naar inhoud
leden speelschare

Speelschare viert veertig jaar muziekplezier

04 mrt
Twee paasconcerten, een feestelijke slotreceptie én de uitgave van een fotoboek. Het zijn drukke tijden voor de Speelschare, het jeugdorkest verbonden aan het Sint-Aloysiuscollege.

Gino, Sara, Gudrun en Kevin zorgen er samen met andere medewerkers voor dat alles op wieltjes loopt in het orkest en blikken terug op veertig jaar Speelschare.  

In 1980 arriveerde Gino Malfait als kersvers muziekleraar in het college. Datzelfde jaar richtte hij jeugdorkest de Speelschare op, wat letterlijk staat voor ‘een schare, of groep mensen, die samen spelen’. De huidige repetitieruimte van de Speelschare in de Wilgendijk deed begin jaren 80 nog dienst als turnzaal, nadat ze jarenlang als cinemazaal gebruikt werd. In 1985 maakten de turntoestellen plaats voor partituren en instrumenten, want het orkest nam er zijn intrek. Na vier decennia muzikaal plezier viert de muzikale jeugdbeweging voluit dit feestelijke jubileum.

Jeugdorkest

Het lijkt geen evidente keuze anno 2020, als tiener voor een orkest kiezen. “Vroeger was het jongerenaanbod een stuk beperkter”, aldus dirigent Gino. “Je ging naar het voetbal, de KSA of scouts of speelde muziek, je hele jeugd lang. Vandaag is er een pak meer keuze en proeven jongeren veel meer van verschillende hobby’s. Veel hangt af van de stimulatie van jongeren in hun muziekbeleving.”

Sara en Kevin zijn het levende bewijs dat jongeren de keuze blijven maken. “Ik startte als fluitiste bij het orkest toen ik in het zesde leerjaar zat. Ondertussen zijn we vijftien jaar verder en zit ik nog steeds in het orkest”, vertelt Sara. Kevin is trompettist en koos voor het orkest in zijn vijfde middelbaar. Ook hij is al negen jaar lid.

Veertig jaar muziekplezier

Gino richtte het jeugdorkest op in 1980 en zag doorheen die veertig jaar meer dan 750 jonge muzikanten het plezier van samen muziek maken ontdekken. Tijdens de repetities van het 80-koppige orkest, dat hoofdzakelijk kinderen en jongeren telt, heerst een sfeer van musiceerplezier en concentratie. “Muziekplezier is van cruciaal belang”, vertelt Gino. “Maar niet alles moet zomaar ‘leuk’ zijn, er is niks mis met leerplezier. En dat proberen we kinderen, jongeren en ouders bij te brengen.”

Tot 2002 maakte de Speelscharewerking deel uit van het lespakket. Nu repeteren de muzikanten overwegend op zondagvoormiddag. Elke zondagmorgen om kwart na 9 gaan een tiental jonge muzikanten van 11 en 12 aan de slag op gitaar, dwarsfluit, trompet of een ander instrument in de Speelkring. Vanaf 10 uur vergezellen de oudere muzikanten van de Speelschare de groep, het merendeel is tussen 12 en 18 jaar oud. Gino: “De jongste muzikanten spelen een halfuurtje samen met de jongeren. De geroutineerde spelers warmen op, de jonge beginnende muzikanten bereiken een hoger niveau. ‘Dus zó voelt het om in groep te spelen!’ Mooi om hen die complete klankervaring te zien ondergaan, ook voor de ouders die langskomen.”

Vriendschappen

Voor Gino is muziek een bindmiddel. “Musiceren verbindt mensen, maar je moet ook communiceren om goed samen te spelen.” Doorheen die jaren ontstonden mooie vriendschappen tussen de leden. Kevin: “De zomerreis is elk jaar het hoogtepunt van ons werkjaar. Al die leeftijden een week lang samen onder één dak, het creëert een familiegevoel.” De groep trekt elk jaar aan het begin van de zomer naar een andere bestemming: Frankrijk, Polen, Roemenië, heel wat bestemmingen passeerden al de revue. “In het begin is het altijd wat wennen, al die leeftijden samen. Op het einde van de reis zitten de jongsten op de schouders van de oudsten in het zwembad gek te doen.”

Feestjaar

Gudrun, de vrouw van Gino, speelt niet in het orkest, maar verricht van bij het begin al heel wat logistiek werk. De afgelopen maanden dook ze samen met Sara de archieven in om een fotoboek ’40 jaar Speelschare’ samen te stellen. “Een gigantisch karwei, maar we zijn heel trots op het resultaat.” Naast het fotoboek staan eind april ook twee paasconcerten op de planning . Het koor trommelde hiervoor tientallen oud-leden op, die zelfs vanuit het buitenland komen om mee te spelen. “De koorleden zijn zich al maandenlang aan het voorbereiden op de concerten. We nodigen Diksmuidelingen uit om samen van ons 40-jarig bestaan te genieten.”

PAASCONCERTEN

Zaterdag 18 en zondag 19 april geven 100 orkestleden en 50 koorleden na maanden repeteren het beste van zichzelf tijdens twee paasconcerten ter ere van de veertigste verjaardag van de Speelschare.

CC Kruispunt | 18 april om 20 uur | 19 april om 17 uur | tickets en info via www.speelschare.be | € 18 (volwassenen), € 10 (-18)

Nieuwsoverzicht