter hoogte van de zaak
 • De Mane: op het voetpad links naast het bestaande terras aan de kant van de Koning Albertstraat 
 • De Vrede: langs de gevel van B&B ’t Wit huis, Grote Markt 33.
 • Nikolaas: langs de buitenkant van het terras aan de kant van de Grote Markt en de kant van de Van Pouckestraat

Uitbreidingen terrassen centrum

 • 4ad: voor betonnen muur op het voetpad + aan overkant 12 m op 5,5 m
 • De Kaai: uitbreiding 3 à 4 tafels bij de buren en extra 2 tafels op de parkeerstrook voor de zaak.
 • Médard: tussen de boompjes voor de zaak

Uitbreiding terrassen dorpen

 • Café Vicogne: 4 m diepte en 12 m breedte aansluitend aan de bestaande terras
 • ’t Gemeentehuis: op Sint-Pietersplein hoek het dichtst bij de zaak.

Aanvragen mag je nog steeds doorgeven

Horeca-uitbaters die alsnog een tijdelijke uitbreiding van hun terras wensen kunnen dit nog steeds aanvragen via ilse.laverge@diksmuide.be. Het stadsbestuur gaat soepel om met de aanvragen. Sinds het begin van deze legislatuur worden er geen belastingen meer geïnd op terrassen, dit is ook niet het geval bij een uitbreiding van de terrassen. Zo wil het stadsbestuur de lokale economie extra ondersteunen.

 

Zomerprogramma in de lijn van vorig jaar

Het grote verschil met vorige zomer is natuurlijk dat enkel de terrassen open zijn. Binnen kunnen de gasten nog niet eten of drinken. We hopen dat de cijfers het snel toelaten om dit te versoepelen. Ondertussen werkt de administratie verder aan een zomerprogramma die in de lijn ligt van vorig jaar.

Boerenmarkt gaat door op 1 mei

Op zaterdag 1 mei, dag van de Arbeid, zijn de loketten van de dienst burgerzaken dan wel gesloten, de boerenmarkt gaat die dag wel door. Alle marktkramers wilden met plezier naar de Grote Markt komen met hun kramen en winkelwaar.

Gewone maandagmarkt op Pinkstermaandag

De Boter- en Kaasfeesten gaan door de geldende coronamaatregelen niet door. Toch moet je op Pinkstermaandag niet binnen blijven, de gewone maandagmarkt gaat wel door. Kom dus gewoon gezellig markten op maandag 24 mei.

Nieuwsoverzicht