naar inhoud
trage weg mercilliepad

Trage weg in de kijker

25 jun
Wandelaars in Nieuwkapelle kunnen gebruikmaken van het Mervilliepad. Dit pad, genoemd naar Alfons Mervillie, verbindt de Nieuwkapellestraat met de Oude Zeedijk en is absoluut een bezoekje waard!

* Trage wegen zijn bestemd voor niet-gemotoriseerd verkeer. Een tragewegennetwerk bestaat uit veld- en kerkwegels, jaag- en bospaden en oude treinbeddingen. Veel van die wegen hebben historische wortels, en vertellen ons veel over het vroegere dorpsleven.

Vroeger

Al in kaarten uit 1840 vind je sporen van een voetweg die van Nieuwkapelle tot in Diksmuide loopt. In een ver verleden liep deze voetweg verder over de velden richting Sint-Jacobskapelle. Langs deze route vonden Nieuwkapellenaars destijds de kortste weg naar Diksmuide. Daarom werd het ook wel het ‘Dixmude Wegelken’ genoemd.

Vandaag

In 2003 kregen de inwoners van Nieuwkapelle de kans om mee te denken over de herinrichting van hun dorp. De ideeën varieerden van een speelplein, parkeerplaatsen tot de vraag naar een ‘wandelrondje Nieuwkapelle’. Het Mervilliepad was geboren!

Het pad maakt gebruik van het voormalige ‘Dixmude Wegelken’. De vorige generatie dorpelingen is ongetwijfeld talloze keren de prachtige rij oude knotwilgen gepasseerd die je vandaag passeert als je het Mervilliepad bewandelt.

Ontdek het Mervilliepad door de Oude Zeedijkwandelroute te volgen. Er is een lange versie van acht kilometer die kan ingekort worden tot vier kilometer. Download de wandelkaart gratis via www.bezoekdiksmuide.be of koop ze voor € 1 bij de dienst toerisme.

Alfons Mervillie

Alfons Mervillie was van 1913 tot 1933 de pastoor van Nieuwkapelle. Hij was auteur, dichter en componist van orgelmuziek en volksliederen. Mervillie stierf in 1942 op 86-jarige leeftijd. Een gedenkplaat aan de vroegere pastorij van Nieuwkapelle herinnert aan zijn leven en werk. Ook in het stadsarchief kan je zijn werken terugvinden.

Nieuwsoverzicht