naar inhoud
zorgkoppel Villa Vip, Koen en Nikka en Vic

VillaVip, zorgwoning in het stadscentrum

02 jul
Koen Tyteca (31), Nikka Pieters (28) en zoontje Vic (2,5) hopen hun gezin binnen de twee jaar uit te breiden met tien mensen. Neen, ze hebben geen uitzonderlijk grote kinderwens, wel hopen ze als zorgkoppel binnenkort tien mensen met een beperking onder hun vleugels te kunnen nemen.

“In juli 2019 zagen we op sociale media een oproep verschijnen om zorgkoppel te worden. Als zorgkoppel woon je samen met tien volwassenen met een mentale of fysieke beperking. We hebben allebei een achtergrond in de zorg, dus waren we meteen wel geïnteresseerd. Maar dit beslis je niet ‘zomaar even snel’. Na heel wat babbelen en twijfelen hebben we het erop gewaagd.”

VillaVip Diksmuide

In een VillaVipwoning wonen tien volwassenen met een beperking samen met een zorgkoppel. In Vlaanderen vind je veertien VillaViphuizen. “De bewoners zullen er volgens hun eigen ritme wonen en leven. Sommigen gaan overdag werken, of trekken naar een dagcentrum, anderen doen het rustiger aan en blijven thuis. De woning bestaat uit grote gemeenschappelijke ruimtes, maar de bewoners hebben ook voldoende eigen leefruimte voor als ze nood hebben aan wat rust. Ook wij hebben een eigen woongedeelte, zodat we ook apart bezoek kunnen uitnodigen.”

De buurt

Als alles goed gaat kunnen Koen en Nikka samen met zoontje Vic hun woning in de Esenweg inruilen voor de nieuwe zorgwoning als dit magazine in de brievenbus valt. Hun zorgwoning staat in de Grauwe Broederstraat, vlakbij de Driemussenbrug aan de Handzamedijk. “Het is een práchtige locatie: vlakbij het stadscentrum, en toch in een rustige en groene omgeving. Ook de buurt is ontzettend positief en ziet ons graag komen. Dat is aangenaam wonen en leven voor ons, maar ook heel waardevol voor onze bewoners. Het is belangrijk dat ze zich in de buurt kunnen integreren. En voor Vic is de omgeving een pak veiliger.

De bewoners

Terwijl het gezin zich rustig settelt in hun nieuwe woning blikken ze vooruit op de komst van hun bewoners. “Om in aanmerking te komen moeten mensen over een persoonsvolgend budget beschikken. Al onze bewoners zijn tussen 21 en 65 jaar oud. Van twee mensen weten we al zeker dat ze binnenkort bij ons komen wonen. Eén iemand met een mentale beperking, en één iemand met een fysieke beperking, misschien komt daar binnenkort nog een derde persoon bij.”

Stap in onbekende

“Of we nog twijfelen? Neen. Piekeren, dat wel! Het brengt heel wat organisatie en planning teweeg, maar we zijn heel zeker van dit avontuur.” Nikka blijft voorlopig nog parttime werken als thuisverpleegster, Koen gaat fulltime met de bewoners aan de slag. “We hebben beide ervaring in de zorg. Koen werkte bijna tien jaar als opvoeder in zorgvoorziening de Rozenkrans, ik ben opgeleid als vroedvrouw en werkte de afgelopen jaren in de thuisverpleging”, vertelt Nikka. “Maar dit gaat heel wat breder. We zijn binnenkort begeleider, sociale dienst, maatschappelijk werker, opvoeder, .. in één.”

Ook financieel zet het koppel een stap in het onbekende. “We zijn volledig verantwoordelijk voor de zorg voor onze tien bewoners. We spreken zelf personeel aan, afhankelijk van de zorgnoden van onze bewoners. Het financiële plaatje moet kloppen, en dat is een grote verantwoordelijkheid.”

Het gezinsleven

De dynamiek met de bewoners zal aanvoelen als die van een groot gezin. Hoe dat gezin zal functioneren blijft afwachten tot de bewoners arriveren. “Openheid is heel erg belangrijk. Met de twee mensen die binnenkort komen hebben we al heel wat gesprekken gehad. We willen elkaar leren kennen, maar ze moeten ook goed weten waaraan ze zich kunnen verwachten, ook onderling. Ook Vic zijn reactie moeten we afwachten.”

Toekomst

Met twee bedjes bezet blijft nog heel wat ruimte over in het huis. Het koppel kijkt rustig uit naar nog meer mensen. “We luisteren naar alle zorgvragen, maar moeten natuurlijk realistisch blijven. Het kan dat we op grenzen stoten. Het moet voor ons haalbaar blijven, maar ook voor de bewoners die er al zijn.”

Het koppel organiseert een kennismakingsdag op afspraak voor kandidaatbewoners op 11 juli. Ben je geïnteresseerd in het zorgproject van Koen en Nikka in de Grauwe Broedersstraat 132? Neem dan contact op via 0477 79 62 54 (Koen) of via diksmuide@villavip.be.

Nieuwsoverzicht