naar inhoud
leden koor Wak Maar Proper

Solidariteitskoor Wak Maar Proper viert 30ste verjaardag

06 nov
In 1988 berichtten Vlaamse kranten over de dumping van kernafval in de Westhoek. Inwoners en beleidsmakers protesteerden toen luidkeels tegen die plannen, ook hier in Diksmuide. Diezelfde mensen richtten kort daarna solidariteitskoor Wak Maar Proper op.

Drie decennia later maakt het koor zich klaar voor een spetterend muzikaal verjaardagsfeest. Wak Maar Proper begint bij vijf mensen die eind jaren ’80 dromen van solidariteit, en hun stem als wapen gebruiken. Het koor groeit vrij snel na de oprichting uit tot een koor van meer dan veertig leden. Leden van verschillende achtergronden en visies, maar met één gemene deler: een roep naar solidariteit.

Liedjes met inhoud

Véronique is sopraan en zingt sinds ’91 bij het koor. Marc volgt iets later in “In die periode repeteerden we in de OSMO. De zaal mochten we gratis gebruiken, in ruil voor een jaarlijks optreden voor de klanten van de eigenaar. Ludo komt pas in 2000 in het koor, en was ook even dirigent, nu is hij bas. “Ons koor ‘zingt niet om te zingen’. De inhoud is heel belangrijk. Zo zingen we bijvoorbeeld Grândola, Vila Morena. Net voor de Anjerrevolutie in Portugal was dit lied een geheim teken onder rebellen. Werd dit lied gespeeld op de radio? Dan trokken revolutionairen de straat op.”

Solidariteit

Solidariteit gaat erg breed. Het koor zingt luidkeels over het milieu, armoede, vrouwenrechten, vluchtelingen, etc. Om de vijf jaar brengt het koor een grote eigen productie waarvan de opbrengst naar een lokaal goed doel gaat. In tussentijd staan ze op de planken voor andere verenigingen of organisaties die met de inkomsten goede doelen steunen. 

Koor met een hoek af

Ludo: “Als koor maken we mínstens evenveel plezier, als het publiek. We streven niet naar perfectie, en het publiek vergeeft ons dat ook”. Marc beaamt dit: “Een volledig koor in gesteven witte hemden? Dat is niet aan ons besteed. We proberen meestal wel mooi op te komen bij voorstellingen, maar dat lukt niet altijd even goed.” Toch wordt er hard gewerkt in het koor, en zijn er jaarlijks 37 repetities op zondagavond. Els: “Het koor is toegankelijk, maar je moet wel kunnen zingen. Mensen vragen me soms waarom ik dit blijf doen. Ik ontzie het nóóit om te repeteren. Twee uur weg van je problemen, en je je hoofd leegmaken? Zalig. Het weekend mooi afsluiten, en de week fris inzetten.’

Anno 2019

Op vandaag telt het koor 41 leden uit verschillende hoeken van West-Vlaanderen. Volgens Els zijn de leden mensen die ‘fond willen geven aan het leven’. Marc: “Ons engagement is er nog steeds, maar het strijdbare van de beginjaren is minder aanwezig. Dat merk je ook aan de liedjes. Een Zwangere Guy, of Kendrick Lamar doet in feite wat wij ook doen: protesteren via muziek. Maar wij doen het iets meer old-school”, lacht hij.

Wat we voor onze dertigste verjaardag zouden wensen? Meer mannen! We hebben een aantal vrouwelijke leden die ondertussen meezingen met de tenoren, maar echt ideaal is dat niet. Die scheve verhouding heeft ook z’n gevolg voor de liedjes die we kunnen zingen. We ontvangen Diksmuidse mannen – die liefst wat toonvast zijn – met open armen!

Verjaardagsfeest

In het weekend van 15, 16 en 17 november viert Wak Maar Proper zijn 30ste verjaardag met ‘binnenstebuiten’, een concertreeks in cc Kruispunt in samenwerking met De Lovie. Tijdens het concert zingen ze over de echte schoonheid en waardigheid van de mens, die vanbinnen zit. Volwassenen betalen 15 euro, jongeren (-18) betalen 8 euro.

Kaarten via koorleden, detjederoo55@gmail.com of via 0472 43 04 33 (na 17 uur).

Nieuwsoverzicht