naar inhoud
vrijwiliger De Lovie

Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde

13 nov
Dit jaar is het niet je geld, maar jij die telt’, dat is het motto van De Warmste Week editie 2020. Heel wat mensen of organisaties kunnen immers best helpende handen gebruiken.

Ook De Lovie vzw zoekt altijd vrijwilligers die dat tikkeltje meer kunnen bieden in het leven van de personen die ze ondersteunen. Ontdek hoe Gianna en vader Marc en dochter Silke hun steentje bijdragen in Het Begijnhof.

Gianna Delanghe is begeleidster in Het Begijnhof en houdt zich onder meer bezig met de planning van de vrijwilligers. Marc (60) en Silke (29) Putman zijn twee van de enthousiaste vrijwilligers die er al enkele jaren tot de vertrouwde gezichten behoren. “Ik ben opvoedster in Huize Rozenwingerd in Oostduinkerke en liep tijdens mijn studies stage in Het Begijnhof. Zo ben ik hier ook in de vrijwilligerswerking gerold”, steekt Silke van wal. Haar vader Marc, die in het dagelijkse leven in onderaanneming chauffeur bij De Lijn is, was altijd al sociaal geëngageerd en kwam via zijn dochter in contact met De Lovie vzw. “Ik ben 31 jaar lang actief geweest als vrijwilliger bij de brandweer van Diksmuide en sinds 2017 help ik hier een handje.”

De taken van een vrijwilliger zijn er heel divers. “Ik ga vaak met een van de bewoners zwemmen of we gaan samen wat drinken. Of we doen iets samen met mijn kindjes”, aldus Silke. Marc gaat vaak fietsen, spreekt zijn kookkunsten aan of speelt gezelschapspelletjes met een inwoner van Het Begijnhof.

Op handen gedragen

Gianna is de vrijwilligers heel dankbaar voor wat ze allemaal doen. “We dragen ze op handen, zowel de begeleiders als de bewoners. Petje af voor wat deze mensen volledig vrijwillig doen. Wij hebben door onze vaste taken soms te weinig tijd om echt iets samen met de bewoners te doen. Vrijwilligers kunnen dat wel en zijn dan ook van onschatbare waarde”, onderstreept ze nog eens het belang van voldoende helpende handen.

Naast de bewoners begeleiden tijdens hun activiteiten, moet een vrijwilliger nog wel enkele eigenschappen bezitten. “Ze moeten vooral het hart op de juiste plaats hebben en over het nodige inlevingsvermogen beschikken”, aldus Gianna. “Jezelf kunnen wegcijferen en anderen willen helpen zijn ook essentieel”, vult Marc verder aan. Volgens Silke horen daar af en toe de nodige portie geduld en flexibiliteit bij.

Goede band

Marc en Silke doen dit, net zoals de anderen, volledig vrijwillig en dus zonder vergoeding. De eventueel gemaakte onkosten worden uiteraard terugbetaald. “Wij halen onze voldoening uit de goede band en de omgang met de bewoners, maar ook de reacties op hun gezicht. Dat is voor ons de beloning”, klinkt het in koor.

In Het Begijnhof zijn ze bijna altijd op zoek naar enthousiaste helpende handen zoals Marc en Silke. “Zwem- en visbuddy’s, vrijwilligers voor ‘Het Huis van Juffrouw Sibylle’ (zie kaderstuk) of ondersteuning bij uitstappen, bakken, knutselen … Mensen hoeven geen schrik te hebben om zich te engageren, want wij begeleiden ze uiteraard waar nodig. Het is vooral belangrijk dat er een klik is met de bewoners”, besluit Gianna.

Wil je je engageren als vrijwilliger bij De Lovie vzw of ergens anders in Diksmuide? Dat kan. Kijk eens op www.vrijwilligerspunt.be. Deze website is een initiatief van Duin en Polder vzw, een organisatie die volwassenen met een verstandelijke beperking ondersteunt in het werken, wonen en vrije tijd (en waar De Lovie vzw ook mee samenwerkt), met medewerking en ondersteuning van stad Diksmuide. Op www.dewarmsteweek.be, de jaarlijkse solidariteitsactie van de VRT, vind je een overzicht van alle initiatieven of kun je zelf een initiatief oprichten.

Neem zeker de tijd om het fimpje van De Lovie zoekt vrijwilligers te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=zWIEqfmBnuI

Nieuwsoverzicht