naar inhoud
beiaardier Wim Berteloot

Wim is stadsbeiaardier in Diksmuide

16 nov
Er is veel kans dat je zonder dat je ’t beseft al een optreden van Wim Berteloot hebt bijgewoond. Wim is sinds 2016 stadsbeiaardier in Diksmuide en voert zijn muziek zo een twintigtal keer per jaar binnen tot in de huizen en handelszaken rond de Grote Markt.

Afgelopen zomer beklom Wim elke zondagavond de trappen van ons Belfort op de Grote Markt, om er een uur lang het beste van zichzelf te geven. “Ik probeer me steeds in te leven in de muziek die ik speel. Of het nu een Vlaamse meezinger, Frans chanson of een stuk van Bach of Beethoven is, het is voor mij altijd uitdagend en boeiend.”

Zeldzame kunstvorm

“In 2000 studeerde ik af aan de Mechelse beiaardschool. Die school is het wereldcentrum voor de opleiding tot beiaardier. Van de zestig studenten komt meer dan de helft uit het buitenland. Als je weet dat er wereldwijd slechts 630 beiaards zijn, besef je het belang van de school. Wetende dat veel beiaardiers meerdere torens bedienen zijn er wellicht nog minder beiaardiers.”

Stadsbeiaardier

“Ik ben beiaardier in Roeselare, Menen, Brugge en Diksmuide. Zeker in Brugge is het een erg intensieve activiteit met wekelijks concerten op woensdag, zaterdag en zondag en heel wat extra evenementen. In Diksmuide speel ik een twintigtal concerten per jaar tijdens speciale gelegenheden of af en toe tijdens de markt op maandag of zaterdag.”

“Ik kan moeilijk naar muziek luisteren zónder me af te vragen hoe het op de beiaard zou klinken. Door het specifieke van het instrument is het een constante zoektocht om muziek te vinden die ik naar de beiaard kan vertalen. Een hedendaagse beiaard heeft een bereik van vier octaven, in Diksmuide is het bereik beperkt tot twee en een halve octaaf. Daardoor wordt de zoektocht naar geschikte muziek nog pittiger.”

Room with a view

Vaste werkstek van Wim in onze stad is het Belfort dat samen met de toren van de Sint-Niklaaskerk over de Grote Markt uitkijkt. “In Diksmuide heb ik een prachtig zicht als ik aan mijn klavier zit: het Belfort kijkt uit op de mooie markt, de poldervlakte, de IJzer die doorheen het landschap kronkelt, met pal voor me de IJzertoren. Er zijn slechtere werkplekken!”

Droomjob

“Eenzaam vind ik het niet. Tijdens concerten kan ik volledig opgaan in de muziek. Ik geniet enorm van de indringende klank van de klokken. Het geluid gaat recht naar je hart, maar straalt tegelijkertijd iets mysterieus uit. Door het grote bereik van het instrument ben ik me heel goed bewust van de verantwoordelijkheid die ik draag tijdens opdrachten.”

“Naast het muzikale kom ik ook vaak op plaatsen waar ik normaal niet kom. Vorige zomer was ik gastbeiaardier in het stadhuis van Lyon. Een Japanse cameraploeg maakte een tijdje geleden een reportage over de Brugse beiaard als typisch geluid van de stad, wat een bijzondere ervaring was. Beiaardier zijn is voor mij een droomjob.”

Wim is 53 jaar oud en woont samen met zijn vrouw Lut in Roeselare.

Hij is muziekleraar in Roeselare en docent aan de beiaardschool van Mechelen (afdeling Roeselare).

Hij is beiaardier in Roeselare, Menen, Diksmuide en Brugge.

Nieuwsoverzicht