naar inhoud
platteland, weide met koeien

Pilootproject Fluvius zorgt voor sneller internet in Diksmuide

04 dec
Fluvius start binnenkort met het pilootproject ‘glasvezel-tot-in-de-woning’. Het nutsbedrijf bouwt in een afgebakend gebied in Diksmuide een aantal “centrale stopcontacten” voor telecomoperatoren, en legt van daaruit glasvezelkabel naar de huizen in de buurt.

Telecomoperatoren kunnen hun infrastructuur op zo’n centraal stopcontact aansluiten, waardoor veel sneller internet mogelijk is. Dat opent een waaier aan mogelijkheden voor de consument, het onderwijs en bedrijfsleven.

Het pilootproject start in vijf Vlaamse steden: Genk, Gent, Diksmuide, Poperinge en Antwerpen. In een aantal dorpen in Diksmuide komt binnenkort zo’n glasvezelnetwerk. Glasvezel is bij het brede publiek nog relatief onbekend, maar is aan een snelle opmars bezig doordat de bandbreedte en capaciteit oneindig is.  

Diksmuide

Het pilootproject loopt in enkele Diksmuidse dorpen. Zo’n 1.000 inwoners kunnen gratis intekenen op het aanbod, en worden binnenkort persoonlijk gecontacteerd door Fluvius. Check op www.glasvezel.fluvius.be of jouw straat in de pilootregio ligt. Wie intekent op het aanbod krijgt een gratis installatie, en spaart daarmee 450 euro installatiekosten uit. Ligt je woning verder dan 15 meter van de weg, dan sta je zelf in voor de kosten om de kabels verder door te trekken.

‘Glasvezel-tot-in-de-woning’ (of Fiber-To-The-Home) maakt veel sneller internet mogelijk. Hierdoor ontstaan nieuwe toepassingen voor de consument, het onderwijs en het bedrijfsleven. Op termijn is het ook mogelijk om televisie te kijken via het glasvezelnetwerk.

Platteland

De vraag naar meer en sneller internet blijft toenemen. Niet alleen bij consumenten, ook landbouwbedrijven bijvoorbeeld maken meer en meer gebruik van internetgestuurde machines. Er zijn al initiatieven rond glasvezel in ons land, maar die focussen vaak op stedelijke gebieden. Om een digitale kloof tussen landelijke en stedelijke gebieden te vermijden, kiest Fluvius bewust voor landelijke gebieden. Veel landbouwers wonen en werken in gebieden waar de internetverbinding er slecht is. Dit project moet daar verandering in brengen.

Ruime keuze op een open netwerk

Fluvius legt de glasvezelinfrastructuur aan, maar biedt zelf geen diensten aan inwoners aan. Daarvoor kan je terecht bij bestaande en nieuwe telecomoperatoren. Het glasvezelnetwerk is een open netwerk, elke provider mag er vrij gebruik van maken. Op dit moment hebben zes providers zich geëngageerd om diensten aan te bieden via Fluvius Glasvezel. Grote spelers als Telenet en Proximus stappen voorlopig nog niet mee in het project.

Benieuwd of jij in aanmerking komt? Ontdek alle informatie via www.glasvezel.fluvius.be.  

Nieuwsoverzicht