naar inhoud
Boekenclub

Word jij lid van onze leesclub?

24 jul
In de Leesclub lezen we een vooraf gekozen boek om dit dan samen te bespreken tijdens een gezellige literaire avond. Niets leuker dan samen praten over een goed boek. Per seizoen lezen we vijf boeken die de bibliotheek telkens enkele weken voor de literaire avond bezorgt.

We delen bepaalde inzichten met elkaar of discussiëren over bepaalde zaken die we anders interpreteren. Uit boeken kan je ook veel leren, zaken waar je tijdens het lezen niet bij stil stond of op gelet hebt. Zo kan je heel wat opsteken van elkaar. Zijn er lezers die met vragen zitten bij het boek dan proberen we die ook samen op te lossen.

De boeken worden op voorhand vastgelegd. Zo kom je ook eens in aanraking met een boek dat je anders misschien niet uit het rek zou halen. 

Ja, dit is echt iets voor mij! 

Super, de bibliotheek zorgt telkens voor een exemplaar van het te lezen boek. Schrijf je daarom vooraf in via bibcontact@diksmuide.be of bel 051 79 32 90.

Maandag 28 september 2020: ‘Dochter’ van Lenny Peeters

Het is een raadsel voor Dochter waarom zij aan een kruisverhoor van de politie onderworpen wordt. Langzaam beginnen we te begrijpen dat de jonge vrouw iets verschrikkelijks heeft gedaan. Scène na scène, beeld na beeld sluipt het ware verhaal binnen in de verhoorkamer van de inspecteurs.

‘Dochter’ is een ogenschijnlijk onschuldige psychologische roman, maar ongenadig voert het verhaal de lezer de diepte in. De Vlaamse auteur Lenny Peeters schreef met ‘Dochter’ haar debuutroman.

In 2018 won ze met ‘Dochter ‘De Bronzen Uil’, de literaire prijs van het Willemsfonds voor het beste Nederlandstalige romandebuut. Uitgegeven in 2017 door Prometheus.

Maandag 23 november 2020: ‘Archipel van de hond’ van Philippe Claudel

De Middellandse Zee. Een eilandengroep met wijngaarden en olijfbomen, bevolkt door een kleine vissersgemeenschap. Een geïsoleerde plek, weg van het lawaai van de wereld, tot op een dag een oude vrouw op het vulkanische strand drie lijken aantreft. Wie waren deze mensen ? Wat moet er gebeuren met hun overblijfselen ? Moet de waarheid onder ogen worden gezien of is het mogelijk om dit mysterie te negeren ?

‘Archipel van de hond’ is een actuele roman over de wereld waarin wij leven, een tijdloze reflectie op de menselijke natuur en de keuzes die we maken.

Philippe Claudel is een Franse auteur van een hele reeks internationaal succesvolle romans, zoals ‘Grijze zielen’, ‘Het kleine meisje van meneer Linh’, ‘Het verslag van Brodeck’ …  Uitgegeven in 2018 door De Bezige Bij.

Maandag 18 januari 2021: ‘Vertel het iemand’ van Rachida Lamrabet

Oorlog is blind, zeker voor wie er niet thuishoort. De jonge Marokkaan Amazigh wordt bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog naar het Franse front gestuurd. Hij schrijft zijn ervaringen neer in een dagboek : de oorlogsgruwel en het racisme van de officiers. Dat laatste komt hem duur te staan, want wat hij in zijn dagboek schrijft, wordt tegen hem gebruikt in een proces wegens hoogverraad. In de gevangenis vertelt hij zijn verhaal aan zijn vader, een Fransman die door Marokko trok om te tekenen en het land te ontdekken.

Rachida Lamrabet is een Belgische auteur van Marokkaanse afkomst, met haar roman ‘Vertel het iemand’ schreef ze een beklemmend verhaal over hoe mensen elkaar nooit echt kennen, een zoektocht naar een onbereikbare waarheid. Uitgegeven in 2018 door Polis.

Maandag 1 maart 2021: ‘Zomervacht’ van Jaap Robben

De dertienjarige Brian woont bij zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Brians verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien brengt zijn dagen door in een instelling. Een renovatie tijdens de zomer maakt het noodzakelijk dat Lucien elders wordt opgevangen. De vader, vooral gemotiveerd door de in het vooruitzicht gestelde vergoeding, haalt Lucien naar de caravan en maakt de jonge Brian verantwoordelijk voor de verzorging van zijn broer.

Hoe praat je met iemand die niet spreekt ? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft ? Hoe maak je de juiste keuzes als je zelf nog zo veel moet ontdekken ?

De Nederlandse auteur Jaap Robben schreef met ‘Zomervacht’ een aangrijpend verhaal over trouw, ontrouw, solidariteit en puberteit! Uitgegeven in 2018 door De Geus.

Maandag 26 april 2021: ‘De ommelanden’ van Elvis Peeters

De jonge fotografe Dora is gefascineerd door de tragiek van uitzichtloosheid. Voor haar nieuwste project gaat ze naar het ontvolkte, dorre en vergeten achterland van Europa om daar de dood vast te leggen via een fotoreportage. Ze beseft niet dat op hun beurt de inwoners ook gefascineerd zijn door haar aanwezigheid. Wat heeft deze jonge vrouw uit de verre stad hier te zoeken ? Wanneer ze terug vertrekt, heeft ze autopech en tonen de inwoners of ommelanders hun ware gelaat. Honderden kilometers verder maken haar dierbaren zich zorgen om de fotografe die niet terugkeert en de almaar aanhoudende droogte. 

Elvis Peeters is het schrijverspseudoniem van de Vlaams literaire tandem Jos Verlooy en Nicole Van Bael. Met ‘De ommelanden’ schreven ze een zinderende roman over de kloof  tussen de stad en het achterland met daarin een hoofdrol voor de klimaatveranderingen.

‘De ommelanden’ staat op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2020! Uitgegeven in 2019 door Podium.

Nieuwsoverzicht