naar inhoud
Blauwalgen

Opgelet voor blauwalgen

23 jun

Blauwalgenbloei kwam vaak voor de afgelopen zomers. De bacterie produceert gifstoffen die vrijkomen in het water, wat ernstige milieu- en gezondheidsrisico’s kan inhouden voor mens en dier. Spot je blauwalgen? Meld dit dan bij de milieudienst.

Hoe herken je blauwalgen?

Blauwalgen zijn vrij gemakkelijk te herkennen: de algen drijven op het water of zitten als slierten of vlokken in het water. Ze vormen een (blauw)groene tot roodbruine olie- of verfachtige laag die op het wateroppervlak drijft of net eronder zweeft. Ook wanneer je wit of blauw schuim aan de waterkant ziet, is er sprake van een blauwalgenbloei. Een ongewone watervogel- of vissterfte kan het gevolg zijn van een blauwalgenbloei.

Wat zijn de milieu- en gezondheidsrisico’s?

De stoffen die vrijkomen uit blauwalgen zijn bijzonder giftig voor mens en dier. We komen in aanraking met het gif door huidcontact, door water in te slikken of door heel kleine waterdruppels in te ademen.

Wat als er blauwalgen vastgesteld worden?

Werden blauwalgen gespot dan kan een captatieverbod uitgevaardigd worden voor landbouwers die het water oppompen voor hun vee of gewassen, of kunnen bepaalde vormen van waterrecreatie verboden worden.

Blauwalgen gezien? Meld het!

Spot je blauwalgengroei in kanalen, rivieren, beken, openbare vijvers en plassen? Meld dit dan meteen aan onze milieudienst via milieu@diksmuide.be of 051 79 31 40.

Meer informatie over blauwalgenbloei, de gezondheidsrisico's en de maatregelen vind je op www.blauwalgen.be.

Nieuwsoverzicht