naar inhoud
de 2 auteurs en de ontwerper

Uniek boek stadsarchief toont herstel van stad en samenleving na WOI

07 jan
Stadsarchivaris Chris Vandewalle werkte samen met historicus Simon Augustyn aan een lijvig boek over de wederopbouw van Diksmuide en de IJzerstreek. Het herstel van de stad, de omliggende dorpen en de landbouw staan centraal. Er gaat echter ook aandacht naar de inwoners en de samenleving.

FENIKS 2020, het project waar de wederopbouw van de Westhoek aan bod komt, vormde de basis voor het boek. Eind 1918 was het idyllische Diksmuide een desolaat maanlandschap. In de tentoonstelling ‘Uit de as herrezen’ in het stadhuis kon je al zien hoe enkele prille nieuwe Diksmuidelingen, pioniers zeg maar, hun leven opnieuw op de rails krijgen en zowel stad als samenleving terug vorm krijgen. Uit het vele onderzoek dat aan het FENIKS-luik in Diksmuide vooraf ging en de verhalen die naar boven kwamen, is er een uniek boek gepuurd.

Onderbelicht


“De rol van Diksmuide tijdens de Eerste Wereldoorlog is ondertussen vrij bekend, maar de periode erna was nog onderbelicht. Terwijl de impact van de wederopbouw even groot is als die van de oorlog”, opent Chris. “Alleen al door de vele foto’s in het boek te bekijken, zie je hoe de stad veranderd is. Bovendien zijn er hier eigenlijk twee wederopbouwperiodes in het straatbeeld terug te vinden, want in mei 1940 raakte ook een groot stuk van het stadscentrum zwaar beschadigd.”

‘Ieder dorp heeft een andere geschiedenis en eigenheid’

De focus van het boek ligt niet alleen op het stadscentrum, maar ook op de deelgemeenten. “Ieder dorp heeft een andere geschiedenis en eigenheid. Aan de hand van enkele opmerkelijke items passeert iedere deelgemeente de revue. Als er een rode draad te ontdekken valt, dan is het wel die van landbouw. Die speelde over het hele grondgebied een belangrijke rol.”

Blijvende erfenis


Chris besteedde samen met Simon heel wat tijd, onderzoek en zorg aan het boek, dat opgemaakt is door de stedelijke grafische dienst in de persoon van Roos Devlieghere. “We zijn er in januari 2019 mee begonnen. Het boek is een combinatie van zaken die we onder meer terugvonden in ons eigen archief en de beeldbank, maar ook archieven van bijvoorbeeld het KADOC (Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving) of de ‘Dienst der Verwoeste Gewesten’, die de wederopbouw in goede banen moest leiden.”

‘Dit boek is de basis voor verder onderzoek’

“Het verhaal na WOI was nog niet neergeschreven maar nu is er een blijvende erfenis. Het boek is zeker niet allesomvattend, maar een basis voor verder onderzoek”, besluit Chris.

Het boek ‘Diksmuide en de gemeenten van de IJzer - Wederopbouw 1919-1929’ is rijkelijk geïllustreerd met unieke foto’s en telt 350 pagina’s. Ideaal om Diksmuide en omgeving eens op een andere manier te leren kennen. Kostprijs is 20 euro. Bestellen kan via www.diksmuide.be/eloketoverzicht (zoek naar ‘Bestelformulier - Boek wederopbouw Diksmuide).

Nieuwsoverzicht