naar inhoud
leden van de jeugdbeweging

Dag van de jeugdbeweging

06 okt
Op 23 oktober is het feest voor de acht jeugdbewegingen in onze stad: dag van de jeugdbeweging! Tijd voor een rondje speeddaten? We serveren je: onze Diksmuidse jeugdbewegingen.

- Lisa is bijna 9 en is speelclubber in de Chiro van Esen. Ze zit in haar 4de Chirojaar, haar broer zit een groep hoger.

- Favoriet spel: “Buizenspel: je steekt klei in een buisje en vuurt dat naar de anderen. Andere favorieten zijn legertje of verstoppertje.”

“Het is SUPERLEUK!! Ik ben graag samen met mijn vriendjes en vriendinnetjes, ik hou van leuke spelletjes en de leiders zijn heel erg tof. We mogen dan op hun rug springen, spelen samen en mogen ons altijd vuil maken.”


- Stijn is 24 jaar en zat zijn hele leven in de Chiro van Keiem. Hij was 5 jaar leider, waarvan 2 jaar hoofdleiding. Ondertussen zit hij in de oud-leiding en in het Chirogewest.

- Chiro op zondag van 14 tot 17 uur.

- Favoriet spel: “Grote activiteiten als 'De Mol', 'Expeditie Robinson' en 24-urenspel die we meestal op kamp spelen. Ook krachtspelletjes behoren tot mijn favorieten”. 

“Als kind ravotte ik heel graag. Mijn vrienden gingen ook naar de Chiro, het was een kleine stap om ook te gaan. Ik heb er heel wat vriendschappen gemaakt. Het voorkamp en de tweedaagse van de keti’s en aspi’s heeft voor heel wat memorabele momenten gezorgd. We zoeken altijd verschillende vervoersmiddelen, één keer zijn we in een limousine beland. ’s Avonds maken we een kampvuurtje, drinken we iets, .. Dat zijn momenten die je nooit vergeet.”

- Cato is 14 jaar en is keti in de Chiro van Leke. Ze is al 9 jaar lid.

- Favoriet spel: “De activiteiten waarin je iets moet bereiken door met heel de groep samen te werken”

“Mijn mama zat vroeger ook in de Chiro van Leke, dus ben ik er ook ingegaan. Tijdens het kampvuur vorig jaar was het liedje ‘Table of Fools’ van Ibe net uitgekomen. Ik zat toen nog bij de tito’s en we hebben ’t liedje samen gezongen. Een heel gezellig moment. Doordat we er die dag aan hebben moeten oefenen voelde ik dat onze band sterker geworden was.”

- Jana is 23 jaar en zat 15 jaar in de Chiro in Woumen. Zes jaar als leiding, twee ervan als hoofdleidster.

- Favoriete activiteit: “De spelletjes waarbij je vuil werd: door de beken en het slijk kruipen tijdens vossenjacht. Bij vossenjacht gaan twee leiders (vossen) voor en tekenen ze pijlen die de kinderen (jagers) moeten volgen. Ook verfspelletjes of krachtspelen horen bij mijn favorieten”.

Als klein meisje stond ik popelen om net als mijn oudere broers en zussen naar de Chiro te gaan.  

In het begin wilde ik alleen maar spelen met mijn vriendjes en vuil worden. Hoe ouder je wordt hoe meer je inziet dat je veel meer leert dan enkel de spelletjes. Je leert veel zaken die je later kunnen helpen en die ik zelfs toepas in mijn werk nu. Je maakt er vrienden voor het leven en het beste van al: het is leuk, het is ontspanning, geen verplichting!”

- Elien is 21 jaar en zit in het bestuur van KLJ Esen - Vladslo. Ze zit sinds haar 15de in de KLJ en is er penningmeester, fuifverantwoordelijke en staat in voor de PR.

- Favoriete activiteit: Alle activiteiten zijn superleuk, maar de promotoer die we houden voor onze fuif is wel echt een topactiviteit. Dan gaan we met de bus op café en gezamenlijk naar de carnavalsfuif in Beselare. Iedereen is verkleed, waardoor de sfeer nog beter zit dan.

“Ik heb de afgelopen veel mensen leren kennen die mijn beste vrienden zijn geworden. Als bestuur is het ook heel mooi om te zien dat er elk jaar nieuwe vriendschappen ontstaan. Ondanks ’t coronavirus hebben we toch een leuk kamp gehad. Tom, een bestuurslid die stopt, hebben we bedankt met een gegraveerde tapasplank met ons logo in. Hij had dit totaal niet verwacht en stond met de tranen in zijn ogen. Iedereen applaudisseerde en bedankte hem voor alle moeite die hij de afgelopen jaren heeft gedaan voor de KLJ.”   

KLJ Beerst-Keiem-Leke – Corneel

- Corneel is 22, zes jaar lid van de KLJ, waarvan 3 jaar als bestuurslid.

- Tofste activiteit? “Ons KLJ-kamp. Dan gaan we er allemaal samen op uit voor een weekend vol leute, ambiance en de tofste activiteiten.”

“Ik ben zot van de KLJ omdat we één hechte bende vrienden zijn waar iedereen zichzelf kan zijn. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende leden en er zijn geen verschillende kliekjes.”

- Nand Gouwy is 13 jaar en knaap bij de KSA in Diksmuide

- Favoriete activiteit: Vuil spel, dikke Bertha, vleeshoop en boer en zwien. Het KSA-kamp is het hoogtepunt van het werkjaar.

“Op kamp was er een spel waarbij men in een opdracht om ter meest boeren moest laten in één minuut. Ik slaagde erin om er achtenvijftig te laten. In de KSA leer je andere kinderen van buiten je school of hobby’s kennen. Ik raad anderen zeker aan om zich ook bij een jeugdbeweging aan te sluiten.”

- Febe is 17 jaar en heeft er net haar laatste jaar als verkenner opzitten. Ze is al 11 jaar lid.

- Favoriet spel: De spelletjes waarbij je heel vuil wordt en in groep bent.

“Als klein meisje was ik heel sportief. Ik speelde heel graag buiten en werd graag vuil dus schreef mijn mama me in bij de Scouts. De sfeer is top, de leiders zijn geweldig, je leert veel nieuwe mensen kennen en je leert jezelf ook een stukje beter kennen.”

Tijdens de Dag van de Jeugdbeweging worden de leden en vele vrijwilligers in de bloemetjes gezet. Dit jaar kan de jeugddienst jammer genoeg geen ontbijt op de markt organiseren. Trek die dag toch je uniform aan om naar school of het werk te gaan.

De jeugddienst voorzien een verassing voor de jeugdbewegingen en hun leden. Hou de facebookpagina 'Jeugddienst Diksmuide' in de gaten om op de hoogte te blijven.

Nieuwsoverzicht