naar inhoud

Politiebesluit aanvullende maatregelen wielerwedstrijden - 31 maart 2021

01 apr
In de bijlage kun je het politiebesluit van de gouverneur downloaden. Hieronder vind je de meeste info verduidelijkt met vraag en antwoord.

Geldt dit politiebesluit voor alle soorten wielerwedstrijden?

Dit besluit is enkel van toepassing op wielerwedstrijden op de openbare weg.  Het kan hierbij gaan om een gesloten omloop, een open omloop of een open omloop én in 1 lijn.

Op dit moment kunnen sowieso enkel professionele wedstrijden zonder publiek doorgaan.  Dit is één van de pandemierichtlijnen van de federale overheid.  

Welke wielerwedstrijden zijn er momenteel toegelaten?

Het federaal overlegcomité dat bestaat uit de federale regering en de regeringen van deelstaten, besliste dat tot 25 april 2021 enkel professionele wedstrijden mogen doorgaan.  Dit betekent concreet dat enkel wedstrijden met professionele renners kunnen georganiseerd worden.  Voor de wegcompetitie kunnen dus enkel de wedstrijden van de nationale en internationale UCI-kalender op dit moment doorgaan.

Kan ik samen met vrienden naar de wielerwedstrijd gaan kijken?

Neen, dat kan niet.  Publiek is niet toegelaten langsheen de volledige parcoursen van wielerwedstrijden op het grondgebied van de provincie West-Vlaanderen.

Voor de wielerwedstrijden betekent dit dat er niet alleen geen publiek toegelaten is in de aankomst- en vertrekzones, maar ook niet langsheen het volledige parcours.  

Ik woon langsheen een parcours en heb een voortuin. Mag ik daar de wedstrijd bekijken?

In je eigen private voortuin mag je met maximum 4 personen naar de wielerwedstrijd kijken. Een huishouden mag ongeacht haar grootte in haar eigen private voortuin naar de wielerwedstrijd kijken 

Je behoudt de 1,5 meter afstand t.o.v. elkaar als het gaat om personen die niet onder hetzelfde dak wonen.  Wonen jullie wel onder hetzelfde dak of gaat het om een knuffelcontact, dan hoef je die afstand niet te houden.  Om alle discussies met politiediensten te voorkomen, raden we aan om een mondneusmasker te dragen.

Kan ik naar een handelszaak (de bakker, slager,… ) die langs het parcours gelegen is?

Sowieso is het parcours afgesloten en is het niet eenvoudig om tijdens de duur van de wielerwedstrijd bij een handelszaak op het parcours te geraken.  Er wordt aangeraden om uw boodschappen te plannen voor of na de wedstrijd. 

Kan ik een wandeling maken die deels via het parcours loopt?

Wij raden u aan om uw wandeling te starten vooraleer de wielerwedstrijd begint en pas terug te komen nadat de wedstrijd voorbij is.  Tijdens de doortocht van de koers is het verboden om langs het parcours te wandelen.  Vergeet ook 1 uur voor en na de wielerwedstrijd uw mondneusmasker niet aan te doen.  In de provincie West-Vlaanderen moet u trouwens sowieso steeds kunnen aantonen dat u een mondneusmasker bij u hebt.

Hoe kan ik nu weten dat ik mij op het parcours van een wielerwedstrijd bevindt?

Mensen die langs het parcours wonen, worden hiervan ingelicht door de organisator, dat is een verplichting.
Wie niet langs het parcours woont, zal sowieso geconfronteerd worden met een medewerker van de organisatie die aangeeft dat er een wielerwedstrijd doorgaat en zal bijgevolg een wegomleiding moeten volgen.

Waarom is een mondneusmasker verplicht langs het parcours als je de wedstrijd toch niet op het openbaar domein mag volgen?

Deze mondneusmaskerplicht geldt in de eerste plaats (vanaf 1 uur voor en 1 uur na de wedstrijd) voor:

  1. de organisatiemedewerkers;
  2. de technische omkadering van de deelnemers;
  3. de deelnemende sporters zelf en dit tijdens een interview voor of na de wedstrijd en tijdens de podiumceremonie. Tijdens de wielerwedstrijd zelf moeten de wielrenners het mondneusmasker niet dragen;
  4. de officials;
  5. de pers.

Deze bovenstaande categorieën mogen uiteraard wel op het parcours aanwezig zijn.  Ze moeten kunnen bewijzen dat ze deel uit maken van 1 van de 5 categorieën.

De mondneusmaskerplicht geldt ook 1 uur voor en  1 uur na de wedstrijd voor alle mensen die zich op het parcours bevinden.

Mag ik voor een dringende verplaatsing tijdens de wedstrijd het parcours op?

Voor dringende verplaatsingen die niet uitgesteld kunnen worden tot na de wedstrijd, kan u rekening houdend met de richtlijnen van de organisatoren, het parcours betreden.  We denken hier bv. aan dringende medische zorgen, verplaatsingen naar uw werk…

Mag ik een randactiviteit organiseren voor, tijdens of na de doortocht van de wielerwedstrijd?

Neen dat is verboden, zowel op openbaar als op privaat domein.

Mag ik mijn drone inzetten om beelden van de wielerwedstrijd te maken?

Neen dit is verboden door het politiebesluit en meer bepaald kan je een drone niet laten stijgen, landen of vliegen in een perimeter van 500 meter langs weerzijden van het parcours van de wielerwedstrijd op het grondgebied van de provincie West-Vlaanderen.  Dit verbod geldt vanaf 1 uur voor tot 1 uur na de wedstrijd.

Is het mogelijk dat er in de loop van het wielerseizoen versoepelingen komen?

De gouverneur kan enkel strengere maatregelen opleggen dan diegene die federaal bepaald worden.  Als de federale overheid de maatregelen voor wielerwedstrijden zou versoepelen in de loop van het wielerseizoen dan zal de gouverneur zijn besluit herbekijken binnen deze federale krijtlijnen.

Waarom nam de gouverneur dit besluit?

De gouverneur nam dit besluit in overleg met de West-Vlaamse burgemeesters.  Samen vinden zij het belangrijk dat de richtlijnen voor wielerwedstrijden eenduidig en uniform zijn voor de hele provincie West-Vlaanderen.

Nieuwsoverzicht