naar inhoud
verjaardagsfeest Kadens

Kunstenacademie Diksmuide blaast 51 kaarsjes uit

05 dec
In 1968 werd Jozef Debusschere op 24-jarige leeftijd directeur van de Diksmuidse muziekschool. Een 200-tal jonge muzikanten schreven zich in.

Duizenden leerlingen, tientallen leraars en meerdere verbouwingen en naamsveranderingen later, bestaat de muziekschool – ondertussen Kunstenacademie Diksmuide Clemens non Papa ('Kadens')  – 51 jaar. Tijd voor een terugblik.

Wie in de jaren ‘60 in het stadhuis moest zijn, keek niet vreemd op als er pianogetokkel in het gebouw weergalmde. De muziekschool werd in die beginjaren ondergebracht in het stadhuis, maar vond al snel een definitieve ruimte in de oude Barakken in de Legeweg. De trompettisten werden er spontaan gebombardeerd tot muizenverschrikkers van dienst, want het wemelde er van de kleine viervoeters.

'Clemens non Papa'

Hoewel heel wat inwoners toen en nu spreken van ‘de muziekschool’, was de officiële naam vanaf 1970 Muziekacademie 'Clemens non Papa'. Een verwijzing naar de gelijknamige beroemde middeleeuwse componist die lange tijd werkte in onze stad. Sinds 2016 heet de academie Kunstenacademie Diksmuide Clemens non Papa, of kortweg Kadens.

In 2006 nam Bart Vermeirsch het na 38 jaar over van directeur Jozef Debusschere. Vorig jaar werd alles in gereedheid gebracht voor een groot 50ste verjaardagsfeest, maar het feest kreeg een jaartje uitstel wegens ziekte van directeur Bart. Een jaar later staat hij er opnieuw, gezond en wel. Eind oktober klonk de school op hun 50 +1ste verjaardag tijdens een feestelijke academische zitting.

 

Muziek, woordkunst, dans en beeld zijn ontzettend belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van onze leerlingen. We willen leerlingen aanmoedigen zich te ontplooien tot creatieve en assertieve mensen”, aldus directeur Vermeirsch. Die creatievelingen zelf kiezen anno 2019 nog steeds het meest voor piano, gevolgd door gitaar en slagwerk.

Meester Jos

Sinds de start in 1968 leerden duizenden kinderen en volwassenen uit (de omgeving van) Diksmuide een instrument bespelen in de muziekschool. Veel Diksmuidse gezinnen zitten ondertussen aan een derde generatie kinderen die wekelijks naar de academie trekt. Veel oud-leerlingen kregen les van Jos Lewille, leraar notenleer. Ter gelegenheid van 50+1 jaar Kunstenacademie Diksmuide werd een oude klas notenleer opgetrommeld, en stond meester Jos – ondertussen 82 – nog eens voor de klas.

Tientallen leerlingen maakten ondertussen van hun muzikale hobby hun beroep. Het streven naar kwaliteit is een rode draad doorheen de geschiedenis van Kadens. De leerlingen muziek en woord zijn gevreesde tegenstanders op wedstrijden en wonnen over de jaren heen heel wat wedstrijden.

 

Groei

Terug naar de beginjaren. In 1974 verhuist de Muziekschool van de oude Barakken naar de huidige paterssite. De school blijft gestaag groeien en klokt begin jaren ‘90 af op een kleine 600 leerlingen. Door die groei moest het gebouw meermaals gerenoveerd en uitgebreid worden. Ook nu barst de school uit haar voegen. Het stadsbestuur kocht onlangs een woning in de IJzerlegerstraat die paalt aan de Kadens. Hierdoor breidt de site uit met 600 m². In het meerjarenplan 2020-2026 is 2,5 miljoen euro voorzien voor de uitbreiding van de cultuursite. Een groot deel daarvan gaat naar de bouw van een nieuw auditorium en bijkomende klaslokalen.

Cultuursector onder druk

"Afgelopen juni snoeide de Vlaamse regering 3,6%  in de subsidies van het deeltijds kunstonderwijs.
Die besparing staat haaks op onze groei. Eind schooljaar 2018-2019 telde de school 673 leerlingen, eind september 2019 telt ze er 748. Een stijging van 11%, net op het moment dat het budget krimpt, waardoor minder lesuren dan verwacht kunnen worden aangeboden. Gevolg? De klassen worden drukker, aldus Bart . “Of ik me zorgen maak dat de kwaliteit van ons onderwijs achteruit zal gaan? Dat hangt af van hoe je het bekijkt. De nadruk ligt meer en meer op het ‘onderzoeken’ en het ‘samenspelen’, en minder op het afleveren van vakmannen, of het zogenaamde ‘kunnen’. Ja, we hebben gezellige volle klassen van 5 of zelfs 6 leerlingen instrument per uur, met leerlingen die voor elkaar door het vuur gaan. Maar willen we blijven inzetten op het ‘kunnen’, dan zijn te volle klassen onhoudbaar." Door de geplande uitbreiding van de cultuursite maakt het stadsbestuur alvast werk van een blijvend kwalitatief kunstonderwijs in Diksmuide.

Diksmuids percussie-ensemble Supercussion valt in de prijzen

Supercussion – het slagwerkensemble van Kunstenacademie Diksmuide, (Kadens) – zorgde eind oktober voor een superstunt op de wedstrijd voor percussie-ensembles van VLAMO, de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie. Dirigent/leerkracht Astrid Lecluyse behaalde samen met haar acht pupillen tussen 12 en 18 jaar, de eerste plaats.

Supercussion nam het als enige ensemble uit het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) op tegen 7 andere ensembles. En dat deden ze schitterend. Het Diksmuidse ensemble werd laureaat in de ereafdeling met een score van 93,73%. “Door die winst mogen we in 2021 deelnemen aan het Wereld Muziek Concours (WMC) in Nederland, en worden we VLAMO-ambassadeur, een ongelofelijke eer voor de groep. We zijn de enige groep die meer dan 90% scoorde, terwijl het niveau van sommige andere ensembles enorm hoog ligt”, aldus leerkracht Astrid Lecluyse. “Andere ensembles nemen grote trailers mee om al hun instrumenten te kunnen vervoeren. Daar kijk je wel even van op. Dat wij als primus van de klas uit de bus kwamen, doet heel veel deugd voor de groep, en voor de school.”

De eerste plaats is niet toevallig. “Onze slagwerkklas komt vaak naar buiten en toont zich regelmatig tijdens wedstrijden. Diksmuide staat absoluut op de kaart binnen het slagwerk. Die kwaliteit hebben we te danken aan de inzet van de leerlingen, de leerkracht en aan de goede omkadering”. Dikke proficiat aan Astrid Lecluyse en haar leerlingen: Thomas Covemaeker, Immas Dewulf, Ferre Laridon, Joppe Vermote, Robrecht Nollet, Aiko Roseeuw, Arthur Rys en Constantijn Vandenabeele.

Nieuwsoverzicht