naar inhoud
Put Nieuwkapelle

Blauwalgen in put Nieuwkapelle

06 jul
In de put van Nieuwkapelle werden blauwalgen vastgesteld. Omwille van de gezondheidsrisico’s is het vanaf 6 juli 2020 verboden om het water te betreden (bootvaren, kajakken, zwemmen, ...) Hengelen blijft toegelaten als er geen contact met het water is. Ook huisdieren mogen het water niet in.

De voorbije dagen werden er in de put in Nieuwkapelle blauwalgen waargenomen. Er werden onmiddellijk stalen genomen en onderzocht. Hieruit bleek dat het om cyanobacteriën of blauwalgen gaat. Vooral in stilstaand, voedselrijk oppervlaktewater kunnen bij warm weer cyanobacteriën woekeren. 

Zwemverbod

Alle vormen van recreatie op het water zijn verboden met ingang van 6 juli 2020. Er worden voortdurend stalen genomen en onderzocht om de situatie op de voet te volgen. De maatregelen blijven van kracht tot de concentratie van cyanobacteriën aanvaardbaar is. In de rechterkolom vind je het politiebesluit van dit algemeen verbod. 

Blauwalgen

Cyanobacteriën zijn bacteriën, ook wel eens blauwalgen genoemd, die drijvend aan het wateroppervlak een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag vormen op het water. De cyanobacterie is een probleem dat steeds vaker voorkomt, mede door de opwarming van de aarde. 

Als de groene laag dikker wordt kunnen er gifstoffen (toxines) vrijkomen die vooral gevaarlijk zijn voor dieren die in of nabij het oppervlaktewater leven, zoals eenden, ganzen en vissen. Ook voor mensen zijn er gezondheidsrisico's. 

Omwille van mogelijke gezondheidsrisico’s is het vanaf vandaag 6 juli 2020 verboden om te zwemmen, te baden of aan waterrecreatie te doen in de put in Nieuwkapelle.

Mogelijke symptomen

Symptomen bij de mens zijn een geïrriteerde rode huid, jeuk, hoofdpijn, maagkrampen, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. De klachten beginnen binnen de twaalf uur na de blootstelling en houden ongeveer vijf dagen aan. Nadien verdwijnen ze meestal vanzelf. Bij twijfel consulteer je best de huisarts.

Vergiftigingen door blauwalgen komen alleen tot stand door inname van water via de mond. Het gif irriteert de huid wel, maar dringt er niet in door. Bij volwassenen doen ernstige vergiftigingen zich gelukkig zelden voor. Kleine kinderen echter zijn kwetsbaarder door hun lager lichaamsgewicht en hun sneller metabolisme, maar vooral omdat zij sneller en meer water binnenkrijgen. Dit geldt trouwens ook voor honden, omdat die met open snuit zwemmen.

Nieuwsoverzicht