naar inhoud
logo diksmuide

Diksmuidse handelaars door de scanner

04 feb
Isabel van Kaas Coopman en Alexander en Sofie van Slagerij Maseman uit de Generaal Baron Jacquesstraat ondergingen eind 2019 een grondige scanbeurt. Geen medische scan, wel een scan die het energieverbruik van hun zaak doorlicht. Doel? Minder energieverlies. Beter voor de planeet en de portefeuille!

Beide handelszaken moeten het hoofd letterlijk koel houden om te kunnen draaien. En dat heeft z’n gevolgen voor het energieverbruik. “De water- en elektriciteitsprijzen zijn de laatste tien jaar de hoogte in geschoten en dat voelen we. Kleine dingen als de lichten doven zitten er wel al ingebakken, maar we kregen toch een lading tips waar we anders niet aan zouden denken”, aldus slagerij Maseman.

“Sommige tips kunnen we direct toepassen, andere zijn minder evident”, aldus Isabel. “We wonen niet bij de zaak, maar ik zal zeker een energiescan aanvragen voor onze privéwoning. De collega’s even verderop wonen wel bij de slagerij en net als bij Isabel raadde de expert zonnepanelen aan. Kiezen voor zonnepanelen is één ding, weten welke panelen is een ander verhaal. De expert kon ons helder en neutraal uitleggen hoeveel panelen en omvormers voor ons interessant zijn, waarop we moeten letten als we een contract afsluiten, welke panelen voor ons geknipt zijn ... Niet het verkoopargument, wel het duurzaamheidsverhaal stond centraal. We houden er een erg positief gevoel aan over!"

Enkele tips die ze toepassen:

  • Ook tijdens de sluitingsuren blijft de koeltoog werken. Door de toog met isolatiedoeken af te dekken vermijd je veel energieverlies.
  • Alexander liet recent een zonneboiler installeren. Zorg ervoor dat de installateur ook de buizen isoleert, zodat je geen warmte verliest.
  • De diepvries staat ingesteld op -20°C, de boiler op 60°C. Is dit nodig? Een paar graden hoger of lager maakt het verschil!
  • Laat je zonnepanelen plaatsen? Bekijk het contract dan grondig. Is bijvoorbeeld de plaatsing van extra gewichten inbegrepen?

Benieuwd hoe je gratis energie kunt besparen? Surf dan naar www.west-vlaanderen.be/wijzijnenergiek. Heb je (ver)bouwplannen? BAS geeft onafhankelijk advies over energiezuinig bouwen. Meer informatie via www.basbouwen.be.   

Nieuwsoverzicht