naar inhoud
Feras Hasan

Bruggenbouwer tussen Diksmuide en Ar-Raqqah

07 jan
Eind 2015 arriveerde Feras Hasan in België. In 2014 werd zijn thuisstad Ar-Raqqah uitgeroepen tot hoofdstad van het kalifaat van IS. Hij vluchtte weg uit Syrië, liet zijn job als journalist achter en woont sinds drie jaar in een appartement in het centrum van Diksmuide.

Een autorit van Diksmuide naar Ar-Raqqah telt ongeveer 4.200 km, maar toch liggen onze werelden een stuk dichter bij elkaar dan je zou denken. Feras bouwt aan die brug tussen beide steden. Soms zit dat in kleine dingen, zoals een kruid dat groeit langs de IJzer.  Feras Hasan vertelt zijn verhaal.

Ik kom uit een mooie Syrische stad, Ar-Raqqah, die ligt aan de Eufraat. In de winter vergezelde ik mijn moeder vaak naar de oevers van de rivier, om er samen kaasjeskruid te plukken. Kaasjeskruid is het eten van arme mensen in Syrië, Palestina, Irak, Libanon en Marokko. Het is gezond en bevat veel vitamines en mineralen.

Terwijl ze aan het koken was, vertelde mijn moeder me dikwijls dat de aarde vrijgeviger is dan veel mensen. Dat was voor de oorlog in Syrië. Ondertussen woon ik drie jaar in Diksmuide en loop ik elke dag alleen in de Beerstblotestraat naast de rivier. Ik kijk er naar vogels, bomen, planten en boten in de rivier. Mijn moeder woont nog steeds in Al-Raqqah.

Tijdens één van mijn wandelingen ontdekte ik kaasjeskruid op de rivieroever. Een droevige en vreugdevolle verrassing. Ik herinnerde me mijn moeder, haar heerlijke eten, de Eufraatrivier en mijn verwoeste stad. In Ar-Raqqah gebruiken we de uitdrukking: "hij loopt de hele dag en zijn avondeten is khubbaz". Dat betekent dat hij hard werkt en het eten van arme mensen eet. Al-khubbaz is Arabisch voor kaasjeskruid. Diksmuidelingen hebben het waarschijnlijk nog nooit eerder gegeten.

Ik plukte bladeren van het kruid, ging naar huis, waste de bladeren, sneed ze en zette een pot op het fornuis. Daarin deed ik een beetje olijfolie, knoflook en goot er kokend water met wat zout bij. De meeste mensen gebruiken uien, maar ik geef de voorkeur aan knoflook. Je kunt er ook een beetje fijn vlees aan toevoegen met wat citroen. Een heerlijk gerecht, maar het bracht wel pijnlijke herinneringen aan mijn moeder en zus naar boven. 

Nieuwsoverzicht