naar inhoud
Zwerfvuilwalvis

Zwerfvuilwalvis geeft startschot jaarlijkse zwerfvuilcampagne

03 mrt
Gisteren meerde een grote zwerfvuilwalvis aan bij vaccinatiecentrum De Kupe. De komst van de walvis is meteen ook het startschot voor de jaarlijkse zwerfvuilcampagne die dit jaar toch anders verloopt dan andere jaren.

Traditioneel is maart de maand van de netheid met bijhorend heel wat zwerfvuilacties. Samen in grote groepen zwerfvuil gaan rapen is dit jaar door het samenscholingsverbod niet aan de orde. Toch trekken meer dan 300 vrijwilligers uit 23 verenigingen deze maand op pad in kleine groepjes om zwerfvuil op te ruimen. Wanneer stopt dit eens, vragen ze zich allemaal af! Want zwerfvuil blijft echt een hardnekkig probleem. Het gaat om volgende verenigingen die een handje helpen:

 1. Beweging.net Diksmuide
 2. Beerst school en ouderraad
 3. Oxfam Wereldwinkel
 4. Tuinhier Leke-Keiem
 5. Gezinsbond Diksmuide
 6. Run4all Diksmuide
 7. Bewonersplatform Lampernisse 
 8. Feestcommissie Nieuwkapelle
 9. TWIJG
 10. Vrije basisschool Woumen
 11. De Kim
 12. Bewonersplatform Oostkerke
 13. Chiro Keiem
 14. KVLV Leke
 15. Milieuraad
 16. Vladslo Leeft
 17. Scouts Zannekin Diksmuide
 18. Beerst Muziekmaatschappij
 19. Chiro Esen
 20. Feestcommissie St-Jacobskapelle
 21. KWB Woumen
 22. De Billander
 23. Duin en Polder

Zwerfvuilwalvis

Walvissen zijn bij de grootste dieren op aarde. Beeld je even een hoop zwerfvuil in de grootte van een walvis. Wel, de medewerkers van de metaalbewerking maakten een walvis die we kunnen opvullen met zwerfvuil. Hij werd neergepoot aan vaccinatiecentrum De Kupe waar mensen met eigen ogen kunnen zien hoeveel zwerfvuil er op ons openbaar domein ligt. Zo hopen we iedereen ook te sensibiliseren om geen afval te laten rondslingeren. Zowel de Diksmuidse gemeenteraad als IVVO steunen de statiegeldalliantie en zien hier een oplossing in om dit probleem structureel aan te pakken.  

We Plog

Na de maand van de netheid zou Diksmuide opgeruimd en zwerfvuilvrij moeten zijn! Maar daar stopt het verhaal niet. Graag willen IVVO en het stadsbestuur dit aanhouden. Met die reden willen we zwerfvuilvrijwilligers, gezinnen, studenten,… warm maken om aan de slag te gaan met de WePlog app. Op die manier beogen we om onze stad het hele jaar door proper te houden! Efficiënt ruimen van zwerfvuil doordat WePlog je met een kleurcode toont welke buurt dringend een opruimbeurt kan gebruiken. Net geplogd? Dan toont de app dit aan andere ploggers en leidt hen naar wegen die opnieuw een opruimbeurt kunnen gebruiken.

Het stadsbestuur en IVVO kunnen opvolgen hoeveel mensen er in de weer zijn, hoeveel zwerfvuil er verzameld is door de gebruikers, hoeveel km er geplogd werd in een gemeente,... Heel gebruiksvriendelijk naar de ploggers toe is dat ze via de app een foto kunnen nemen van hun vondsten (bv. een band in de gracht), dit komt bij de stad terecht en zo kan hun technische dienst dit gaan ophalen. Een handige app waarmee iedereen zijn steentje kan bijdragen voor een propere buurt!

Nieuwsoverzicht