naar inhoud
auto in colablikjes

Bouw jij mee aan een duurzaam Diksmuide?

06 nov
Respect voor de parkwachter en afvalophaler tijdens de hoffelijkheidsweek

Van 18 tot en met 24 november gaat de hoffelijkheidsweek door. Die week vestigen we extra aandacht op onze parkwachters en afvalophalers. Afvalophalers reppen zich door weer en wind, op snikhete dagen en door vrieskou en sneeuw om afval op te halen. Ook parkbeheerders staan elke week opnieuw voor ons klaar zodat we ons afval kwijt raken. Bedankt!

Toon je dankbaarheid met een eenvoudige dankjewel of doe een strik rond je container of afvalzak. Je helpt afvalophalers ook door:

  • Je afval op voorhand mooi te sorteren als je naar het recyclagepark gaat;
  • Je afvalzak niet te zwaar te maken;
  • Je rolcontainer met het handvat naar de straatkant aan te bieden;
  • Je zakken en containers steeds correct te sluiten;
  • Ervoor te zorgen dat papier en karton niet kunnen wegwaaien.

Fruitstickers horen bij restafval, keukenpapier in het compostvat!

Je groente-, fruit- en tuinafval kan je zelf composteren, of maandelijks laten ophalen in een gft-container. Sinds dit jaar mag er meer organisch afval in je gft-container! Heel wat zaken zoals keukenpapier, eieren, vlees-en visresten en gekookte etensresten zijn composteerbaar. Fruitstickers zijn hierop een belangrijke uitzondering, en gooi je altijd bij het restafval.

Verwijder altijd eerst de fruitsticker vooraleer je een stuk fruit schilt of versnijdt. De IVVO maakt compost van alle gft-afval die we bij jullie ophalen. Die compost belandt tussen onze bloemen, bomen, struiken en moestuinen als bodemverbeteraar, waardoor de bodem meer water vasthoudt. Dit komt de planten – zeker in de voorbije droge zomers – ten goede!

Els uit Keiem is gek op recycleren

Het stadsbestuur plant de komende jaren verschillende initiatieven om sluikstorten tegen te gaan: communicatiecampagnes, extra vuilnisbakken, proefprojecten met ondergrondse glascontainers, .. Verschillende inwoners nemen ook zelf het heft in handen. Bloemiste Els uit Keiem is er één van.

Wie door Keiem rijdt kon er de afgelopen maanden niet naast kijken: een auto bekleed met frisdrankblikjes aan het militair kerkhof. Het werk van bloemiste Els die even verderop woont. “Het idee ontstond toen ik regelmatig verenigingen grachten zag opruimen tijdens zwerfvuilacties. Ik plaatste een oproep op Facebook om blikjes in te zamelen en daarop kwamen enorm veel positieve reacties. Mensen begonnen zelf blikjes op te ruimen, of gaven hun blikjes af nog voor ze in de vuilnisbak belandden. Niet alle blikjes komen dus uit de gracht. De clou van het verhaal is voor mij vooral de bewustmaking: mensen doen nadenken over recyclage. Wat voor één iemand brol lijkt, kan je perfect in projectjes gebruiken.

Els is met de blikjeswagen niet aan haar proefstuk toe. Vooraan bij de bloemenwinkel staan paddenstoelen met gerecycleerde kurken, het plafond van de winkel is gemaakt uit stukjes aanmaakhout. “De wagen verdwijnt binnenkort om plaats te maken voor een nieuw project”.

 i

Dienst milieu

Heernisse 6

051 79 31 40

milieu@diksmuide.be 

Nieuwsoverzicht