naar inhoud
winnaars cultuurverdienste 2019 Robbie en Noëlla

Prijs voor Cultuurverdienste 2019 Een gesprek met de winnaars

05 dec
Enkele weken geleden wonnen RoBie en Noëlla Van Outryve–Hommez de tweejaarlijkse Prijs voor Cultuurverdienste. Deze prijs, georganiseerd door de Cultuurraad, eert een persoon of vereniging die zich inzet voor het Diksmuids cultureel leven.

We hadden een gesprek met de trotse winnaars in galerie Montanus.5, de thuisbasis en geesteskind van RoBie en Noëlla.

Montanus.5

“We hadden totaal niet verwacht deze prijs te zullen winnen,” vertellen RoBie (75) en Noëlla (73), “maar we zijn er wel heel erg blij mee.” RoBie is geboren in Brugge, Noëlla is afkomstig van Jonkershove. “Na ons huwelijk in 1967 woonden we een hele tijd in Kortrijk, maar in 1990 kwamen we terug naar Diksmuide en kochten hier dit pand in de Montanusstraat 5. Het was ooit een fabriekje van wasmachines, dat in 1955 failliet ging. Later werd het een schrijnwerkerij. Ik was onmiddellijk verliefd op de lichtinval in het atelier”, zegt RoBie. “Een deel, waar vroeger de bureaus waren, verbouwden we tot een moderne woning. In het atelier kon ik mij uitleven met mijn schilderkunst. ”

“RoBie kreeg bij de renovatiewerken veel hulp van Willem Vermandere”, vult Noëlla aan, “en toen alles af was, in 2001, organiseerden die twee een eerste tentoonstelling met hun werken in het atelier.”

 

Samenwerking

“Inmiddels hebben wij tal van tentoonstellingen georganiseerd, sinds 2003 doen we dit in samenwerking met Stad Diksmuide. Wij krijgen jaarlijks een vast bedrag aan subsidie. In ruil doen wij alles: kunstenaars contacteren, uitnodigingen versturen, sprekers vastleggen, vernissages organiseren enzovoorts. Wij mikten altijd op een hoog niveau en konden steeds rekenen op trouwe bezoekers, gemiddeld een 500-tal, die van tot ver buiten de regio kwamen. Ze bleven dan vaak 's middags eten en soms zelfs overnachten in Diksmuide. Uitwisselingsprojecten met andere galeries en steden hebben wij eveneens gedaan. Wij hebben nooit de nadruk gelegd op verkoop of commercialisering.”

“Alle affiches voor de expo's werden door mij ontworpen”, vertelt Noëlla, die van elke tentoonstellingsaffiche een geplastificeerd exemplaar in een map bijgehouden heeft. “En verder was ik pr-manager, kuisvrouw, en zelfs wc-madam, en waren we altijd thuis op de openingsdagen. We organiseerden vier à vijf expo's per jaar. Na elke tentoonstelling werden de gaatjes die geboord werden om de werken op te hangen, weer gedicht en opnieuw geverfd.”

Ontdek de Ster

“In 2018 zijn we er, omwille van onze leeftijd en de vier kleinkinderen, mee gestopt, maar we missen het wel een beetje. Vandaar dat we onlangs, in november, opnieuw onze galerie open stelden voor de expo 'Diksmuidse Meesters', waarbij de eerste generatie Diksmuidse kunstschilders in de kijker geplaatst werd. Zelf heb ik maar één keer hier alleen geëxposeerd”, zegt RoBie. “Dat was in 2014 toen ik 70 jaar werd. Ik omschrijf mijn stijl als lyrisch abstract en vertrek bijna altijd vanuit de natuur. Naast heel wat persoonlijke tentoonstellingen deed ik ook tal van groepstentoonstellingen in België en Nederland. In 1976 won ik de Grote Prijs van Rome voor schilderkunst, en in Parijs een bronzen medaille, naast enkele onderscheidingen in de regio, en lang geleden, in 1965, was ik de laureaat van Ontdek de Ster, een muzikale talentenjacht op de Vlaamse openbare televisie, de toenmalige BRT”, besluit RoBie Van Outryve, samen met zijn echtgenote Noëlla de Diksmuidse Cultuurprijswinnaar van 2019.

RoBie en Noëlla Vanoutryve – Hommez winnen Prijs voor Cultuurverdienste 2019

Om waardering te tonen voor wie het Diksmuidse culturele leven vormgeeft, organiseert de Diksmuidse Cultuurraad tweejaarlijks de Prijs voor Cultuurverdienste. Dit jaar ging de eer naar RoBie en Noëlla Vanoutryve–Hommez van Galerie Montanus.5.

Iedereen kreeg de kans personen of verenigingen te nomineren. Dit resulteerde in volgende lijst van negen kandidaten: Dirk Verwilghen - Wak Maar Proper - Frans Portier - vrijwilligersploeg 4AD - Sint-Pieterskoor Esen - Patrick Steen - Jacques Vanneste - Cesarno Grooten - RoBie en Noëlla Vanoutryve - Hommez.

Een onafhankelijke jury koos eerst drie finalisten en vervolgens de laureaat. RoBie en Noëlla haalden het van Cesarno Grooten en de vrijwilligersploeg 4AD.

De finalisten ontvingen tijdens een sfeervolle voorstelling in een gloednieuw oc Woumen – dat die avond plechtig geopend werd – een mooi prijzenpakket geschonken door de Cultuurraad en het stadsbestuur. De winnaar kreeg daarenboven een geldprijs van 300 euro en een kunstwerk van de hand van Katia Vanhaelewijn, lid van de stuurgroep van de cultuurraad.

Info:

Cultuurraad Diksmuide

p/a Maria Doolaeghestraat 2

Didier Vercooren, voorzitter

0497 19 22 69

didier.vercooren@hotmail.com 

Nieuwsoverzicht