naar inhoud
wijkinspecteur voor een dienstvoertuig

Buurtinspecteurs als voelsprieten van politiezone Polder

06 okt
De buurtinspecteurs van de politiezone Polder zijn de ogen en de oren van het korps in hun toebedeelde wijk. Voor Diksmuide zijn er vijf wijkagenten en twee hoofdinspecteurs actief onder leiding van een commissaris. Wijkinspecteur Kristy Cornelis geeft een inkijk in de werking van haar dienst.

Kristy is de wijkinspecteur die als laatste het team kwam versterken, al is ze zeker geen nieuw gezicht. Sinds november 2016 is ze vaak terug te vinden in haar buurt: Esen, de stationsbuurt, Schependom, Oostvesten en de Vestenwal. Daarvoor deed ze al sinds 2005 ervaring op in Diksmuide als lid van de interventiedienst. “Het takenpakket van een buurtinspecteur is heel divers, maar ik vind het vooral belangrijk dat we zichtbaar en aanspreekbaar zijn. We willen de drempel tussen de inwoners en de politie zo laag mogelijk houden. Dat lukt aardig en we merken dat de mensen ons ook vlot telefonisch of per mail weten te vinden.”

Hoe een doorsnee dag van een wijkagent eruitziet, is moeilijk te voorspellen. Al hebben ze sowieso een aantal vaste taken. “Onze dag begint meestal met het schooltoezicht om ervoor te zorgen dat alle leerlingen veilig aan hun dag kunnen beginnen. Daarna richten we ons meestal op de woonstcontroles om te kijken of mensen die recent verhuisd zijn er ook effectief wonen. Daarnaast voeren we ook een hele resem opdrachten uit op vraag van het parket. Dat gaat van het intrekken van rijbewijzen, onderzoek naar schijnhuwelijken of het strafrechtelijk verleden van iemand, over eerherstel, nationaliteitskeuze en wapenvergunningen tot het onderzoeken van de leefomstandigheden”, vervolgt Kristy, die net haar opleiding ‘dronewaarnemer’ heeft afgerond.

Digitalisering

“Er komt bij onze taken ook heel wat administratie en papierwerk kijken, maar gelukkig gebeurt er ook al veel digitaal. We gaan op stap met een tablet in de hand om alles sneller te kunnen verwerken. Het is een uitdaging om in de komende jaren nog verder op deze ingeslagen weg verder te gaan, zodat we effectief genoeg tijd hebben om op de baan te zijn.”  

Naast hun dagelijkse taken, zitten de buurtinspecteurs ook geregeld aan het onthaal van de politiezone Polder in de Sint-Sebastiaanlaan. “Iedere zaterdagvoormiddag verzorgt de wijkdienst van Diksmuide het onthaal voor allerhande aangiftes en klachten binnen de zone Polder. Naast het onthaal, zitten ook de interventiedienst en de cel verkeer in het gebouw. Wij als wijkagenten zitten in de Rijkswachtstraat, maar die kantoren zijn niet voor het publiek toegankelijk.”

Goed geïntegreerd

Het is belangrijk dat buurtinspecteurs goed geïntegreerd zijn in hun wijk(en) en dus ook sociaalvoelend zijn. “De integratie verloopt eigenlijk heel vlot. Vooral door het schooltoezicht en dagelijks de baan op te zijn, leer je de mensen snel kennen en leren de inwoners ook wie wij zijn.  Dat heeft zeker zijn voordelen, want we willen een goede verstandhouding met onze buurtbewoners. Zo is het duidelijk dat we er niet zijn om boetes uit te schrijven, maar wel om in eerste instantie te luisteren en te bemiddelen waar nodig”, benadrukt Kristy als afsluiter.

Buurtinspecteurs

Inspecteur Johan Allaert

0492 97 05 18

johan.allaert@police.belgium.eu

Woumen - Heernisse - Tuinwijk - Reigersnest

Inspecteur Frank Lowagie

0492 97 05 08

frank.lowagie@police.belgium.eu

Centrum Diksmuide - Leke

Inspecteur Rudi Pareit

0492 97 05 07

rudi.pareit@police.belgium.eu

Beerst - Keiem - Vladslo

Inspecteur Kristy Cornelis

0492 97 05 06

kristy.cornelis@police.belgium.eu

Esen - stationsbuurt - Schependom - Oostvesten - Vestenwal

Inspecteur Steven Persyn

0492 97 05 09

steven.persyn@police.belgium.eu

Nieuwkapelle - Oudekapelle - Sint-Jacobskapelle - Kaaskerke - Lampernisse - Oostkerke - Pervijze - Stuivekenskerke - Bloemmolens

________________________________

Hoofdinspecteur wijkwerking

Annelies Vansevenant

annelies.vansevenant@police.belgium.eu

 

Hoofdinspecteur wijkwerking

John Joosens

john.joosens@police.belgium.eu

Commissaris

Geert Provoost

geert.provoost@police.belgium.eu

Politiezone Polder wijkwerking

Rijkswachtstraat 6

051 51 97 60

PZ.Polder.Wijk@police.belgium.eu

www.politie.be/5460

Nieuwsoverzicht