naar inhoud
vrijwilligers Klapstoel

De Klapstoel blaast vijf kaarsjes uit

03 feb
Annie, Andrea, Ria, Agnes en Christine baten met veel liefde de Klapstoel uit.

“Je hebt altijd graag winkeltje gespeeld”, lacht Andrea. Ze heeft het over Annie, één van haar mede-vrijwilligers die binnenkort de vijfde verjaardag van de Klapstoel vieren. Christine, Annie, Ria, Agnes en Andrea zijn er vrijwilliger: ze helpen in de ontmoetingsruimte, sorteren kleding in de kinderboetiek en vangen mensen op die er komen. Ze spelen er geen winkeltje, ze doen het. En hoe!   

Ontmoeting staat centraal

“We richtten de Klapstoel op in 2015”, vertelt Annebel, maatschappelijk opbouwwerker bij het Sociaal Huis. “Veel kwetsbare gezinnen hadden nood aan ontmoeting. Niet alleen mensen die het financieel moeilijk hebben, ook mensen die zich eenzaam voelen, of die gewoon zin hebben in een babbel.” Wie langskomt in De Klapstoel doet waar hij zin in heeft: er staan gezelschapsspellen, er staat een computer, en er is altijd iemand waarbij je je hart eens kan luchten. Vooraan zit de ontmoetingsruimte, achteraan zit de kinderboetiek. Eén keer per maand vindt Vrouwenklap plaats. Een zaterdagvoormiddag met enkel vrouwen, én opvang voor de kindjes.

Andrea zorgt dat alles op wieltjes loopt in de ontmoetingsruimte. “Vorige week zei iemand me bij het naar huis gaan ‘je zou moeten weten hoeveel beter ik me voel dan toen ik binnenwandelde’. Die voldoening heb ik niet als ik thuis zit.”

Kinderboetiek

Loop je de gang achter de ontmoetingsruimte door, dan stap je de Kinderboetiek binnen. De boetiek wordt volledig ingericht en onderhouden door de vrijwilligers en ziet eruit als een doodgewone kinderwinkel. Je kan er terecht voor tweedehandse kinderkleding van 0 tot 14 jaar, voor speelgerief en ander kindermateriaal. Niet alleen gezinnen die het niet breed hebben vinden hun weg naar de kinderboetiek. Ook wie vanuit een milieubewustzijn wil ‘consuminderen’ kan in de winkel terecht.  Afhankelijk van je inkomen betaal je een sociaal of gewoon tarief.

“Door de winkel mooi in te richten, door kleding uit te stallen volgens seizoen en ze keurig te plooien maken we er een echte boetiek van, waar mensen zich welkom voelen. We behandelen de kleding zoals we ze zelf zouden willen kopen”, aldus Christine. De kleding is tweedehands, maar is kwalitatief, en goed onderhouden. “Kinderschoenen blinken we opnieuw op en kleren herstellen en wassen we”, aldus Annie. 

Pamperbank

Tijdens het gesprek kleeft Christine plots een briefje aan haar portefeuille. “Anders vergeet ik straks om pampers te halen in Woumen.” Naast de ontmoetingsruimte, kinderboetiek en Vrouwenklap organiseert de Klapstoel ook de Pamerbank. Ouders met jonge kinderen spenderen heel veel aan pampers. De Pamperbank zamelt overschotten van pampers in, en herverpakt ze voor jonge gezinnen die het niet breed hebben.

Ziel van de Klapstoel

De dames zijn trots op hun winkel, dat merk je, en terecht. “Ik spendeer hier heel wat uren”, vertelt Annie. “Ik woon hier vlakbij. Als ik thuis vertrek roep ik naar mijn man dat hij me weet te vinden. Waarom ik het doe? Voor de kinderen. Omdat ze zich even een doodgewoon kind voelen, gelukkig met zijn nieuwe kleren.

 “De ziel van de Klapstoel, dat zijn de vrijwilligers”, aldus Annebel. “Die simpele ‘hey, hoe is het’ en gewoon eens je verhaal kunnen doen bij een warme kop koffie, doet heel veel. In de hoek bij het raam zit vaak een vaste groep kaarters. Mensen die elkaar niet kenden, en nu steevast samen kaarten”.

Zin in een babbel bij een tas koffie? Op zoek naar kwalitatieve tweedehandskleding? Wil je zelf degelijke kinderkleding schenken? Je bent elke dinsdagnamiddag welkom tussen 13.30 en 16.30 uur in De Klapstoel, Grauwe Broedersstraat 38. Elke tweede zaterdagmiddag vindt Vrouwenklap plaats tussen 9 en 12 uur.

Meer info over de activiteiten vind je op de facebookpagina ‘De Klapstoel’, via www.klapstoel.be, deklapstoel@hotmail.com of 051 793 793.

Nieuwsoverzicht