naar inhoud
CORONA-UPDATE

Update coronavirus: afgelasting evenementen tot eind juni en 2 mondmaskers per inwoner

27 apr
Afgelopen vrijdag kwam de Nationale Veiligheidsraad bijeen om de exitstrategie uit de coronacrisis verder vorm te geven. Het stadsbestuur neemt verdere maatregelen om de bevolking te beschermen tijdens de geleidelijke afbouw van maatregelen.

Twee herbruikbare mondmaskers per inwoner

We kijken met z’n allen reikhalzend uit naar een versoepeling van de maatregelen. Nu al is duidelijk dat het gebruik van mondmaskers van cruciaal belang zal zijn binnen een eventuele versoepeling. Het stadsbestuur bestelde daarom samen met verschillende andere Westhoekgemeenten 34.000 herbruikbare stoffen mondmaskers, wat neerkomt op twee mondmaskers per inwoner, waarvan 4.600 maskers voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Naast de 34.000 herbruikbare maskers voor inwoners plaatste het stadsbestuur ook een bestelling van 4.000 wegwerpmondmaskers en 1.000 herbruikbare mondmaskers via Think Pink Europe voor eigen personeel en als strategische stock.

Oproep vrijwilligers

Binnen enkele weken bezorgen we elk Diksmuids gezin hun gratis mondmaskers en filters die we via de federale overheid ontvangen. Een gigantisch karwei gezien de uitgestrektheid van onze stad. We doen een beroep op onze inwoners om de maskers te helpen bedelen. Vrijwilligers die mondmaskers in hun buurt of dorp willen bedelen kunnen zich aanmelden via www.diksmuide.be/product/2732/mondmaskers of bellen naar het stedelijk contactcenter via 050 79 30 00.

Zelf aan de slag

Heel wat vrijwilligers maakten de afgelopen weken al honderden mondmaskers. We roepen inwoners op om dit te blijven doen. Mondmaskers of naaimateriaal kan je doneren bij het stadsmagazijn (Heernisse 6, elke werkdag tussen 8 en 16 uur).

Surf naar www.maakjemondmasker.be om aan de slag te gaan. Wil je het naaipatroon printen maar heb je geen printer? Stuur dan een mail naar communicatie@diksmuide.be of bel 051 79 30 00 en wij sturen de handleiding met het patroon op naar jouw adres.

Vanaf 4 mei zijn mondmaskers verplicht op het openbaar vervoer, ook een sjaal of bandana is toegelaten. Dankzij donaties van vrijwilligers heeft het stadsbestuur een beperkte voorraad zelfgemaakte stoffen mondmaskers. Wie gebruikmaakt van het openbaar vervoer en geen bandana of sjaal kan gebruiken, kan vanaf 30 april langskomen bij het magazijn (Heernisse 6) voor een mondmasker, op vertoon van een geldig trein- of busabonnement (vrijdag 1 mei is het magazijn gesloten).

Geen evenementen tot eind juni

Op 9 april besliste het stadsbestuur om alle eigen evenementen te annuleren tot en met 1 juni. Die periode wordt verlengd tot eind juni, voor alle eigen evenementen en evenementen die door verenigingen, scholen of externe organisaties georganiseerd worden.

Vanaf 4 mei mag er wel opnieuw gevist of geskateboard worden op Diksmuidse bodem. Naast hardlopen en fietsen zijn ook andere contactloze sporten vanaf dan opnieuw toegelaten. Ook de atletiekpiste zal opnieuw geopend worden. Toegang tot kleedkamers, gemeenschappelijke douches en cafetaria’s is nog altijd verboden.

Woonzorgcentra coronavrij

Woonzorgcentra Zilvervogel (Woumen) en Yserheem (Diksmuide) zijn ondertussen nog steeds coronavrij. Tests bij alle personeelsleden leverden geen enkele positieve coronatest op.

Economische gevolgen

Ondertussen dienden 373 Diksmuidse zelfstandigen die de deuren moesten sluiten een aanvraag voor een hinderpremie in. Hiervan zijn er al 327 uitbetaald. De compensatiepremie voor zelfstandigen met meer dan 60% omzetverlies kan via VLAIO aangevraagd worden vanaf begin mei.

De laatste updates vind je nog steeds op www.diksmuide.be/coronavirus of via onze facebookpagina ‘Stad Diksmuide’.

Nieuwsoverzicht