naar inhoud
Vloerstickers corona

Update coronavirus:

06 mei
Op woensdag 6 mei gaf de Nationale Veiligheidsraad een nieuwe update over alle coronamaatregelen. Hieronder een overzicht van wat deze maatregelen voor onze stad betekenen.

Oproep vrijwilligers

Afgelopen week lanceerden we een oproep bij inwoners om te helpen bij de bedeling van mondmaskers. Maar liefst 250 Diksmuidelingen hebben zich aangemeld om in hun dorp of buurt mondmaskers te bedelen. Die massale reacties bewijzen nogmaals de golf van solidariteit die sinds het uitbreken van de coronacrisis is ontstaan. Ondertussen is het niet langer mogelijk om je voor die oproep te registreren.

We verwachten de levering van de herbruikbare mondmaskers en filters vanaf halfweg mei. Van zodra de mondmaskers geleverd worden zullen ze op één centrale plaats in enveloppen gestopt worden. Daarna brengen we ze naar de verschillende dorpen, waar vrijwilligers hun pakketten zullen kunnen ophalen.

 

Hulp in scholen gezocht

Alle scholen bereiden zich volop voor op een (gedeeltelijke) heropening vanaf 18 mei. Klassen moet zich herorganiseren zodat alle veiligheidsvoorschriften nageleefd worden. Om dit veilig te kunnen laten verlopen zoekt het stadbestuur helpende handen die zowel tijdens de lessen, als in de voor- of naschoolse opvang de leerkrachten kunnen ondersteunen. Je kunt hiervoor rekenen op een vergoeding van 30 euro per dag, of 15 euro per halve dag.  Vrijwilligers zijn jonger dan 65 jaar. Geïnteresseerden kunnen hiervoor een mailtje sturen naar marijke.van.rintel@diksmuide.be.

 

Nog geen markt

Markten zijn voorlopig nog niet toegelaten in deze fase. Dat wil zeggen dat er voor 18 mei sowieso geen maandagmarkt of boerenmarkt zal plaatsvinden in onze stad. De stadsdiensten bereiden de heropstart ondertussen volop voor. Van zodra markten toegelaten worden door de Nationale Veiligheidsraad laten we beide markten opnieuw doorgaan, met de nodige maatregelen om dit veilig te kunnen organiseren.

Winkels open op 11 mei

Ook in Diksmuide mogen winkels opnieuw de deuren openen vanaf maandag 11 mei. Het stadsbestuur ondersteunt handelaars met affiches, stickers en nadars, om alle maatregelen duidelijk te kunnen communiceren naar klanten.

Die heropening zal ook hier gebeuren met strikte inachtneming van de volgende regels:

  • Net als bij winkels die nu al open zijn, zal maar 1 klant kunnen worden toegelaten per 10 vierkante meter, en dat voor maximaal 30 minuten.
    • Er zijn uitzonderingen voor kleinere winkels.
  • Het zal sterk aangeraden worden dat elke klant mondneusbescherming draagt in de winkels.
    • In elk geval moeten veiligheidsafstanden gerespecteerd worden.
  • De werkgever is verantwoordelijk voor de gezondheid en de veiligheid van zijn werknemers, en zal alles in het werk stellen om een veilige werkomgeving te garanderen.
  • Klanten moeten hun boodschappen alleen doen.
    • o Met een uitzondering voor kinderen jonger dan 18. Zij zullen begeleid mogen worden door een ouder. Ook mensen die hulp nodig hebben, mogen begeleid worden.
Nieuwsoverzicht