naar inhoud
frederik Decaesteker sportman van het jaar

Beachracer Frederik Decaesteker is sportman van het jaar

11 nov
Frederik Decaesteker werd in september sportman van het jaar in onze stad. Kers op de taart van een fantastisch 2019 waarin hij Europees kampioen beachrace werd in Frankrijk en goud behaalde tijdens Roc du Maroc, een meerdaagse mountainbikerace in extreme omstandigheden.

SPORTKAMPIOENEN SEIZOEN 2019

Op 18 september werden alle sportkampioenen gehuldigd.
Volgende Diksmuidelingen vielen in de prijzen.

  • Sportverdienste : Fabienne Gheerardyn
  • Sportbelofte: Victor Hoedt
  • Sportvrouw: Sofie Callewier
  • Sportman: Frederik Decaesteker

Het eerste dat opvalt in de woonkamer van Frederik is een gigantisch muurschilderij van een strook kasseistenen. “Een beeld van het bos van Wallers-Arenberg, een legendarische kasseistrook in Parijs-Roubaix.” De toon van het interview is meteen gezet: hij is verzot op fietsen.

Liefde voor mechaniek

“Eigenlijk is niet fietsen, maar het sleutelen aan fietsen mijn grootste passie. Ik ben fietsmecanicien van opleiding en werkte als tiener in een fietsenwinkel. Pas toen ik een vaste relatie en wat meer structuur in mijn leven kreeg, begon ik meer te fietsen. Op mijn 25ste begon ik competitief te mountainbiken. Ik ben toen vrij snel overgeschakeld op het wielrennen.”

Fietser met zeebenen

Naast mountainbiken en fietsen op de weg is Frederik ook een gekende naam in de beachracewereld. Vorig jaar bewees hij waarom, toen hij eerste master werd tijdens het Europees kampioenschap in Duinkerke. “Ik ben opgegroeid aan de kust. Fietsen op het strand heeft iets speciaals, je moet het strand lezen. Door de afwisseling van hoog- en laagtij ontstaan ‘kellen’ (putten) in het strand. Die kunnen verraderlijk diep zijn. Die techniciteit trekt me erg aan.”

Dromen en doelen

Frederik ploeterde niet alleen door het zand aan onze Noordzee. Vorig jaar fietste hij samen met Jabbekenaar Jelle Hanseeuw de Roc du Maroc. Zes dagen fietsen, 666 kilometer en 8.500 hoogtemeters in een fantastisch landschap. “Zulke wedstrijden zijn voor de veiligheid meestal in duo. Op een gegeven moment fietsten we door een dor zandlandschap, waarin we 50 km rondom ons niks zagen behalve een klein stipje in de verte waar we naartoe moesten. Als je dan alleen bent en er gebeurt iets ... Ook pech is een heel belangrijke factor.”

Frederik droomt ervan om aan de start van de Cape Epic te kunnen staan, een loodzware meerdaagse race in Zuid-Afrika. “Bij zo’n races doe je het niet voor de uitslag. Helaas vraagt een deelname niet alleen een immense tijdsinvestering, het kost ook veel geld.”

Ploegen

Tussen z’n 25ste en 37ste reed Frederik wegwedstrijden bij verschillende ploegen. “In 2015 heb ik het beachracen opnieuw opgepikt. Ik haalde toen heel vaak podiumplaatsen, maar botste bijna altijd op concurrentie uit het buitenland. Die periode stond ik er meestal alleen voor tijdens wedstrijden waardoor ik heb besloten om zelf een beachraceploeg op te starten: Laeremans Cyclingteam. Ik mikte op vijf renners. Ondertussen telt de ploeg tien sterke renners, waaronder voormalig cyclocrosser Klaas Vantornout.”

Frederik z’n ploeg doet het erg goed, wat ertoe leidde dat een onderdelenfabrikant als Specialized naar hen is toegestapt om een samenwerking uit te werken. “Gevraagd worden door zo’n topnaam om samen te werken is een enorme eer.”

Gezinsleven

De impact van z’n hobby op het gezinsleven gaat een stuk verder dan de inrichting alleen. “Naast mijn job gaat heel veel van m’n vrije tijd naar het fietsen. Zelfs na een wedstrijd stopt het niet, want dan moet ik aan de slag met sociale media: sponsors vermelden, resultaten bekendmaken ... Het gebeurt weleens dat ik niet naar familiefeestjes of andere gelegenheden kan gaan, maar ik heb het geluk dat ik van nature een goede fysiek heb die geen grote opofferingen vraagt én gezegend ben met een vrouw die heel goed voor me zorgt”, besluit Frederik met een knipoog.

  • Frederik Decaesteker woont in het stadscentrum met vrouw Isabel en dochtertje Fay.
  • Combineert een job als ambtenaar voor de stad Ieper met een passie voor fietsen en beachraces in het bijzonder.
Nieuwsoverzicht